用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴要收旁聽費?妳地有冇人要比?
go

學琴要收旁聽費?妳地有冇人要比? [複製鏈接]

學琴要收旁聽費?妳地有冇人要比?

亞囡學琴已大半年,一直以來我都坐在旁邊聽.回家後幫佢練.最近老師話要收HK120旁聽費.我就覺得唔係咁公平,問過朋友都話冇咁既費.所以想問下妳地老師會唔會收這個費用?
因為小朋友係初級,如果我唔聽埋一份,我又唔識叫佢練.但計起一個月成HK520.00(400+120),好似貴過人地好多喎.各位媽咪;可唔可以比下議建?

Re: 學琴要收旁聽費?妳地有冇人要比?

簽名被屏蔽

算係琴行學.因為老師係佢屋企教琴亦有琴行,佢屋企近我,我上去老師屋企.

我覺得好似唔多合理,因為坐係度果個係媽媽而唔係其他人。以我小朋友嘅老師為例,佢上堂一定要家長在場,尤其是太細嘅學生。因為太細未必一定明白老師嘅要求,所以家長需要一齊上堂,之後返屋企幫小朋友練習。但佢從無要求收任何 $

我認為可以bargain 一下

我女係琴行學, 冇話要收呢d 費喎
:-P

醒目開學勳章

我都覺得唔合理!

以前,我也曾做過旁聽跟囡囡學琴.  當時只是初級在柏斯琴行老師唔俾我TOUCH KEYBOARD. (要收取旁聽費)

(因為老師關係好)跟住又跟該位老師轉琴行, 親子學琴(不用收旁聽費).

現在,跟一位鄰居學琴, 真係名符其實親子學琴, 都是收一人價錢兩份學.
(好開心!)

Never heard of this wor....  strange

仔仔係琴行學初級, $480/月, prefer 家長陪上堂, 無另外收費喎.

ming2 寫道:
淑筠媽咪

唔知你囡囡係私人學定係琴行學??如果係琴行,多數都會有呢d旁聽費要俾(柏斯好似係每堂收$30),不過如果係私人學,我就未聽過要咁收費lor...

初學五百幾蚊一個月,其實私人學費黎講都唔算貴,尤其係如果要老師上門教0既話就算平添...anyway,最緊要係老師教得好...

ming2,
咁我想問下D琴行點解收旁聽費jet?因為原本學費收得太平,多左個家長旁聽,琴行覺得吃了虧?定係琴行根本不鼓勵家長旁聽回家協助學生練琴?

淑筠媽咪:
咁唔旁聽齋錄影/錄音收唔收攝錄費呀!唔收就錄低佢返屋企慢慢睇喇!

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
JP

ha..ha..呢樣你真係問起我啦...可能真係好似你咁講..好似教多左一個人野,唔俾錢就好似蝕左咁,所以要俾多少少旁聽費呱?!...我真係答你唔到...因為我自己琴行都冇呢家野0既...

不過講真,就算家長唔旁聽,只要老師下課後有好好向家長交代小朋友上課時所遇到0既問題,家長返到屋企一樣可以有效咁協助小朋友練琴架..

[quote]
JP 寫道:
ming2,
咁我想問下D琴行點解收旁聽費jet?因為原本學費收得太平,多左個家長旁聽,琴行覺得吃了虧?定係琴行根本不鼓勵家長旁聽回家協助學生練琴?
[/quote]

Thanks,ming2!
Personally I think the charge for家長旁聽 is unreasonable!
I myself prefer旁聽 plus video-taped the lessons which are free of charge and encouraged by my kids' teacher!

我囡囡初學琴時我都有同佢坐埋一齊, 我就只可旁聽,無得TOUCH KEYBOARD, 都只係加$50, $120貴咗D喎!

唔該晒各位媽咪.我都去附近既琴行問過,佢地都唔會收咁既費用.
而且我都囡都係初級;連一級都未到,所以對佢來說乜老師教都冇乜所謂.
我都決定左,一於唔比旁聽費啦.至多轉老師lor.

‹ 上一主題|下一主題