用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005
樓主: cookie
go

荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005 [複製鏈接]

Re: 荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005

why?

Misssliu,

I really confusion of yr question & the points calculation.

Refer to the application form, applicants only claim one of the item 1 to 5, I got the item 4 only, even though my son is first-born of my family.  So I got only 10 Marks.

Why 必必 & you said that I got 20 Marks

Mrssslui 寫道:
why?

Actually,

U got 20 marks, have u count item (8)?

(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

(三) 父�母為該小學的校董 (20分)

(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)

(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)

(七) 父�母為該小學主辦社團的成員 (5分)

(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

註:申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

Oh, I see.

Because the application form didn't stated the item (8).  So I miss out.

Thanks a lot.

我就多考慮新基慧, 環境, 教學都相當不錯! 我巳先後去過2次, 2次的感覺都好好! 開放日那天, 佢地安排咗好多學生接代家長. 今次亦是, 我係圖書室比兩個三及四年級的女學生熱切招待, 佢地好主動的詳細及有禮貌的講解圖書室內的事情. 好可愛呢!
柴天上午校雖然個女現在係佢到免費上英文班(由K2起), 但我唔會考慮, 我3個姨甥都係到畢業, 一個派石圍角道教, 一個派林百欣,一個派廖寶山. 最主要係佢地教學都多偏全統教學, 校舍細及舊. 至於08年入深井都未CONFIRM. 而柴天下就更加唔會選, 個校長好霸氣, 好HARD SALES! 當日嗰一個鍾講座真係痛苦!
荃浸係各方面都最好, 但競爭對手太多.
靈光我姪仔現讀小二, 睇過佢小一D書, 都幾好, 由其英文. 係用故事書形式的. 但功課都唔少及幾深! 最近佢地加建左一座大樓, 但好明顯活動空間又少!(我係畢業生)
潮公不值一提!
官小擺明多功課,多測驗,多.......
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

Dear kiumom ,

Why 潮公不值一提 ?  Pls comment !   

jcctiu 寫道:
[quote]
KOKOMAN 寫道:

今天東方日報刊登轉自小學概覽資料,話浸聯有80%BAND ONE,但我有幾個朋友的兒女是現讀此校,他們話老師說要考67名內才是BAND ONE,全級約180多名,即約33.33%,何來有80%? 請問有冇人知何解?何況此校好似冇以往幾年學能測驗成績!

荃灣區又不是名校區,英中更加得嗰三間,何來會有80%band one。不過浸聯升band one中學的確在荃灣區最勁,去年的明報升小攻略就話有64.4%,而升英中則是36%,今年的明報雖然沒有披露浸聯入band one中學的比率,但從升英中率上昇至41%來看,我相信浸聯的band one仔大概也不會少於六成。

在我仔的學校超過一半的家長都話會揀浸聯,其中還包括不少葵青區的家長。我估計今年可能會有300-350位家長在自行分配學位揀浸聯,即使拿著20分都只是一半半機會入到,至於統一派位因為今年62,63區合併,我相信最少會有400人去碰碰運氣,揀浸聯作第一志願。[/quote]

我唔係好明升英中有41%,但又話band one 有六成?是否有些中中等於band one?怎樣決定是band one?

丸媽媽

絕對贊成你既講法
要搵一d功課唔多, 無 test & exam 既pressure, 又要品質好/操行好既學校, 難度大到不得了....
講真, 平均分8x考出黎既名次唔係甘好....唔係荃灣區啦, 好多學校都係甘架啦.  一d都唔奇....係得香港地讀書, 都係要面對呢d壓力架啦

[quote]
丸媽媽 寫道:
講到浸聯,都想同大家分享少少意見(我同事兩個小朋友都讀呢間),佢大仔去年畢左業,讀書態度及成績都好差,當時名次是全級202人考13x; 到而家佢細女P.6,成績好過哥哥,平均分85左右,但全級16x人都要排到13x :-| 主要分別係因為佢囡囡入學時,學校開始受歡迎,收學生亦精挑細選,所以大部份學生水準比較高,雖然學校話冇分精英班,其實暗地裡係分左,不過我同事都承認老師教成績好既學生會特別負出心機.  再者,一間派位好既學校,又點會話唔谷成績,所以佢地高小考試默書一d都唔輕鬆,中文科同中默同一日考,默書範圍六課書,我同事個女

Mandy2002 寫道:
[quote]
jcctiu 寫道:
[quote]
KOKOMAN 寫道:

今天東方日報刊登轉自小學概覽資料,話浸聯有80%BAND ONE,但我有幾個朋友的兒女是現讀此校,他們話老師說要考67名內才是BAND ONE,全級約180多名,即約33.33%,何來有80%? 請問有冇人知何解?何況此校好似冇以往幾年學能測驗成績!

荃灣區又不是名校區,英中更加得嗰三間,何來會有80%band one。不過浸聯升band one中學的確在荃灣區最勁,去年的明報升小攻略就話有64.4%,而升英中則是36%,今年的明報雖然沒有披露浸聯入band one中學的比率,但從升英中率上昇至41%來看,我相信浸聯的band one仔大概也不會少於六成。

在我仔的學校超過一半的家長都話會揀浸聯,其中還包括不少葵青區的家長。我估計今年可能會有300-350位家長在自行分配學位揀浸聯,即使拿著20分都只是一半半機會入到,至於統一派位因為今年62,63區合併,我相信最少會有400人去碰碰運氣,揀浸聯作第一志願。[/quote]

我唔係好明升英中有41%,但又話band one 有六成?是否有些中中等於band one?怎樣決定是band one?[/quote]

Re: "是否有些中中等於band one".
當然啦, 有很多名牌中中是Band1.很多是政府政策不能轉做英中.

Re : "話浸聯有80%BAND ONE"
係東方攪錯,80%指派去第一志願. 但留意的是只有5x%去Band1, 即有2x%自願或被學校引導去報Band2/3為第一志願?保校譽?
http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_basic.phtml?sch_id=1454

Re : "即約33.33%,何來有80%"
33.33% = 1/3, 該是平均數:1/3band1, 1/3band2, 1/3band3.

Re:"我相信浸聯的band one仔大概也不會少於六成。"
我相信因為大跌低于六成,所以不公報結果.估計只有5x%

Re:"自行分配學位揀浸聯,即使拿著20分都只是一半半機會入到"
明報升小攻略:最少20分,20分要抽, 1:3.56. 可能一半也沒有. 慘!小兒只有15分! :cry:

請問浸聯前身是那間小學分開呀
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid63/pc737f77354186410567b9ebe075eb7b8/fc08c6c6.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid63/pf980d874565f5a46fbab70a6b8542448/fc08c6c2.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid63/p669b8039e72f193a6fe1f06a7d4dab62/fc08c6bf.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid63/peadce95900620c8b2d06ee532a185cbe/fc08c6ba.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid63/pee73cf0f042ab28f5b1819e2c52c39e3/fc08c6b4.jpg[/img]

hhma 寫道:
丸媽媽
絕對贊成你既講法
要搵一d功課唔多, 無 test & exam 既pressure, 又要品質好/操行好既學校, 難度大到不得了....
講真, 平均分8x考出黎既名次唔係甘好....唔係荃灣區啦, 好多學校都係甘架啦.  一d都唔奇....係得香港地讀書, 都係要面對呢d壓力架啦

嗚呼哀哉~呢d就所謂教育     

My daughter has enrolled into 浸聯.  I have 5分宗教分, but I am not 浸信會受浸.

C&H 寫道:
除非你係在浸信會受浸, 唔係都無果5分架!  我都係christian
都無呢5分, 唔係的話一定choose浸聯!

[quote]
葆媽 寫道:
我唔肯定我女有冇5分宗教分, 因我老公揾唔番張洗禮紀錄。如有, 我會揀浸聯, 我知20分都要抽。如冇, 會考慮石鍾山, 天主教的宗教比較少人有, 同埋都算新校, 冇父母的畢業生分, 應該會易入D。我女連幼稚園的小小功唔多願做, 所以要揀間少功課的。

如果要去到叩門果一步, 就會漁翁散網, 基慧, 荃天, 柴天, 伍季明, 天佑……好大工程。
[/quote]

ja8752,

你女女邊一年入架?

浸聯好似一開始就係全日制,並沒有一分二架.
水仙芒 寫道:
請問浸聯前身是那間小學分開呀

monkeymama : Why 潮公不值一提 ? Pls comment !
我自己覺得佢個校長好hard sales, 話有好多名人都係由佢地間學校出嚟! 同時當日講座只勁講閱讀計劃, 咩教學方式都冇提. 安排亦不好, 家長和小朋友一齊聽講座. 好嘈! 校舍, 課室及活動空間都不夠.
水仙芒,
浸聯唔係分拆出嚟, 係麗城巳八年了!
官小 須佢地只有六年校舍, 但同浸聯相比, 佢地舊d, 亂d, 黑沉d!
當日5間學校, 我覺得安排最好係浸聯, 小朋友去課室聽故事, 做手功等. 家長就分流式的聽完講座後由老師分每20人一組參觀校舍及發問問題! 其次係基慧, 佢地都分開小朋友, 由老師分小組帶參觀校舍, 跟住係禮堂睇片及派糖佢地食! 而家長就聽完講座自行參觀校舍. 有學生及老師協助! 校長亦好識做, 睇緊時間講解! 柴天下就最悶, 比個校長煩悶左一個鍾.
我自己覺得, 當日巳睇出那間學校有係統,妥善及充足預備!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

聽你咁謂,我都好欣賞浸聯同基慧既做法,唔錯.   

monkeymama : Why 潮公不值一提 ? Pls comment

我果日都有去...潮公安排真係唔得..學校舊同細已經唔在講..
仲要四百幾人一齊湧去參觀..基本先前老師講解..後面家長係聽唔到..有無特別安排老師幫手..後黎我都無去hall聽校長講野..我一定唔會楝呢間..如果咁唔好彩派去呢間..我都會轉   
:party: :mrgreen: :mrgreen:

ja8752,

你女女邊一年入架?

我相信年年會唔同,以前可能冇,我有個FD打電話問過,係裡面既職員搭佢架.
可能因為而家越來越多人揀啦!
ja8752 寫道:

[quote]
ja8752,

你女女邊一年入架?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題