用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005
樓主: cookie
go

荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005 [複製鏈接]

Re: 荃灣家長教師會聯會升小一觀校日2005

Mrssslui 寫道:
荃天/海官 - 學校行政唔掂,老師一般公務員態度,出名係因為派位,同埋家長小朋友既努力,如你想靠學校教仔,就唔好選此兩校
石鍾山 - 活動教學,近年校長老師都好比心機搞好學校,唔錯.但升中派位麻麻.
天佑 - 傳統教學
伍季明 - 功課多, 又傳統
我較喜歡浸聯&基慧.

今天東方日報刊登轉自小學概覽資料,話浸聯有80%BAND ONE,但我有幾個朋友的兒女是現讀此校,他們話老師說要考67名內才是BAND ONE,全級約180多名,即約33.33%,何來有80%? 請問有冇人知何解?何況此校好似冇以往幾年學能測驗成績!

mandybau 寫道:
請問浸聯的地址在那???
因我是62區的。

麗城

Hello Kokoman,
請問浸聯的升中派位會派去邊間多啲?

可風中學,荃灣公立何傳耀紀念中學,荃灣聖芳濟中學,聖公會林護中學等,都是Band 1的學校.

詳情請看http://www.hkbcps.edu.hk/student/index.html

KOKOMAN 寫道:

今天東方日報刊登轉自小學概覽資料,話浸聯有80%BAND ONE,但我有幾個朋友的兒女是現讀此校,他們話老師說要考67名內才是BAND ONE,全級約180多名,即約33.33%,何來有80%? 請問有冇人知何解?何況此校好似冇以往幾年學能測驗成績!

荃灣區又不是名校區,英中更加得嗰三間,何來會有80%band one。不過浸聯的band one學生的確在荃灣區最勁,去年的明報升小攻略就話有64.4%,而升英中則是36%,今年的明報雖然沒有披露浸聯入band one中學的比率,但從升英中率上昇至41%來看,我相信浸聯的band one仔大概也不會少於六成。

在我仔的學校超過一半的家長都話會揀浸聯,其中還包括不少葵青區的家長。我估計今年可能會有300-350位家長在自行分配學位揀浸聯,即使拿著20分都只是一半半機會入到,至於統一派位因為今年62,63區合併,我相信最少會有300人去碰碰運氣,揀浸聯作第一志願。

Thanks for Mrssslui.
But... i am the 畢業生 of 海霸街官立小學下午校.
i.e.麗城的----荃灣官立小學.
我唔知揀唔揀呢間好,因 bad command 多過 good command.

Hello mandybau,
我個人認為浸聯除了沒有40個荃灣官中直升位之外,在各方面都是稍勝荃灣官小,不過正因為浸聯可以講是荃灣最受歡迎的學校,就算你在自行分配學位和統一派位都揀浸聯作第一志願,相信整體機會大概不會高於25%(假設沒有宗教分);相反,荃灣官小你有二十分就一定straight in。
其實荃官都絕對不是易入,每年閒閒地二三百人報,若非是校友一般人機會不是太高。

其實我和你一樣面對類似的抉擇,我心儀的學校是浸聯和基慧,基慧的成績和派位略遜於浸聯,而且舊基慧校舍舊,新基慧又遠,但偏偏基慧若果有二十分就一定入到而浸聯只是一半半。我真的怕被第二輪大抽獎派去潮州公學或聖十架等學校,所以現在還在考慮中。

Re:浸聯地址
http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_remarks.phtml?sch_id=1454

Hi 丸媽媽

How are you? 好耐冇傾了。

你仔仔宜家是否讀伍季明呀?  如果到最後派得差, 多功課都要考慮架喇。

禁多人都話揀浸聯, 點算呢?冇理由第一 round 就”退而求其次“...果 game 好難玩。

葆媽 寫道:
Hi 丸媽媽

How are you? 好耐冇傾了。

你仔仔宜家是否讀伍季明呀?  如果到最後派得差, 多功課都要考慮架喇。

禁多人都話揀浸聯, 點算呢?冇理由第一 round 就”退而求其次“...果 game 好難玩。

葆媽,
亞仔入左新基慧呀! 不過我咁睇,既然驚有機會派得差,倒不如起初就揀間二線少少做第一志願,除非自己小朋友一直都好標青,唔想徒左佢,就話去搏間成績勁,派位好既姐!

講到浸聯,都想同大家分享少少意見(我同事兩個小朋友都讀呢間),佢大仔去年畢左業,讀書態度及成績都好差,當時名次是全級202人考13x; 到而家佢細女P.6,成績好過哥哥,平均分85左右,但全級16x人都要排到13x :-| 主要分別係因為佢囡囡入學時,學校開始受歡迎,收學生亦精挑細選,所以大部份學生水準比較高,雖然學校話冇分精英班,其實暗地裡係分左,不過我同事都承認老師教成績好既學生會特別負出心機.  再者,一間派位好既學校,又點會話唔谷成績,所以佢地高小考試默書一d都唔輕鬆,中文科同中默同一日考,默書範圍六課書,我同事個女

你地唔好話,TW區有7-8成人首輪唔係浸聯,就海/荃官小.
浸聯真係好多人爭.
尤其D人去完佢地既 Open Day,更加鍾意.

HELLO !! 各位 MAMA,

我個仔明年都係升小一, 心儀學校係 "荃灣官小", 因為我係校友, 希望有 10 分幫忙吓, 但有些MAMA 話有 20 分都未必可以入, 其實我想問下, 計分 1-5 項只可選一項 (如有 20分都巳經 SURE WIN), 6-7 項又只可選一項 (最多 5 分).
為什麼 20 分都未必入   除了校董, 最多都係 15 分, 為何 20 分都等運氣呢 ??
而按 "官小" 為列, 6-7 項一定唔會有
以此情況, 除了 "校董" , "校友" 是最先次序嗎
請各位比的意見, 因為我跨區, 如果無機會, 我會選原區.

王國長老

丸媽媽,
0甘馬灣基慧好唔好 ??
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

JANMA,

20分入官校, 因為沒有宗教分, 所以最主要是看有多少舊生報, 如果超過名額便要抽籤, 不過入讀的機會率都好高.  

必必,

THANKS FOR YOUR REPLY   

for govt school, if u got 20 marks, u got a great percentage.
If I were u, I must try.
JANMA 寫道:

我個仔明年都係升小一, 心儀學校係 "荃灣官小", 因為我係校友, 希望有 10 分幫忙吓, 但有些MAMA 話有 20 分都未必可以入, 其實我想問下, 計分 1-5 項只可選一項 (如有 20分都巳經 SURE WIN), 6-7 項又只可選一項 (最多 5 分).
為什麼 20 分都未必入   除了校董, 最多都係 15 分, 為何 20 分都等運氣呢 ??

Cookie,

Pls check pm.

cookie>>>我仔仔岩岩先入讀,暫時比唔到咩意見,不過學校硬件就好正,校務編排亦都好有系統 目前比我最大感覺,係學校很多元化,有頗多課餘興趣活動供選擇.  我最鍾意就係上課時間較一般晏,星期一至四 0840-1545; 星期五 0840-1500,真係仲晏過我返工

至於交通方面,我覺得完全冇唔方便感覺,因為亞仔已經十歲,我想訓練佢獨立d,所以冇搭校車,荃灣地鐵公眾停車場對出有架

Misssslui,

I got 10 Marks only

Mrssslui 寫道:
for govt school, if u got 20 marks, u got a great percentage.
If I were u, I must try.
[quote]
JANMA 寫道:

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題