用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初階牛津英文字典適合小一小朋友用嗎?
go

初階牛津英文字典適合小一小朋友用嗎?

初階牛津英文字典適合小一小朋友用嗎?

如題

Re: 初階牛津英文字典適合小一小朋友用嗎?

我個仔用緊.  本字典已經有成萬vocab, 我以為夠, 但用用下又發覺有d字係冇收錄, eg. nestle.  唔知係而家小朋友學既英文深左定係字典唔expect 呢個字o係elementary level出現.

我其實是被那本高階吸引,但是怕只有文字而没有圖畫,不能引起囡囡查看,不過我覺得與初階相比確實內容豐富很多.

唔好諗住一本Advanced level可以由P.1用到F.7.  字典要不時改版係因為有新字/舊字新解釋要update.  我自己做language既工作, 日日用字典, 但我都要每幾年換一本.

Advanced level 雖然好用, 但要睇番小朋友既level, d usage同解釋多有時可能對小朋友黎講會混淆眼花, 跟住就會冇心機查.

我個仔第一本dictionary唔係longman/oxford, 而係garfield/snoopy那些卡通字典, 夠多卡通, colourful.  比佢初學時有興趣去查.  等佢熟悉左之後至用longman/oxford.  咁佢就唔抗拒喇.

oxford / longman就算初階,都對小朋友太難太多字。
但garfield/snoopy那些卡通字典不是每一個字都有公仔,太大本,而且是美式KK音標。

小一至小三强力推介:
《小魔棒彩色迷你英漢字典》
- 意大利Joseph P.Orwell主編(Dami International , Milan),銀河出版社翻譯。
- 字典里的每個字都有公仔 、英式DJ國際音標、中文釋義,小巧pocket size。
- 我在大眾圖書買HK$48.  商務就不見有出售。

http://www.mwculture.com/30/30-0f.htm

Happy-B

請問大眾圖書在那裡?

Maggie

我認為小一根本不適宜用英漢字典,因為此舉會使學習趣味大減,使小朋友感覺枯燥,降低學習動機,得不償失。

這些東西,留待小五、六時用吧。

也可問這小字典的香港代理:小樹苗
www.sesame.com.hk
地址:1. 香港北角英皇道310號雲華大廈4/F 505室。          電話:2508 9920
            2. 荃灣橫龍街78號正好工業大廈23/F B 室。           電話:2408 7685

=======================
大眾圖書有限公司
Popular Cultural Serv Co Ltd
旺角中心
電話:2391 0105      
=======================

當你親眼看過這本字典後,你就會更改你的評語。我從來沒有看過有那麽多圖的小字典(14x10.5x2cm),幾乎一字一圖,你可說它是兒童漫畫也不為過。市面上幾乎絕無僅有。
它不是文字字典,而是圖像字典,極適合小學生,當然對小四以上學生可能小了一點字(只有1148字),但小一至小三可說剛剛好。

===========================
eviepa 寫道:
我認為小一根本不適宜用英漢字典,因為此舉會使學習趣味大減,使小朋友感覺枯燥,降低學習動機,得不償失。

醒目開學勳章

eviepa 寫道:

[/quote]

小五, 小六 太遲了,    我囡囡九月升小三,  但在暑假開始已查字典,   當她看完一本故事書(先從估上文, 猜下句方式).   再將不識生字寫下,  查閱解釋後,  她會再重新理解故事一篇, 看她有沒有猜中內容.   這樣學習她還覺得較有趣味.
而且學校多數在小三開始教查中英文字典,   如果學校有教IPA,  還會教用英文字典內拼音部份.  
其實買字典,  可根據學校書單買.   

Mimi_ma說得對!我仔也是K2暑假就學了查字典,現在他上小一,已經可以把來年reader内的深字查好了。而這個暑假他又學了IPA,現在已經可以自己查字典找解釋和拼出讀音了!

Teresa,
請問什麼是IPA? 國際音標? 外間那兒有得學及幾錢? 謝!

Li_vivi 寫道:
Teresa,
請問什麼是IPA? 國際音標? 外間那兒有得學及幾錢? 謝!

CLICK HERE

Teresa,
我也在教小兒IPA,但學校小一已說明用phonics不用IPA,真激氣。唯有自已到HK IPA充電後,再教小兒。
有個想問題請教,你如何避免仔仔把DJ跟KK造成混亂。

Teresa 寫道:
Mimi_ma說得對!我仔也是K2暑假就學了查字典,現在他上小一,已經可以把來年reader内的深字查好了。而這個暑假他又學了IPA,現在已經可以自己查字典找解釋和拼出讀音了!

happy-b,

我教仔時就唔分DJ同KK, 事實上, 佢地都係o係symbol上既分別.  呢個問題可以"就"到.  首先, 我仔上IPA時有本書, 我就跟番佢本書既symbol同佢溫.  而當我自己要佢查字典搵個字出黎時, 我會抄個IPA 出黎寫o係個英文字旁邊.  o係抄既過程中, 我只要抄番相應既 IPA system既symbol就得喇.