用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 1/9返小一ge小朋友....你地ge適應期有幾多日呀? ...
go

1/9返小一ge小朋友....你地ge適應期有幾多日呀? [複製鏈接]

1/9返小一ge小朋友....你地ge適應期有幾多日呀?

我個仔間學校20/9先至全日呀~~~~1/9-16/9都係返半日.

Re: 1/9返小一ge小朋友....你地ge適應期有幾多日呀?

我個仔學校冇乜"適應期", 9月1日返半日, 9月2日已經係正常既全日時間.

醒目開學勳章

Re: 1/9返小一ge小朋友....你地ge適應期有幾多日呀?

我囡囡間學校都係20/9先開始返全日和午膳。   

嘩~~~真係冇乜wor~~~   
Teresa 寫道:
我個仔學校冇乜"適應期", 9月1日返半日, 9月2日已經係正常既全日時間.

大小不梁 寫道:
嘩~~~真係冇乜wor~~~    [quote]
Teresa 寫道:
[/quote]

所以都冇得驚喇.... 個個都係咁, 頂硬上.

我只係怕個仔起唔到身, 所以明日開始, 要佢7:15am起身, 迫佢一齊出去食早餐.  下星期就再較早d, 要佢7:00am起身, 希望佢快d慣啦.

係la.......真係最怕d小朋友唔肯起身ja.....不過比返幾日佢地早睡早起應該冇乜問題ge~~
Teresa 寫道:
[/quote]

所以都冇得驚喇.... 個個都係咁, 頂硬上.

我只係怕個仔起唔到身, 所以明日開始, 要佢7:15am起身, 迫佢一齊出去食早餐.  下星期就再較早d, 要佢7:00am起身, 希望佢快d慣啦.[/quote]

Hi! 各位,

我個女只得 2日返半日, 5/9 就要返全日啦!早起身、食飯等等都好担心。

Hi! All mum,

呀仔返足一星期半曰! 反而我同佢都想去返 2 日 半 day. 因為他已期待返小一足足有大半年啦!      

我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

版主

1/9 放 11:30
2/9 & 5/9 放 12:30
6/9 開始返全日啦

我都好緊張啊, 我唔怕個女唔知醒, 只怕我唔知醒, 因為佢返 7:45am (幼稚園時係婆婆湊架, 我咩野都唔洗埋     )  亞女食野又慢, 都唔知食唔食到早餐..........

24/8 - 26/8 返9:30 - 12:00
1/9 - 7/9 返8:00 - 12:30
8/9 開始返全日
其實我都好怕我同囝囝會唔知醒起身, 因為要早成1個鐘起身.

hello 大家,
我女今日已返了半日,佢返開下午班特然要佢咁早起身7:00  我同佢雖然起到身,但佢又冇咩胃口食野(只食了小許麵包)今天放11:30 佢已說好肚餓了....而且佢習慣食完野去大便,結果回家時即去廁所 , 睇黎我都要調較下去大大的時間在晚上...

我們1/9 -19/9  都是返半日放12:45
而15/9-16/9 就食埋飯放1 :45
20/9 就照常
我家有對雙子公主

各位媽咪,

今日見咗班主任, 佢建議我地初期買條圍裙比佢食飯用, 因佢話憑佢嘅經驗好多小朋友初時都會整到好污糟, 或者濕哂。
雖然我個女係屋企唔用, 但佢都幾"論盡", 所以都買咗比佢。同亞女去選咗 My melody 粉紅色 透氣尼龍布料那款, 我覺得好過 pvc , 無咁熱。
你地學校有無建議你地買?

hi all,
請問你們用咩飯盒架?用壺形定是盒形好d 呢?
因我只需保溫一個鐘度...唔知用普通飯盒好定有一隻紅蓋好似都係保溫果隻好呢?
我唔諗住用壺形 lu ....因好似好複雜~

clymama ,
我地學校又冇咩話要圍裙食飯喎...可能未講啦..但視覺藝術就一定要 la , 所以我都一早買左,我都唔知係咩質料,出面防水,入面好似有層膠咁上下,在吉之島買特價$9.9咋...不過我返來仲要加工,就係在一邊整個痴貼比佢,等佢可以自行貼上~
我家有對雙子公主

clymama:
學校又冇叫我地買......只係美勞堂要用ja~~~~

kitty:
我又係差唔多係咁ge時間~~~
kitty 寫道:

我們1/9 -19/9  都是返半日放12:45
而15/9-16/9 就食埋飯放1 :45
20/9 就照常

kitty:
我會用盒形果隻....佢會方便d......如果係壺形,我怕佢會唔夠高,食唔到底果d~~~~

kitty,

我同你一樣.  個飯盒只要保到1小時暖就得, 所以我已經o係吉之島買左個紅A長方形保暖飯盒比個仔用.

clymama ,

我仔學校今日開左家長會.  校長冇話要帶apron返學用, 只係叫我地預備table mat, dry tissue + wet tissue放locker.

各位 Hi,
我個女比較"論盡", 怕佢學老師話齋整濕哂無衫換。

Teresa,
你小朋友間學校有 locker 咁好嘅!咁咪可以放定些不時之需嘅嘢!

我個仔9月1日就要返全日了.根本沒適應期.都幾担心我個仔適應不了~~ :cry:  :cry:  :cry:
[img align=left]http://img2.uploadimages.net/677674034.gif[/img]bo豬豬的相簿[img align=left]http://img2.uploadimages.net/940886t_143389d217a579.gif[/img]

clymama 寫道:

Teresa,
你小朋友間學校有 locker 咁好嘅!咁咪可以放定些不時之需嘅嘢!

係呀, 佢地有locker.  因為要帶PE 衫返學換, 所以有locker可以放鞋同其他野.

聽老師講仲好笑, 話佢地好鐘意放好多"垃圾"入locker, 摺既紙airplanes都放哂入去.
‹ 上一主題|下一主題