用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 美勞一問???(已經明白...thanks)
go

美勞一問???(已經明白...thanks)

美勞一問???(已經明白...thanks)

我個仔下星期返小一了....老師要佢攞個美勞袋返去,入面要有美勞用具~~~但係老師又冇話係d咩用具~~~請問有冇媽咪知道呀???thanks~~~

Re: 美勞一問???

枱墊,漿糊筆/白膠漿,交剪,顏色...
多數咁上下啦~

重有手袖、圍裙、乾毛巾,不過唔駛放颜色筆落美勞袋,因為學校有提供。不過要放一盒颜色筆落書包,因為低年班的學生好多時要用颜色筆做功課。而枱墊老師會建議用牛皮紙。其實你也不用着急去買,因為開學後幾天是適應期,未有咁快上堂,而開學後老師會派美勞袋的通告,到時才買也未遲。順帶一提,書包最好放多一把挍剪和膠水,以備不時之須。ok?

王國長老

我仔個美勞袋是學校出的,有學校logo,成套係精工書局買的。
咁裡面有36色粉彩、交剪、槳糊筆、墊台紙、濕毛巾或濕紙巾、美勞書仲有一個拉得埋既膠file,用黎裝D「濕濕碎碎」顏色紙同閃紙的。

我想間間小學要求唔同,
囡囡的不用帶美勞袋,
囝囝嗰間要帶美勞袋,剪刀,膠水,手袖和油粉彩等.
等學校派通告先買.

每間學校的需求不同,但大小不梁的就应該冇問題。麟媽媽你的學校美勞袋幾錢一個?樣樣都有,很方便啊!   

王國長老

同埋其他書一齊買,個袋好似六十蚊?!唔記鬼得...其他都是一件件計的,個膠file都是幾蚊雞,無mark up要你買晒成套的,如果屋企有粉彩咁可以唔買退番比書局的。

metoo 寫道:
麟媽媽你的學校美勞袋幾錢一個?樣樣都有,很方便啊!   

我本來都係諗住等學校出左通告先至買....但係阿仔話1/9要攞返去了........而老師又冇話要攞d咩wor.....
再加上適應班佢地已經完了.....依家要1/9先至返學lu~~~
anyway~~~thanks~~~
metoo 寫道:
重有手袖、圍裙、乾毛巾,不過唔駛放颜色筆落美勞袋,因為學校有提供。不過要放一盒颜色筆落書包,因為低年班的學生好多時要用颜色筆做功課。而枱墊老師會建議用牛皮紙。其實你也不用着急去買,因為開學後幾天是適應期,未有咁快上堂,而開學後老師會派美勞袋的通告,到時才買也未遲。順帶一提,書包最好放多一把挍剪和膠水,以備不時之須。ok?

[quote]
大小不梁 寫道:
我本來都係諗住等學校出左通告先至買....但係阿仔話1/9要攞返去了........而老師又冇話要攞d咩wor.....
再加上適應班佢地已經完了.....依家要1/9先至返學lu~~~
anyway~~~thanks~~~[quote]

放心啦~你之前返的是適應班,我說的是適應期,離正式上堂還有幾日。

咁又係~~~~我地個適應期都好長架......我1/9比佢攞返小小美勞用具返去先(費時d老師以為阿仔唔記得帶la).....到時漏左d咩先至補返咪得law~~~~
metoo 寫道:

放心啦~你之前返的是適應班,我說的是適應期,離正式上堂還有幾日。