用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 這間幼兒院的要求是否很過份﹖
go

這間幼兒院的要求是否很過份﹖ [複製鏈接]

這間幼兒院的要求是否很過份﹖

我個B 被大埔一間幾有名氣的幼兒中心收左,本來今年8月會讀N1﹐點知在入學前,學校要所有家長簽一份同意書﹐其中一句意思是﹕“如小兒/女因意外而導致受傷﹐本人答應不會追究“。

當時我的反應是,意外可以由好多原因造成﹐亦包括因人為疏忽而造成的嚴重意外,假如我簽了這份同意書﹐豈不表示就算D老師或嬸嬸有意無意地出錯﹐令我個B斷手斷腳﹐甘我都要同意不向學校追究責任﹖   

甘點得架﹖於是我同校長理論,她的意思是﹕So far, 學校未曾發生過嚴重的意外﹐而這個要求是希望杜絕那些小小事就向學校追究的家長。

她更說﹕學校成立以來個個家長都係甘簽﹐其他的幼兒園都有同一要求,言下之意話我少見多怪。她更補充說﹕甘做係想保障雙方。

我於是同她講﹕甘樣做只係保障左你地﹐但係就剝削左我地家長的權利﹐而且佢地整親D小朋友都可以唔使負責任﹐大喇喇4年喎﹖﹗﹗

個校長話如果我唔同意﹐最好就放棄個學位。結果﹐我選擇了放棄呢間學校。

請問各位有經驗的家長,你有什麼睇法﹖

Re: 這間幼兒院的要求是否很過份﹖

我個囡今年係第三年, 我記憶中好似無簽過這類的文件.
間學校竟然會有此行動. 如果係我, 我會同妳一樣唔讀.
覺得佢好無責任感同愛心.
[

醒目開學勳章

咁不負責任都得?我嗰間冇簽D咁嘅嘢, 只係有一份話如在學校有意外, 校方有權立即將小朋友送到醫院而不須家長同意。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我囡囡都系返全日制的,我記憶中都沒有簽過,間學校都幾過份,雖然意外的事無人想,都估不到,如果自己有時間一定打去教育署投訴,比我都唔會讀
這是不可能的,其實"凡事都能"...................

siuyangyang,

我係大埔人,準備幫BB報N1,你能否pm我是哪一間啊?謝謝!

攪錯呀! 邊有D咁嘅道理嫁!

我都有朋友住大埔嫁! 請問係邊間呀! 等我叫佢搵學校要小心D呀!

可否PM話我知?  

我都想知~可否PM我!

我知道博愛醫院的幼兒中心也有這份同意書,更加寫上意外、死亡也不得追究,你話現在的學校是幾恐佈呢,希望自己的小朋友好彩,唔好有意外啦!   
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

siuyangyang,

Can you PM me what is this nursery.  Thanks. As I also live in Tai Po.

乜咁都有人肯簽嫁咩?!

kittyChing 寫道:
我知道博愛醫院的幼兒中心也有這份同意書,更加寫上意外、死亡也不得追究,你話現在的學校是幾恐佈呢,希望自己的小朋友好彩,唔好有意外啦!   

我都想知, p'se PM to me, tks!

各位媽咪﹐

唔好意思﹐由於我在這裡發表仍是新丁一名(雖然已經睇左好幾年)﹐所以唔知點PM比大家呀 (或者可以教下我丫﹗)。

我唔想正式公開間學校個名﹐不過我可以話間學校係有大學和銀行做support的﹐相信大家應該估到。

當日註冊時也有3-4名家長﹐當我向個主任提出時﹐那些家長都沒有反應﹐當時我差點以為自己係無事生非﹐不過由於我覺得面對不對的事情一定要據理力爭﹐所以最後我都同個校長X太面談。

我同校長講﹐以前如果其他家長肯同意﹐可能由於他們對自己的權利不太認識﹐我說﹐但隨著人們的意識日漸提高﹐這樣的要求不可以再強加於家長身上。

看到這裡的家長也同意我的看法﹐至少令我覺得自己的決定係對的。謝謝。

唔.. 係咪慈善團體辦呢間幼兒園呢, 如果係, 應該寫去head office了解下, 睇下佢地點解釋..

如果理由牽強的話, 我會公開俾傳媒知, 等佢知咁做係唔得架!

同意媽咪所講, 唔係保障大家, 係保障佢自己.

哦! 咁我知係邊間喇~

呢間嘢都好出名嫁喎~估唔到會咁! 太離譜了~

點解D家長咁盲目嘅!

siuyangyang 寫道:
各位媽咪﹐

唔好意思﹐由於我在這裡發表仍是新丁一名(雖然已經睇左好幾年)﹐所以唔知點PM比大家呀 (或者可以教下我丫﹗)。

我唔想正式公開間學校個名﹐不過我可以話間學校係有大學和銀行做support的﹐相信大家應該估到。

當日註冊時也有3-4名家長﹐當我向個主任提出時﹐那些家長都沒有反應﹐當時我差點以為自己係無事生非﹐不過由於我覺得面對不對的事情一定要據理力爭﹐所以最後我都同個校長X太面談。

我同校長講﹐以前如果其他家長肯同意﹐可能由於他們對自己的權利不太認識﹐我說﹐但隨著人們的意識日漸提高﹐這樣的要求不可以再強加於家長身上。

看到這裡的家長也同意我的看法﹐至少令我覺得自己的決定係對的。謝謝。

我囝囝9月份入讀N1, (將軍澳區). 學校都有份”入園同意書”要簽, 字裡行間用詞好灰色地帶, 原本話8月中之前交回學校, 我暫時都無簽亦無交回學校,
liuliu

我對女讀緊0個間都只係有一份話如在學校有意外, 而當時聯絡唔到家長, 0甘校方有權立即決定將小朋友送到該校指定0左0既診所(通常都係最近0個間), 而嚴重的話就送到最近0既醫院而不須家長同意。0甘樣我都同意 ~
之但係要家長答應不會追究小兒/女在該校上課其間因意外而導致受傷, 那就太離譜喇 ~ 所以選擇唔讀係絕對絕對非常極之正確 ~ 0甘不負責任0既學校點放心將自己0既心肝寶貝交比佢地照顧 !!!!!!!!!!!  
PRI PRI 孖媽

To siuyangyang

I support your decision. Then have you decide to enrol which new nursery.
I know which nursery you mention " Bank + U support' i.e. the quite expensive one that quote high profile with their idea.  It's too dangerous to let BB study in such without protective sense Nursery and bring great problem to parents. My BB nursery just ask parent to sigen agreement if BB with any illness, then they will send them to the nearest public hospital, i.e. Prince Wales. It make sense and let Parent calm down at least proper treatment by doctor.
PM = you click the second left bottom buttuon named 'Personal' so you will just talk to the member and without publish openly

kkb,

Thanks for your support and letting me know how to use the PM function.

As we'll be moving to HK island next month, we finally decided not to let our B to enter any nursery first. We plan to let him join any weekday playgroup while teaching him myself at home. We hope to let him attend the kindergarten on the HK side next year.

As I finally received the school fee refund from that Tai Po nursery last week, now I can reveal the original version of the Parent Consent Letter for mommies here to take a look.  原文如下﹕

...本人亦同意小兒/女參加幼兒發展中心所舉辦的一切戶內或戶外活動﹐而毋須於每次活動前簽署任何同意書。如遇天災或意外事件而引致小兒/女受傷﹐本人不會以任何方式要求或索取賠償損失。如小兒/女於中心內突然患病或有意外而急需送入醫院時﹐請將該幼兒送往貴中心最近的公立醫院或送往()診所。此外,本人同意幼兒發展中心進行科研活動及錄影﹐以用作教學用途或推廣優質教育。...

Actually, I also have some reservation on their request to take any pictures of my B for promotional purpose...

Anyway, at first I was highly impressed by that school's claim for "quality education" and "setting a role model in the pre-school learning field". Now I realise that they are not what they have preached.

我都是大埔區, 囝囝入學前都有, 亦是如有意外不得追究, 我簽了, 我以為間間幼兒園都要簽, 點算好呀????

我0個間不是你說那間, 在大幫墟桌球室隔一條街0個間, 點算好呀???????????

Totally agree 孖媽的講法, 幼兒園係照顧幼兒的地方, 雖然意外既野無人想發生, 但都無理由話定d咁不負責任既條例, 我個女個間都係簽孖媽所講個種如遇意外未能即時聯絡到家長, 會第一時間送bb去就近醫院, 都係一d保障小朋友安全既規條,邊有d咁不知所謂既幼兒園咁架, 重話係名校, 唉!

‹ 上一主題|下一主題