用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症原因之一- 白喉,百日咳,破傷風混合疫苗??? ...
go

自閉症原因之一- 白喉,百日咳,破傷風混合疫苗??? [複製鏈接]

自閉症原因之一- 白喉,百日咳,破傷風混合疫苗???

剛在 網上看見這份文章,大家真係要睇睇. 文章提及

" autism may be caused by inserting a G-alpha protein defect, the pertussis toxin found in the D.P.T. vaccine”  -

DPT vaccine 就是白喉,百日咳,破傷風混合疫苗.

我翻查記錄,DPT vaccine一共打4次,最後一次是約歲半打’叫Booster –加強劑,’,究竟是那一枝出事呢, 有冇媽咪或對這方面有認識的人士,發表一下啦,說一定有新的方法可幫到小朋友呢.

這個說法以前千禧BB擋案都說過,應該有一定可信性.

我post 上來其中一個原因, 就是看見很多網友很內疚,以為自己做錯了什麽,害了小朋友.希望大家不要自責啦

click here

Re: 自閉症原因- 白喉,百日咳,破傷風混合疫苗

你意c是在健康打的針有問題?我仔仔都是在健康打針,都有D自閉傾向,有否家長在診所打5合1或4合1,都有自閉傾向,還是全部有自閉的小朋友都在健康院打針?

wewangwang 寫道:
DPT vaccine 就是白喉,百日咳,破傷風混合疫苗.

我翻查記錄,DPT vaccine一共打4次,最後一次是約歲半打’叫Booster –加強劑,’,究竟是那一枝出事呢, 有冇媽咪或對這方面有認識的人士,發表一下啦,說一定有新的方法可幫到小朋友呢.

這個說法以前千禧BB擋案都說過,應該有一定可信性.

我post 上來其中一個原因, 就是看見很多網友很內疚,以為自己做錯了什麽,害了小朋友.希望大家不要自責啦

click here
[size=x-small]我相信,因為之前都有朋友問個醫生是否仔仔打了歲半呢支針,所以有自閉傾向,呢個醫生說:我不敢肯定呢個說法,但亦唔排除呢個可能性    [size=x-small]因為我仔仔同朋友仔仔都是歲半打完支針後都開始不說話了,可能呢d叫副作用卦 :evil:    
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

但係...BB大部份打完都OK...邊樹出問題呢??....如果係某d BB起副作用就實在太無辜~~

其實到目前唯止都無証據話自閉症既原因係因為打左呢支混合疫苗針, 只係話有某d case係"可能"係因為佢而起, 要知道自閉症既成因仲係unknown.

其實我都係做特殊教育呢行, 我都問過好多professional, 佢地都覺得其實未必無機會係關呢支混合疫苗針事, 因為每個人對藥物既接受反應都唔同, 但係同時亦要知道如果一個小朋友本身係有自閉症既話, 基本上歲幾兩歲係最易察覺既, 所以好易令人誤會點解個小朋友打完呢支針無耐就有事呢?

因為唔打混合疫苗針既後果係好嚴重, 所以無法子唔打. 而且就算支針真係有事, 點解而家先會越黎越多小朋友有事呢? 因為呢支針用左好耐架啦喎...

唔知係度打滾開既professional有咩睇法呢?

lulukit 寫道:
你意c是在健康打的針有問題......

是.外國有研究 話係.

當然自閉症有其他原因,如遺傳等...

總之大家知多樣可能的原因都冇壞.

應該話外國有研究講 : [size=x-large]"可能係"

wewangwang 寫道:
[quote]
lulukit 寫道:
你意c是在健康打的針有問題......

是.外國有研究 話係.

[/quote]

5354 寫道:
但係...BB大部份打完都OK...邊樹出問題呢??....如果係某d BB起副作用就實在太無辜~~

文章有提及(如果信嘅話),易出事的BB是

<<Those most at risk report a family history of at least one parent with a preexisting G-alpha protein defect, exhibited in disorders such as night blindness, pseudohypoparathyroidism or adenoma of the thyroid or pituitary gland (4).>>

唉~~所以香港真係有人選擇唔打針(以前TVB播過)

你意C是10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針?而在私家診所打5合1針.10打就10都無事?如果真的,政府好有問題.

lulukit 寫道:
你意C是10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針.....而在私家診所打5合1針.10打就10都無事?如果真的,政府好有問題.

我唔係咁意C呀. 我無咁嘅數据,自閉症有其他原因,如遺傳等...我亦對私家診所的5合1針無認識.

lulukit 寫道:
你意C是10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針.....而在私家診所打5合1針.10打就10都無事?如果真的,政府好有問題.  

應該話外國有研究講 : "可能係"

右會唔會政府E幾年用咗D平針,所以E幾年多佐小朋友有自閉症?

由 lulukit 於 2005-08-22 06:43:44

lulukit 寫道:

應該話外國有研究講 : "可能係"
------------------------------------------------------

lulukit
可否告知我:外國有研究講 : "可能係"
外國是那個國家?
它的數據比是多少?(public to 私家 打針 ratio and 病發ratio...)
Please also give me the journal for my references.

Thanks a lot

學姬公主 寫道:
其實到目前唯止都無証據話自閉症既原因係因為打左呢支混合疫苗針, 只係話有某d case係"可能"係因為佢而起, 要知道自閉症既成因仲係unknown.

其實我都係做特殊教育呢行, 我都問過好多professional, 佢地都覺得其實未必無機會係關呢支混合疫苗針事, 因為每個人對藥物既接受反應都唔同, 但係同時亦要知道如果一個小朋友本身係有自閉症既話, 基本上歲幾兩歲係最易察覺既, 所以好易令人誤會點解個小朋友打完呢支針無耐就有事呢?

因為唔打混合疫苗針既後果係好嚴重, 所以無法子唔打. 而且就算支針真係有事, 點解而家先會越黎越多小朋友有事呢? 因為呢支針用左好耐架啦喎...

唔知係度打滾開既professional有咩睇法呢?

我認同你的看法。

港大兒科學系於2002年舉辦過有關自閉症的研討會。黃珍妮教授明確地表示過醫學界無證據顯示自閉症和混合針有關。自閉症成因至今未明。

有此誤會,很有可能是大部份家長都會於歲半至兩歲期間"發現"小朋友有社交、語言的問題,時間上有吻合。而且有部分自閉症小朋友會出現"倒退"現象,故會被認為是因混合引致的。

黃教授也認為,家長最好繼續為小朋友打混合針,以防患上這些疾病。

至於是不是在政府打會比在私人機構打出問題的機會大呢?我則認為純粹是統計上的問題。

"10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針.....而在私家診所打5合1針.10打就10都無事"這兩句話說的是兩件不同的事,不能混為一談﹗

首先"10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針"只能說明本港約有九成小朋友是在健康院打針的,這的確是實情。

"在私家診所打5合1針.10打就10都無事"是很合理,因為出現自閉症的比率是4-5/1000。同樣地,在健康院打針的,10個小朋友10個都無事同樣是事實。因為1000個內只有4-5個小朋友會出現自閉症。

小心別讓文字誤導了你﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

I DO NOT AGREE the below.

I got a fd who did not put any injections after 6mths for her girl. her girl is very smart and happy, good langauge ability, and healthy!!!

Also, if you look at the immunization record from the govt.(針card). The DPT and the MMR need to inject again on P1 and P6.

That's means the power of the疫苗針 is not life long.
I do not think it is a MUST.

And some studies says the some of the 疫苗針 is high in mercury!!

st

===========================
因為唔打混合疫苗針既後果係好嚴重,

[你意C是10個有自閉症的小朋友有9個都在健康院打針.....而在私家診所打5合1針.10打就10都無事?如果真的,政府好有問題.

--------------我可以好大聲話比你們聽, 呢句吾岩, 軒軒d針大部份係私家醫生打的, 除左第一次果支之外(白喉).........其餘都係私家打, 連麻診都係, 相反家姐就全部都係健康院打..................

我囝囝果d針除了第一支外, 其余都是在"私家"打的.

首先,引起外界�醫學界一直關注,有關「注射混合疫苗會引致自閉症」的那幾種混合疫苗,是mmr (即痲疹、腮腺炎、德國痲疹),而非dpt(白喉、百日咳、破傷風)。

自閉症
自閉症的症狀包括言語與溝通遲滯及其他智能受損現象。 一般自閉症兒童在1-2歲開始顯示病徵。 兒童多在這年紀接受MMR 防疫注射,因此父母們把兩者的關係連接起來亦無可厚非。 然而並無證據可以證明MMR 混合疫苗導致自閉症。

英國曾為498 名自閉症兒童進行調查,所獲結果並不支持MMR 混合疫苗與自閉症間的任何連繫。 調查結果包括︰

•接受MMR 防疫注射後並無群集式自閉退化情況出現。

•MMR 對診斷獲得自閉症時的年齡並無影響。

•正式採用MMR 之前已有報導指出自閉症數目在增加中,到開始採用MMR 以來,並沒有發現自閉症突然‘劇增’或趨勢有改變的情況。

•自閉症兒童接受MMR 的情況與其他一般人相同。

還有其他研究結果可以支持上述論點。

•1982 至1996 年間,芬蘭有1.8 百萬人曾經接受MMR 防疫注射,但並無發現任何自閉症或發炎性腸道病與注射有關連的事件。

•瑞典在使用MMR 的十年期間並沒有發現任何自閉症數目增加。

•英國本土曾為201 名在1987 年後出生,患自閉症同時可能已接受MMR 防疫注射的兒童進行調查,並無發現任何發炎性腸道病。

•一名英國家庭醫生在1988-1999年間診斷得的自閉症數量顯示有上升的趨勢,而同期接受MMR 人數則穩定不變。

•加州一項調查顯示接受MMR 防疫注射者與患自閉症兒童數目的增加並無關連。

•英國藥物安全委員會(UK Committee on Safety of Medicines –CSM) 評審超過100 宗律師搜集得的自閉症個案。 他們的結論認為,所獲資料並不支持MMR 混合疫苗與自閉症有任何關連的論調。

自閉傾向可能來自很多原因。至今為止,最有力的証明是與基因有關。無論幼兒是否接種MMR疫苗、或者只接種麻疹、腮腺炎或德國麻疹其中一種疫苗、或者完全不接種疫苗,他們患上自閉症的機會都一樣。

最近的研究都顯示,沒有證據証明MMR疫苗會引發自閉症。專家正繼續研究自閉症的真正成因。只是,近年來,不少媒體報導,把MMR疫苗與自閉症扯上關係。因此,不少家長延遲讓子女接種疫苗,甚至拒絕接種。然而,世界各地不少進行獨立研究的專家都找不到可靠的科學實證,可以証明此疫苗會引致自閉症。反而有大量證據顯示兩者沒有關係。

想詳細了解有關<注射混合疫苗與自閉症>相關研究資料,可瀏覽由愛丁堡蘇格蘭健康教育委員會(Health Education Board for Scotland, Woodburn House, Canaan Lane, Edinburgh, EH10 4SG),聯同蘇格蘭行政部(Scottish Executive)與蘇格蘭傳染病及環境衛生中心(Scottish Centre for Infection and Environmental Health – SCIEH)合作編制的網頁。以及瀏覽世衛(WHO)網頁。

<<< 嬰兒防疫指南 2004年中文版>>>

<<< 痳疹、腮腺炎、德國痳疹混合疫苗(MMR)研究資料冊 >>>

<<< 世衛 - 腮腺炎聯合疫苗與孤獨症 >>>

小袓

Thanks for your information !  我亦有印象大約兩年前在英文台播的一個有關自閉/亞氏保加的節目,其中提及有關MMR與自閉有關的說法,但硏究亦無證據顯示兩者有關。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾
‹ 上一主題|下一主題