用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國寄宿每年費用
發新帖回覆
go

[英國] 英國寄宿每年費用

2023年 Year 9 boarding學費平均大約£50,000上下…如要guardian, 加其他雜費, 需要每年預幾多開支呢?謝謝!

Mrspan 發表於 24-6-13 15:34
2023年 Year 9 boarding學費平均大約£50,000上下…如要guardian, 加其他雜費, 需要每年預幾多開支呢?謝謝 ...
If 20% VAR is added (as per labour party suggested), there will be another 20% on top of any other misc items.

想問吓學校網址上boarding費用已經是復活節後加咗個新價錢,呢啲包唔包VAT? 現時VAT大概幾多百分比?

因為英國食物唔收vat ,所以boarding fee 有一截肯定不會收vat 的。

JJJ238 發表於 24-6-14 07:32
想問吓學校網址上boarding費用已經是復活節後加咗個新價錢,呢啲包唔包VAT? 現時VAT大概幾多百分比?
...

看看寫 2023/24 定 2024/25 學年
現在學費沒有 VAT

JJJ238 發表於 24-6-14 07:32
...

VAT Standard rate 20%
寄宿生費用未必加足20%
網上見不少建議如何減少影響
例如化簡為繁將食宿活動分拆

先唔理VAT,以依家正有小朋友英國寄宿緊嘅家長經驗,除學費以外其他費用大概要預幾多錢呢? eg 學器 ,課外活動,guardian ,校服,field trips,書簿雜費…. (以上只係隨便列出,我唔清楚有啲咩收費)
謝謝(emoji)(emoji)

Mrspan 發表於 24-6-14 15:17
先唔理VAT,以依家正有小朋友英國寄宿緊嘅家長經驗,除學費以外其他費用大概要預幾多錢呢? eg 學器 ,課外 ...
其實除咗學費外,真係唔多雜費。我嗰啲係有學樂器,有時有啲local school trip,不定期可能有少量買書錢,但課外活動絕大部份唔會另收錢(除非啲比較特別嘅例如騎馬/養馬)。有啲出國嘅trip,但唔一定要參加。

另外就係Guardian/homestay,同埋transportation嘅錢。呢啲depend on學校喺邊需要幾多等

beastiebistro 發表於 24-6-14 15:43
其實除咗學費外,真係唔多雜費。我嗰啲係有學樂器,有時有啲local school trip,不定期可能有少量買書錢, ...

謝謝回覆!

嗰啲雜費,以現時物價大概預hk$10萬左右一年夠唔夠呢?

Mrspan 發表於 24-6-14 16:22
謝謝回覆!

嗰啲雜費,以現時物價大概預hk$10萬左右一年夠唔夠呢?

唔使,基本嘅我估三幾萬夠晒。咁當然trip嘅嘢就可大可小...

未計guardian/homestay/travel...

回覆樓主:

我自己現在係學費on top 加大約15萬全包,包括每個term嘅雜費,課外活動費,耐唔耐係學校唔知訂d咩或者去咗邊度參觀咁,每個term 返港來回econ cx 機票, guardian fee, half term exeat 的 host family fee, 每個月少少零用錢去coop買吓日用品咁

如果遲d加20% VAT, 就唔止啦

我自己有keep開啲大數開支記錄(school fee, guardian fee, overseas school trips, air tickets, activities,...etc.),中學full boarding大約每年每人65萬左右, 我估下年又再多啲,因為學費或其他雜費其實年年都有加價,而家仲要考慮埋加稅加幾多。

Poyau 發表於 24-6-14 11:17

謝謝回覆,學校網址上已寫明係24-25新學費包埋weekend Activity,但就有寫唔包VAT, 當學校出CAS Letter申請Visa時,我見費用多咗大概4萬所以覺得有啲奇怪VAT需要交咁多?

貝珠 發表於 24-6-14 07:49
因為英國食物唔收vat ,所以boarding fee 有一截肯定不會收vat 的。

煮過嘅餐廳食物要vat

五年前去讀好平,扣除獎學金,學費監戶人機票一年廿幾萬,果時機票六千幾蚊來回卡塔爾又舒服好抵搭。疫情過後機票已經去到萬二三基本,一年來回五次,近兩年學費加幅不少,而家吾使監戶人費用,但學費已經去到四十萬,雜費好少,只係學學器幾千蚊/期,零用亦都唔多,每星期吃外賣中餐百零蚊,埋單今年未夠五十萬。明年最好一年中學,佢自己都覺得啲野太貴,唔值得咁似,考慮回港讀大學

Poyau 發表於 24-6-14 11:17

有 accountant 提過 UK residential letting is exempted from VAT, 除了 holiday accomodation.
分拆住宿計可能不用交 VAT

我果個除左Boarding Fee外其他雜費加埋大概10萬左右,包括監護人費用,host family ,機票,間中外賣同Amazon買野,學校有時有海外trip但唔貴,Y12有自己揾online補習,不過有限錢,無學樂器。

多謝大家嘅回覆,如果兩個或以上boarding,負擔真係好大

fefemom 發表於 24-6-17 11:51
有 accountant 提過 UK residential letting is exempted from VAT, 除了 holiday accomodation.
分拆住宿 ...

咁都好呀,慳返少少

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊