用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學 SFA
go

聖方濟各英文小學 SFA [複製鏈接]

小朋友黎緊9月會讀小一,雖然本身都有心理準備知道學術一定係難既但最近收到書單又覺得有少少panic🙈請問有冇用家可以分享下SFA升小一前你地會做啲咩準備?
另外有冇準小一家長一齊傾下?謝謝☺️

2    0    0    0

mamah 發表於 24-5-26 04:03
小朋友黎緊9月會讀小一,雖然本身都有心理準備知道學術一定係難既但最近收到書單又覺得有少少panic&#128584 ...

好難嫁?點難法?

現讀小一

都無咩特別準備,八月尾會有適應週,介紹下學校,都有寫字班

如果幼稚園有跟開都OK,只係冇得食老本

小朋友黎緊9月會讀小一,雖然本身都有心理準備知道學術一定係難既但最近收到書單又覺得有少少panic&#128584 ...

.

回覆 RainyRice 的帖子

SFA應該不算正常小一教科書。佢地英文會直接用小二課本,中文及數學會直接用下學期課本。
可能考慮下在暑假同小朋友睇睇小一英文課本及小一上學期的中文及數學課本,以便開學可以輕易跟上?

肥仔爸B 發表於 24-5-26 16:27

SFA應該不算正常小一教科書。佢地英文會直接用小二課本,中文及數學會直接用下學期 ...

Sorry, 誤會了灣仔嘉諾撒聖方濟各學校。 delete 番上面message

肥仔爸B 發表於 24-5-26 16:27

SFA應該不算正常小一教科書。佢地英文會直接用小二課本,中文及數學會直接用下學期 ...

sorry 係小一已經教緊小三嘅野.....已經教完past tense.....

小朋友黎緊9月會讀小一,雖然本身都有心理準備知道學術一定係難既但最近收到書單又覺得有少少panic🙈 ...

唔係少少panic, 係你一定會panic......除非小朋友非常超班.  
大部份家長係喊咁口.  (利申: 小一用家)

功課唔算多, 但係教快教深, 海量嘅野要記要背

不過又咁講,過到呢六年班小朋友就會變咗超級撒亞人😂
個個周身刀

我小朋友今年小一,功課唔算多,係成日有突擊quiz,同埋默書內容都比較多,家長要幫手溫,但小朋友係有能力做得到,呢樣唔使太擔心。 我仔係學校讀得好開心,亦識到好多好朋友,同埋家長們都好好,因為我係在職媽咪,有時候都要問返家長功課、考試範圍呢啲,佢地都好願意分享,同埋我仔各科老師都好認真教學,特別係中文老師,令我仔中文大有進步,唔再怕中文科(emoji)

heidya    發表於 24-5-29 09:11

回覆 肥仔爸B 的帖子

點解唔直接教大學一年班課程?唔明囉!

chanshing8020 發表於 24-5-31 16:46
回覆 肥仔爸B 的帖子

可能有D 家長真係會覺得未夠喉, 未夠深, 點解唔教到4,5,年級嘅野

小朋友初小,在讀。
其實,學校課程唔係坊間講咁得人驚!佢教嘅課程確實唔可以同一般津小可以比較。未讀前都有啲驚,唔知會唔會跟唔上?!
但讀咗一段時間就發覺,其實只要小朋友平時喜歡閱讀,學校的課程一定應付到無問題。因為學校教嘅嘢小朋友根本唔需要硬生生咁死記,反而係融匯到平時閱讀時學到嘅嘢,包括知識和語文。
而如果小朋友已經係比學校揀咗,我覺得都係因為學校發現佢有啲特質係適合讀。
眼見我小朋友啲同學全部返學都好開心,我見過和教過我小朋友嘅老師都好好,包括教學方法和耐性。最起碼我小朋友成日話好鐘意返學和鐘意邊個邊個老師。
希望以上嘅分享,俾到另一個角度其他有興趣入讀嘅家長參考!

heidya    發表於 24-6-7 09:07

其實最谷就係啲一線尾學校,校長校董會好大壓力要上一線中一線頭,見真正一線頭嘅學校小六tsa講到明叫學生唔使準備,學校唔谷tsa....對啲學生好有信心。真正勁嘅學校唔係少一教小三嘅嘢,反而係見小一教快少少不過教得極致,你寫字筆劃同埋個字喺個格嘅正中間等等拿捏得好準確好認真。教咁快又點13歲入大學又唔代表你出到嚟做嘢叻啲!

Nbranson 發表於 24-6-7 08:33
其實最谷就係啲一線尾學校,校長校董會好大壓力要上一線中一線頭,見真正一線頭嘅學校小六tsa講到明叫學生 ...
講到極致,真讓我想起幾間女校。從小培養強迫症🧐

chanshing8020 發表於 24-5-31 16:46
回覆 肥仔爸B 的帖子

簡單啲來講 發表於 24-6-7 09:25
講到極致,真讓我想起幾間女校。從小培養強迫症🧐

強迫症?可否詳細講講,我申請都是女校插班。

回覆樓主:

如果係已經有子女升了中學既家長,相信會深明小六和中一既課程根本係兩回事,認為小六會教到中一既完全課程內容,可以講係一廂情願既看法~

以前已經有一自信滿滿既家長,說出甚麼教快一兩年,小六已經教中一課程,問佢幾次是否用中一/二課本,佢都視而不見。某次,終於開估,原來部分習作紙就係中一二課程~

果啲叫做為銜接中一作準備啫,升左中一,仲頂左半年就絕跡於EK了,可能,真係明左乜係中一課程~

妞妞寶媽 發表於 24-6-7 10:01
強迫症?可否詳細講講,我申請都是女校插班。

強迫自己申請女校瓜~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊