用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DBS vs SPC
go

SPCC vs DBS vs SPC   [複製鏈接]

虛心求教
仔仔高小成績ok,愛奧數及比賽有好成績,音樂體育就無特異功能。
想問 SPCC vs DBS vs SPC 在各方面,例如讀書環境(尤其是奧數培訓),學校活動,朋輩群等怎樣比較?
我明白呢幾間唔係想入就入到,只係想睇睇適唔適合,謝謝!

10    0    0    0

一一媽814 發表於 24-5-12 06:53
虛心求教
仔仔高小成績ok,愛奧數及比賽有好成績,音樂體育就無特異功能。
想問 SPCC vs DBS vs SPC 在各方 ...
spcc: 冇乜好挑剔,如果學費/交通唔係問題
dbs:我相信奧數會有得發揮,但dse 成績就好似越黎越麻麻。
spc:好似唔太注重奧數方面,但就整體成績好過dbs

其實係睇你小朋友適合邊間 or 你想你小朋友成為邊一類型的人(將來)

Zleep 發表於 24-5-12 12:23
spcc: 冇乜好挑剔,如果學費/交通唔係問題
dbs:我相信奧數會有得發揮,但dse 成績就好似越黎越麻麻。
s ...

呢個水平學校,我就唔會睇平均了,會睇下自己小朋友將來既定位。所以,如果但求升大,可能SPC會好過DBS既,論尖,DBS應該好過SPC~

近朱者赤,近墨者黑。如果:
~近麥當勞道/花園道,日後多數愛麥當勞&遊花園
~近亞皆老街/洗衣街,日後多數遠赴英倫尋 Argyle 條根&喜歡洗衫
~近第一街/般含道/高街,日後多數考第一&進駐半山

虛心求教
學生住哪區?

數學好可以參考一下每兩年一次的恆隆數學獎獲得者的學校,這個獎的含金量還是很高的

虛心求教

其實三間幾唔同style,除了為名氣之外,想像不到為什麼這三間要比較。
如果想追成績,抗壓能力高當然SPCC。
喜歡多元化、全人教育等等等等的應該會偏好DBS。
如果三間都有offer,SPC你覺得有什麼吸引之處?近期人氣上升?文質彬彬的書生可以注重學術得來比SPCC輕鬆少少?又不用像DBS咁有性格?

虛心求教
其實每人選擇、愛好唔同,你提到奧數比賽,我會建議你幫仔仔參加資優學苑,入面既奧數課程都幾多,比賽都唔少,相信有玩奧數既小朋友,外面訓練多於學校訓練!至於,又提到音體欠奉,其實特異又有幾多人?最緊要係自己育兒既想法,有啲小朋友個性文靜,怕羞,斯文,家長會因應性格安排相符既學校,但有啲就係偏偏要揀活躍全人啲,明知好難俾人賞析到,但唔緊要,就係想男孩子被呢個環境氛圍下,成為兩者兼備(但有機會失敗㗎)!
3間學校雖則都係頂級,spcc俾人感覺無可挑剔,但一樣會出現bully,打交,偷竊事件(其他media 已有用家提及),佢哋都係中學生,年青人,有呢啲事情發生,不足為奇,但自己諗一諗,想小朋友成為邊一類人?!斯文學術,spcc spc而spcc又優於spc(最大原因係有女仔,文科成績又好啲),而鍾意活潑仔,又好有信心唔會成為3322果30%,或有資源有機會讀IB,咪dbs lor!

虛心求教

你問邊間最合適是非常正確嘅觀點,因為3間係冇一間最好,只有最合適的學校,我成日都講唔應該不斷追求登頂。

所以,我是覺得你自己應該先要評估一下自己小朋友嘅程度,去到呢3間學校會係上/中/下遊嘅什麼位置,我一般是建議最好是可以最少要維持中遊位置,因為小朋友如果長時間係下遊位置,係會有好多負面影響,可能是影響鬥志,心理,或者是因為課程追不上而產生壓力等等問題

如果你覺得成績只係未係最TOP,就唔好想SPCC了,直接從DBS/SPC揀,但兩間不論地區及類型都非常不同,真係要睇下你住邊同喜歡邊類型了,但如果你單論尖子,DBS會比SPC多,SPC是平均成績比DBS好,如果你目的想代表學校去比賽,係DBS入選機會會比SPC難。

mcl233 發表於 24-5-12 13:12
呢個水平學校,我就唔會睇平均了,會睇下自己小朋友將來既定位。所以,如果但求升大,可能SPC會好過DBS既 ...

同意你講法。
我對佢都有期望嘅,唔係淨係求其入大學。希望佢可以繼續喜歡數學,也有機會expose to唔同嘅學科,有豐富嘅校園生活和朋友。
如果SPCC vs DBS呢?

2jkidsfather 發表於 24-5-12 13:46
學生住哪區?

我哋住新界,現時係揸車出九龍返學

mcl233 發表於 24-5-12 13:12
呢個水平學校,我就唔會睇平均了,會睇下自己小朋友將來既定位。所以,如果但求升大,可能SPC會好過DBS既 ...
SPCC 唔係你想揀就揀,佢揀你時,你又冇得抗拒,故此唔駛撈埋講。
所以命題只係比較dbs 同spc 了,如果活潑開朗仔,我會揀dbs,但睇完近年dbs dse成績,又好似越黎越麻麻,唔提3322,就算提尖,果堆都係響IB 度。

spc 似乎會穩陣d/保障d for 文靜冇音樂運動的學生。

其實我又唔覺,如果SPCC vs DBS ,我會揀DBS。

不過大部份EK升中家長主要睇學校歷屆平均成績。

Zleep 發表於 24-5-12 16:01
SPCC 唔係你想揀就揀,佢揀你時,你又冇得抗拒,故此唔駛撈埋講。
所以命題只係比較dbs 同spc 了,如果活潑 ...

不太認同SPCC無可抗拒,我至少有四五個朋友子女,考到都唔揀!當然一定有其他不錯的offer。

但係如果自命鬥心強嘅又唔多比較家庭背景嘅一定揀SPCC。

RainyRice    發表於 24-5-12 16:17

RainyRice 發表於 24-5-12 16:10

呢3間,我都係DBS,鍾意曳仔,犯賤

ekhc    發表於 24-5-13 09:12
RainyRice    發表於 24-5-12 17:14

Zleep 發表於 24-5-12 16:01
所以命題只係比較dbs 同spc 了,如果活潑 ...

我當年報都冇報過,小學就有~

世事未必既~

RainyRice 發表於 24-5-12 16:10

如果係我,我都係揀DBS~

所以話如果係前列,DBS都有一定量產能力,睇唔到同CC有乜分別~

又所以一直話,睇自己定位如何,如果未入已經担心炒DSE,而又不可能不揀,都係揀DBS,起碼有批潛在炒家相伴6載~

Zleep    發表於 24-5-12 17:05

rsx 發表於 24-5-12 16:11
不太認同SPCC無可抗拒,我至少有四五個朋友子女,考到都唔揀!當然一定有其他不錯的offer。

但係如果自命 ...

如果自己夠手瓜硬,係可以有幾多選擇下,何止3間,反正大家都係去到近似中途站~

我認為DBS 前面1/3是band1 A中叻既學生,例如IB個班,可以同spcc比,1/3學生大概band1B水平,1/3學生應該冇band1水平。
重視成績既,SPCC成績最好。
如果有信心係DBS前1/3,可以考慮DBS。如果信心不大或容易受人影響,感覺上SPC較穩陣。

如真喜歡奧數,IMO是終極目標,每年六個出國,有SPCC,有DB,但冇見過SPC

如果SPCC 同DB都收,成績能力也不容置疑,咁你讀邊間都冇問題,由小朋友自己揀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊