用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中三退學
發新帖回覆
go

中三退學 [複製鏈接]

小朋友在band1讀書中上游,但係上堂唔聽書全靠補習,個人內向人際關係唔好,now中三
佢最近講佢想退學,因為上堂專注力不足學唔到野又少交友同唔like做功課仲要驚學校老師,仲不如試下補習補到考dse,得閒仲可以玩活動

但本人實在唔知點做,想問大家退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學
   0    0    0    0

Salowka 發表於 24-5-6 00:47
小朋友在band1讀書中上游,但係上堂唔聽書全靠補習,個人內向人際關係唔好,now中三
佢最近講佢想退學,因 ...

其實這個年紀,社交生活都重要,如果識到好朋友真的可以是一世的朋友。既然成績在band1中上,不如嘗試轉校?如果退學自修,知道已經有補習老師,有沒有跟補習老師商量?我覺得家長都可以幫小朋友選擇一些義工和課外活動,不單可擴闊社交圈子,經驗對入大學都有幫助

可以試下轉學

「退學」是指不讀書,為何會問「退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學」?

唔可以,自修生19歲才准考DSE

完成中三後可以選擇讀職專文憑,一路升讀到學士學位。可以揀D有興趣的課程範疇讀。例如青年學院,職專國際課程,VTC Earn & Learn職學計劃。

2jkidsfather 發表於 24-5-6 14:51
「退學」是指不讀書,為何會問「退左會唔會成績反而退步或者有咩影響到升大學」? ...

佢想自修,但佢唔知大學教授絕大部份教書都唔掂嘅,佢到時又要搞quit U

自修DSE唔知洗唔洗交SBA
自修理科唔知洗唔洗要學校有Lab堂才可報

不過... 你轉線玩IGCSE 中文 + IA Level 4 科 + IELTS 仲易行

14/15 歲人仔你給他決定? DSE Phy Chem Bio 因要做 Lab不可自修, retaker除外, 等於大學所有理科都無得報讀. 要三思!!!
Kawaii

kawaii1128 發表於 24-5-10 16:30
14/15 歲人仔你給他決定? DSE Phy Chem Bio 因要做 Lab不可自修, retaker除外, 等於大學所有理科都無得報讀 ...

好明顯縱壞咗啦,小朋友話要買玩具就即刻買俾佢嗰種
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊