用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高材通子女可否參加大抽獎?
樓主: littletigerbb
go

高材通子女可否參加大抽獎?   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-4-29 20:59
會唔會誇張咗啲,香港DSE數當內地中四即高一程度? 係咁廢就好囉。
https://gaokao.eol.cn/shiti/sx/202306/t20230609_2434437.shtml可以试试高考数学理科卷

Sing13 發表於 24-4-29 16:38
高才通,A類,年入250萬以上,B類,C類,合資格大學學仕畢業。

唔同以前既新移民。高才通依班人可以放售 ...

上海北京都要戶口才能參加當地試卷高考。在香港依家幾間大學畢業就可以落來,同等待遇。包括直接引入外勞,好明顯系要全方位替換本地人。說再多直面競爭打雞血都冇用,政策制度在呢裏。窮人睇唔明小朋友功課著急不如移民,反正自己到哪都系賣勞力。讀得好,都系要跟大陸卷王競爭,讀得唔好都要跟多年工作經驗外勞競爭,反正工資待遇遲早都會跟大陸趨同,不如早點走啦。雖然趁現在不同,能撈多一年係一年,但依家我哋都講大融合囉。不是前面有人講睇唔慣就往生嘛

簡單啲來講 發表於 24-4-30 09:02

我冇咩所謂,競爭就競爭囉,融合就融合囉。港人都成日北上消費,仲驚咩融合。始終香港社會都是需要後生既勞動力。如果唔输入人才,最後都是第個城市取代你。
邊個社會都是適者生存,不適者自己搞掂自己。

Sing13 發表於 24-4-30 10:16
我冇咩所謂,競爭就競爭囉,融合就融合囉。港人都成日北上消費,仲驚咩融合。始終香港社會都是需要後生既 ...

我都是咁諗

TAIOU4 發表於 24-4-28 21:16
高材通尼多D呢D質素
咪唔驚自己小朋友爭唔贏o羅
佢o地真係未來勞動力尼

其實無論咩質素, 都唔想增加很多人, 跟自己小朋友競爭!

cafeva 發表於 24-4-29 15:14
睇完個比賽result, 我都好擔心. 攞哂D星星都唔奇!
什麼比賽?

簡單啲來講 發表於 24-4-29 13:30
佢講個係,比賽前20名嘅人名,英文名係用大陸拼音呢班人,係高才通或專才優才來嘅,唔係香港出生。呢個可 ...

漢語拼音名字, 唔一定係大陸人...

我細路都有唔少本地同學, 有些名字完全沒有中文譯名, 有些是全漢語拼音... 我理解係佢細路有朝一日出國或返祖國搵食, 名字上埋到堆, 分唔出係哪來的... 應該係早10幾年前細路出生時, 祖國形勢大好, 隨時超英趕美!

有些人就是想前幾步, 連幫孩子改名都走在前頭!

retriever 發表於 24-4-30 13:54
漢語拼音名字, 唔一定係大陸人...

我細路都有唔少本地同學, 有些名字完全沒有中文譯名, 有些是全漢語拼音 ...
原來有D咁既操作! 真係唔知

retriever 發表於 24-4-30 13:45
什麼比賽?
中學數學比賽

Sing13 發表於 24-4-30 10:16
我冇咩所謂,競爭就競爭囉,融合就融合囉。港人都成日北上消費,仲驚咩融合。始終香港社會都是需要後生既 ...

優勝劣汰,適者生存。 Like it or not, it will happen, or is already happening.

retriever 發表於 24-4-30 13:42
其實無論咩質素, 都唔想增加很多人, 跟自己小朋友競爭!

我既諗法係,只要一樣野/一個地方有吸引力,自然有競爭,全世界都如此
舉個例子,點解有啲學校無人爭?有啲又爭崩頭?
點解香港醫科咁難入?

想競爭性低,只可以降低要求

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊