用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無家長有收過自行時報的學校寄信來叫你大抽獎揀佢 ...
發新帖回覆
go

有無家長有收過自行時報的學校寄信來叫你大抽獎揀佢 [複製鏈接]

叫我揀佢做首選, 係咪即係後補? 照計大抽獎學校應該係電腦派, 揀唔揀佢對結果無咩影響, 定係只係禮貌上的邀請?因為同小學的校長傾過,話我仔成績應該派唔到個間學校
   0    0    0    0

回覆樓主:

應該係禮貌上的邀請

qsary 發表於 24-4-21 00:17
叫我揀佢做首選, 係咪即係後補? 照計大抽獎學校應該係電腦派, 揀唔揀佢對結果無咩影響, 定係只係禮貌上 ...

有些中學喜歡禮貌上寄比所有自行落選申請人 (即非正取生)。

不要想太多 (自行後補生也要細路的Banding 與中學的Banding相近才有機會)。

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得呢d信只係standard,人人有份

曾經有直資出類似嘅信,叫未有offer嘅學生如有興趣,可以喺放榜日去叩門

結果叩門後都係唔收嗰個學生,個家長就嘈嘈閉話明明係學校邀請佢,邀請完又唔係收云云

我心諗你真係諗多咗

女神收兵,個個男仔都有福利收的,唔代表女神鍾意你

坦白講,我覺得學校咁做好容易令人誤會,俾人一個假希望(false hope)。叫人大抽獎揀佢,但又唔保證一定收嘅話,最好唔好咁寫。

UTB 發表於 24-4-21 12:47
坦白講,我覺得學校咁做好容易令人誤會,俾人一個假希望(false hope)。叫人大抽獎揀佢,但又唔保證一定收 ...

做人最緊要係一個希望,所以六合彩先會出現
學校是社會的縮影,老細都成日叫人努力工作,做得好下年升職加薪,但結果升咗個擦鞋仔

hiuching8 發表於 24-4-21 12:55
做人最緊要係一個希望,所以六合彩先會出現
學校是社會的縮影,老細都成日叫人努力工作,做得好下年升職加 ...
所以對於這些假希望不要抱太大期望,冇期望就冇失望。

醒目開學勳章 王國長老

UTB 發表於 24-4-21 12:47
坦白講,我覺得學校咁做好容易令人誤會,俾人一個假希望(false hope)。叫人大抽獎揀佢,但又唔保證一定收 ...

人人都知津校抽獎要跟規矩
學校亦無可能喺封信寫話必收

家長要亂諗都無辦法

Charlotte_mom 發表於 24-4-21 13:37
人人都知津校抽獎要跟規矩
學校亦無可能喺封信寫話必收

所以我覺得學校唔好咁寫,無謂俾任何機會家長產生誤會。因為唔少家長對升中結果都好緊張,俾空間佢哋幻想亦會容易造成爭拗。

qsary 發表於 24-4-21 00:17
叫我揀佢做首選, 係咪即係後補? 照計大抽獎學校應該係電腦派, 揀唔揀佢對結果無咩影響, 定係只係禮貌上 ...

我試過只係報左某學校嘅講座,自行冇報,但都有發EMAIL比我叫我地抽獎時揀佢地。

呢D只係禮貌式,講真多人報對佢地又冇壞,唔好過分解讀。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊