用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳BAND3生大抽獎
go

將軍澳BAND3生大抽獎 [複製鏈接]

幫朋友問。將軍澳BAND3生,老師建議
乙一:慕德
乙二:鄭裕彤
乙三:寶覺

個人覺得BAND2抽慕德機會比較低,不過老師話將軍澳BAND2中學位有多,BAND3生可以博BAND2。想請教一下各位意見及有甚麼提議,謝謝
   0    0    0    0

Leedsforever 發表於 24-4-17 18:02

慕德係1c/2a,無可能入到,唔好浪費乙一,應該揀鄭裕彤做乙一

10090 發表於 24-4-17 19:58
慕德係1c/2a,無可能入到,唔好浪費乙一,應該揀鄭裕彤做乙一
明白,謝謝你

Leedsforever 發表於 24-4-17 18:02
慕德b2熱門學校,加埋兩間信義會有聯繫位,唔會有位留比b3生架。

10090 發表於 24-4-17 19:58
慕德有排都未到1c,你講講吓…到時傳傳下,TKO 以為佢係B1學添

看看B1+B2佔統乙預留學額比例

西貢區2024年度統乙學額 #115
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3880443&pid=49314971

HK-MAN 發表於 24-4-17 21:21
慕德有排都未到1c,你講講吓…到時傳傳下,TKO 以為佢係B1學添

慕德2022年聯招學位過半
3322率可能達B2A的50%
2023年從公布方式估計不及前年

慕德2023年文憑試成績
https://www.qmss.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=71&pageId=88&nnnid=128

2023年香港中學文憑考試成績
慕德人堅苦卓絕,表現優異。

本校核心四科(中文、英文、數學、通識教育)及大部分選修科於2023年文憑試中取得二級成績(Level 2)的比例均高於全港水平,而中國語文科及英國語文科取得三級成績(Level 3)的比例亦高於全港水平。

取得五級或以上成績(Level 5、5*、5**)的科目包括︰
中國語文、英國語文、數學、通識教育、生物、化學、物理、地理、中國歷史、歷史、企業會計及財務概論、資訊及通訊科技、數學(延伸單元一及二)。

慕德2022年文憑試成績 #5
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873241&pid=49182724

老師咁建議?唔係化!!!
呢3閒都唔同style, 鄭/寶強運動,慕德就讀書型,而且數學/科學全級不論中/英文班都係用英文,band3有幸抽入,都未必係好事;如果你話小朋友英文強,咁不如棄鄭裕彤選鄧英喜,話哂鄧都係用英文教數學

我估樓主朋友可能係讀聯繫小學,老師估佢係b2/b3邊緣人,如果搏到b2, 就可以用聯繫生身份抽慕,不過如果搏唔到,應該會失守首三志願

約六成學生讀學位課程,無1c都肯定有2a

Chenglc 發表於 24-4-18 00:22
老師咁建議?唔係化!!!
呢3閒都唔同style, 鄭/寶強運動,慕德就讀書型,而且數學/科學全級不論中/英文班 ...
朋友兒子不是聯繫小學,完全沒運動亦肯定係BAND3生。估計老師都係是但求其教我朋友填,所以我朋友問我,但我又不熟BAND3學校。想請教一下,校風而言,鄧英喜及張沛松是否都OK?謝謝

Leedsforever 發表於 24-4-18 08:21
朋友兒子不是聯繫小學,完全沒運動亦肯定係BAND3生。估計老師都係是但求其教我朋友填,所以我朋友問我,但 ...
佢有冇親身去睇下?

我對慕德冇認識,但見Facebook將軍澳group吹奏到band1,明明學校網頁4+都冇完全唔知佢何來評為Band 1。我附近王華湘,淨係識呢間Band 2熱門

kirstyau 發表於 24-4-18 09:28

我對慕德冇認識,但見Facebook將軍澳group吹奏到band1,明 ...
2022年果年既成績係大進步既,最多都係B2A學校....跟住用家咪借勢吹囉今年又跌返啲啦...你知我唔睇呢啲垃圾FB GROUP 架啦..

kirstyau 發表於 24-4-18 09:28

我對慕德冇認識,但見Facebook將軍澳group吹奏到band1,明 ...
我都喺小紅書見到人話募得係b1,仲言之鑿鑿咁,搞到我個下有少少懷疑唔通我資訊真係咁落後,居然唔知tko已經有5間英中

HK-MAN 發表於 24-4-18 09:46
2022年果年既成績係大進步既,最多都係B2A學校....跟住用家咪借勢吹囉今年又跌返啲啦...你知我唔睇 ...

見佢地講到似層層,忍不住問左句4+,點睇到band1,有人答大考。明哂再問大考憑乜嘢數據。

真係好多家長睇完就當真

kirstyau 發表於 24-4-18 17:48
見佢地講到似層層,忍不住問左句4+,點睇到band1,有人答大考。明哂再問大考憑乜嘢數據。

...
等啲傻下下band1生入去讀,自己個band2仔女就有機入讀真正band 1學校囉

kirstyau 發表於 24-4-18 17:48

...

憑2022年畢業生出路 ......

「港澳信義會慕德中學:教學語言中英並重,乃西貢一所資助、男女校。估計屬 Band 1C–1B。(大約估計)」

Poyau 發表於 24-4-18 18:34
憑2022年畢業生出路 ......

「港澳信義會慕德中學:教學語言中英並重,乃西貢一所資助、男女校。估計屬 B ...

咁唔該班家長睇吓而家大學收分

kirstyau 發表於 24-4-18 18:51
咁唔該班家長睇吓而家大學收分

雖然係好低,但要band 3學生攞到3322的難度,仍然係極高的

tiffanysiuyu 發表於 24-4-18 18:53
雖然係好低,但要band 3學生攞到3322的難度,仍然係極高的

但中學好似一路係Band 2

入大學率高對同學都係開心事,但冇其他數據就話1B-1C 就有點兒那個
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊