用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2B-3A黃大仙區抽獎應該點填好?
go

2B-3A黃大仙區抽獎應該點填好? [複製鏈接]

想請教大家,老師建議我仔揀
第一志願2B 二2B 三3A,不想揀男校,唔想揀伍華,聽好多朋友講唔好,啲學生被踢黑社會負評等等。。
但2B得潔心女校,伍華,永光,彩天男校
我排第一永光 ,第二直接揀3A學校 聖本德
第三 李求恩,咁排好唔好呢?
本身自行揀培敦,仔仔成績呈3退步了去到7×頭名,老師話唔好再揀2A培敦孔仙洲
   2    0    0    0

回覆樓主:

李求恩好過聖本德
培敦孔仙洲不是2a,最多只有2c

hiuching8 發表於 24-4-14 23:55
李求恩好過聖本德

謝謝回覆,學校出左個表培敦孔都係2A既

OsansanO 發表於 24-4-14 23:21
第一志願2B 二2B 三3A,不想揀男校,唔想揀伍華,聽好多朋友講唔好,啲學生被 ...
小朋友係Band幾先? 如果係b2點解唔揀晒b2學校先再去b3學校呢?

HK-MAN 發表於 24-4-15 08:51
小朋友係Band幾先? 如果係b2點解唔揀晒b2學校先再去b3學校呢?

7x頭名係咪應該band3?老師冇講band2定3,只係叫我揀左2間band2B再揀3A

OsansanO 發表於 24-4-15 11:04
7x頭名係咪應該band3?老師冇講band2定3,只係叫我揀左2間band2B再揀3A
老師唔講你唔問?

HK-MAN 發表於 24-4-15 12:00
老師唔講你唔問?

老師講左揀2間2B3A,同埋7x幾都唔冇可能揀2A,所以咪冇問

hiuching8 發表於 24-4-14 23:55
李求恩好過聖本德

請問點解覺得李好過聖本德?我聽負評都幾多,聖本德聽人講學生比較乖,所以想聽多啲學校校風,謝謝

OsansanO 發表於 24-4-15 21:11
老師講左揀2間2B3A,同埋7x幾都唔冇可能揀2A,所以咪冇問
大抽獎只有band 1,2,3之分,唔會再分2a,2b,2c,只要你係b2學生,大抽號碼靚你都可以抽到2a學校。

HK-MAN 發表於 24-4-15 23:15
大抽獎只有band 1,2,3之分,唔會再分2a,2b,2c,只要你係b2學生,大抽號碼靚你都可以抽到2a學校。 ...

原來係咁,奇怪老師叫我揀2B學校,我想揀係2A個2間博下大抽獎,佢又叫我唔好揀話入唔到,即是佢係band2生都可以一博,謝謝解答

OsansanO 發表於 24-4-16 01:09
原來係咁,奇怪老師叫我揀2B學校,我想揀係2A個2間博下大抽獎,佢又叫我唔好揀話入唔到,即是佢係band2生 ...

我覺得老師嘅原意係如果你揀band 2B 學校入到嘅機會大,因為係呢個時候 2A 係會好多 band 2生揀, 甚至乎 band 1生太進取頭 3都唔入(揀哂 band 1A,B 校),咁佢地就有機會跌落 band 2 學校,比我係 band 1 都一定排完 Band 1 再排就係 2A 嘅學校先過 2B ,如果你揀 band 2B 咁入嘅機會係大過 Band 2A
唔知有無錯(emoji)

OsansanO 發表於 24-4-16 01:09
原來係咁,奇怪老師叫我揀2B學校,我想揀係2A個2間博下大抽獎,佢又叫我唔好揀話入唔到,即是佢係band2生 ...
搞清楚自己係咪B2生!..係就當然可以搏啦,自己做好保險線就得啦..

JCHANG 發表於 24-4-16 07:55

我覺得老師嘅原意係如果你揀band 2B 學校入到嘅機會大,因為 ...
如果B2b/c 學校校風唔好,你會因為b2a學校機會細啲啲而搏佢地嗎?

HK-MAN 發表於 24-4-16 08:42
如果B2b/c 學校校風唔好,你會因為b2a學校機會細啲啲而搏佢地嗎?

你誤會了,我無叫佢唔好博 2A,我只係解釋返老師點解會咁樣建議,佢想博 2A 當然可以,甚至 1C 學校都可以填,係咪百分百入唔到?只係入到嘅機會率大小問題。

JCHANG 發表於 24-4-16 12:32
你誤會了,我無叫佢唔好博 2A,我只係解釋返老師點解會咁樣建議,佢想博 2A 當然可以,甚至 1C 學校都可以 ...
我都係解釋你所推論老師既睇法應該係錯..其實我懷疑樓主唔係B2生....

老師想推高派位成功率,所以叫樓主不要選2a
伍華和彩天肯定係band 3,你係咪俾人呃咗?

OsansanO 發表於 24-4-14 23:21
第一志願2B 二2B 三3A,不想揀男校,唔想揀伍華,聽好多朋友講唔好,啲學生被 ...

黃大仙2024年度統乙學額增60(4%)
協和循環加班 英中位增 佔約30%學額
英中+其他B2 佔少於⅔學額

黃大仙2024年度統乙學額
--------------------------------------------------------
公海+直聯

女校 73(+2)+0=73(+2)
男女 322(+27)+21(-1)=343(+26)
--------------------------------------------------------
英中* 395(+29)+21(-1)=416(+28)

本區 382(+32)+15=397(+32)
他區 13(-3)+6(-1)=19(-4)
其他 819(+29)+145(-2)=964(+27)
合計 1,214(+58)+166(-3)=1,380(+55)
不選不派 29(+5)+0=29(+5)
學額 1,243(+63)+166(-3)=1,409(+60)

本區 382(+32)+15=397(+32)
德愛(女) 67(+2)
保一張永慶 69(+2)+15=84(+2)
保良局何蔭棠 92(+2)
協和 89(+18) (循環班)
可立 65(+8)

他區 13(-3)+6(-1)=19(-4)
KL3 MCS(女) 4
KL3 九真(女) 2
KL3 銀禧 2
KL5 觀官 3(+1)+6(-1)=9
NT7 沙呂 0(-2)
NT7 林裘謀 0(-2)
NT7 郭得勝 2

其他 819(+29)+145(-2)=964(+27)
本區 776(+34)+141(-2)=917(+32)
344(+29)+70(-12)=414(+17)
聖母書院(女)^ 27(+14)+49(-12)=76(+2)
聖文德 47(+3)+21=68(+3)
培敦 69(+1)
佛教孔仙洲 66(+4)
李求恩 67(+3)
永光 68(+4)

432(+5)+71(+10)=503(+15)
彩天(男) 64(+3)
潔心林炳炎(女) 69(+5)
伍華 3(-10)+71(+10)=74
聖本德 47(+3)
樂善堂王仲銘 45
樂善堂余近卿 66
基協 44(+2) (三班)
扶輪 42(-3) (三班)
救世軍卜維廉 52(+5) (三班)

他區 43(-5)+4=47(-5)
HK3 4+0=4
伊斯蘭 4 (三班)

KL1 2+0=2
官立嘉道理 2 (三班)

KL2 6+0=6
保良局唐乃勤 6

KL3 14(-2)+4=18(-2)
培道(女) 2
何文田官立 2+2=4
文理(九龍) 4(-2)
KTSSS 2
禮賢會彭學高 2
賽馬會官立 2+2=4 (三班)

KL5 2(-2)+0=2(-2)
瑪利諾中學 2
何明華 0(-2)

NT7 2+0=2
馬鞍山崇真 2

NT8 13(-1)+0=13(-1)
慕德 2
鄭植之 4
仁濟靚次伯 3 (三班)
嗚遠 2(-1) (兩班)
西貢崇真 2 (兩班)

不選不派 29(+5)+0=29(+5)
HK3 蘇浙公學# 5(+5)
HK4 赤航(男) 2 (兩班)
KL2 惠僑英文# 4 (三班)
KL3 創知# 6
KL4 佛教志蓮 2 (三班)
KL5 慕光英文# 4
NT4 東華馬振玉 2 (三班)
NT7 明愛馬鞍山 2 (三班)
NT8 將軍澳香島# 2

* 英中數字不包括官立嘉道理
^ 前英中
# 派位直資 不選不派

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

黃大仙區(KL4)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL4_2024.pdf

HK-MAN 發表於 24-4-16 08:40
搞清楚自己係咪B2生!..係就當然可以搏啦,自己做好保險線就得啦..

老師講左係b2生,不過成績係b2最尾,主任話可以博下一2A二2b三3A,不過2A個間都係大熱門,如頭2間唔收,係咪多數第三都會入到?想請問我係咪第4志願後應該填哂b3,填最多得10幾間,b1都唔需要填喇 對嗎?謝謝

10090 發表於 24-4-16 18:50
老師想推高派位成功率,所以叫樓主不要選2a
伍華和彩天肯定係band 3,你係咪俾人呃咗?
...

我最後聽左主任意見選一2a二2b三3a,伍華是2b但得3個學位我唔想放前博佢,同埋唔太鍾意呢間,彩天都是2b但男校所以唔揀,我係跟返老師派學校係咩banding個張紙黎填咋

OsansanO 發表於 24-4-20 17:51
我最後聽左主任意見選一2a二2b三3a,伍華是2b但得3個學位我唔想放前博佢,同埋唔太鍾意呢間,彩天都是2b但 ...

請問是否如下
乙1 培敦 乙2 永光 乙3 聖本德
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊