用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田三寶
發新帖回覆
go

何文田三寶 [複製鏈接]

何文田三寶中, 只有開平開到5班, 其他2寶只開4班? 請問如何解讀? 點樣先開到5班?

2    0    0    0

怪獸父母 發表於 24-4-11 22:59
何文田三寶中, 只有開平開到5班, 其他2寶只開4班? 請問如何解讀? 點樣先開到5班?

...

絕大部份學校原先係五班,包括迦密同華英,教育局在2010年推出自願優化班級結構計劃,參加咗嘅學校就減咗一班。
旅港開平當年無參加,我估計佢夠課室用,即將退休嘅老師又唔多,所以無參加。

怪獸父母 發表於 24-4-11 22:59

...

你看九龍城校網B1中學,不能局限何文田。

黃笏南和銀禧都是5班。

黃芴南, 銀鿋5班, 丘中4班

當年學校選擇縮減一班係因為想穩定教師及提升教學質素? 但數年後在無縮班的情況下,開平成績不跌反升, 係咪反映學校正在增值?

相反, 丘中縮咗1班, 這2年成績有下降趨勢, 係咪反映黃,銀更受歡迎?

怪獸父母 發表於 24-4-12 09:17

當年學校選擇縮減一班係因為想穩定教師及提升教學質素? 但數年後在無縮班的 ...
點解又唔諗下到底係學生流失定教師流失?
理論上如學生流失, 應該係B1不變B2減班
迦密華英成績比開平好一點
但又肯減班代表了什麼?
是老師年青了吧?

怪獸父母 發表於 24-4-12 09:17

當年學校選擇縮減一班係因為想穩定教師及提升教學質素? 但數年後在無縮班的 ...

當年「自願」減班未必真係「自願」,可能只係老細叫到,無辦法。至於無減班嗰啲,佢地可能態度相對強硬。
減班要透過自然流失減老師人手,請少咗人做嘢,唔會提升教學質素。

回覆樓主:

其實減班即係代表教育署會比呢個學校嘅資源減少,其實對學校沒有利,之前學校減班一定唔係自願,可能係逼不得已

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊