用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 國際學校同埋Local點揀好
發新帖回覆
go

國際學校同埋Local點揀好 [複製鏈接]

小朋友而家準備讀N班
因為有啲擔心將來DSE 唔知會變成點樣,所以諗緊好唔好讀國際學校

本身屋企勉強都夠資源可以交國際學校嘅學費
但就擔心返國際學校由幼稚園開始會變得好Hea ,自己返全職又冇乜時間可以陪到佢(當然讀local亦都冇時間陪佢每晚溫書)

請問有冇高人指點下?謝謝!
   1    0    0    0

rabbitsecret 發表於 24-4-10 12:35
小朋友而家準備讀N班
因為有啲擔心將來DSE 唔知會變成點樣,所以諗緊好唔好讀國際學校

這幾年DSE、呈分試的改變真的令人應接不暇,我都有相似考慮。很多朋友comment小朋友入了IS,家長可以很放手,但好似不太清楚小朋友學什麼、吸收到什麼。而且入了IS,到了小學之後便很難轉返local school (LS)。樓主可能要考慮下面各方面:
-會否外國升學 >>如在香港讀大學,DSE經Jupas應該仍是最直接
-家中英粵語境>>見下一點
-有沒有外國護照 >> 如果有外國護照有英文語境,小朋友可以等到小學才報國際學校,相對冇咁急,否則IS越早報名越容易入。亦可選擇沒有外國護照要求 的IS 。其實還有一些在IS和LS之間的PIS或不考DSE的私立中學
-中文程度要求 >>如想小朋友識多啲中文,當然越遲入IS好,否則越早報名越容易入。亦可選擇bilingual 的IS 。 其實還有一些在IS和LS之間的 PIS或不考DSE的私立中學
-繁簡體中文要求>>選校時要留意。
-是否認識各學制,有沒有偏好(e.g. DSE,GCSE including IGCSE & IAL, US AP advanced placement, IBDP vs Cert, Canadian OSSD…..) >>可能會受將來想去留學的地方影響,又或喜歡學制的教學方法和理念。

RainyRice 發表於 24-4-10 18:00

這幾年DSE、呈分試的改變真的令人應接不暇,我都有相似考 ...

作為過來人,可以分享一下:
1)家庭經濟是首要條件,國際學校每年都會加學費,+6%是正常;幼稚園、小學、中學是三個價錢,上網睇吓是否都能安排,咁就穩陣啲。

ESF算是平民價錢的國際學校,所以一直受中產人士歡迎,就係因為「價廉物美」。

其他考慮:

2)會否外國升學 >> 這個irrelevant, 無論讀local school 定int’l sch 都可以往海外升大學。

-家中英粵語境>>我們家庭講廣東話,但在孩子出生後會集中安排以英語為主的活動,閱讀、講故事都用英語。他唸國際學校之後,和同學一起會用英語,跟我們就講廣東話。

-有沒有外國護照 >> 同意;如果有外國護照有英文語境,小朋友可以等到小學才報國際學校,相對冇咁急,否則IS越早報名越容易入。亦可選擇沒有外國護照要求 的IS 。其實還有一些在IS和LS之間的PIS或不考DSE的私立中學。

-中文程度要求 >>家長想的,與小朋友能否做到是兩回事,既然諗住讀國際學校,又點解要勉強什麼中文程度。我仔最後考上bilingual diploma, 但他的付出真係有啲不成比例,為中文科付出了太多心力;而最後他真的將中文忘記得一乾二淨。

-繁簡體中文要求>>其實今時今日不應有太多繁簡要求。

-是否認識各學制,有沒有偏好(e.g. DSE,GCSE including IGCSE & IAL, US AP advanced placement, IBDP vs Cert, Canadian OSSD…..) >>可能會受將來想去留學的地方影響,又或喜歡學制的教學方法和理念。同意,要去理解,但也不用太鑽牛角尖去唸邊條路好行啲,畢竟讀書都係想培養下一代更好對應未來的挑戰。

rabbitsecret 發表於 24-4-10 12:35
小朋友而家準備讀N班

當年我也是怕了放工回家要跟功課溫默書,所以將孩子送到國際學校。

不過我並不是把他放入IB school就算,我有認真去認識IB個框架、學習模式、學習重點;也有在時間許可時到學校做parent helper。

因此只要你堅持,唔需要擔心孩子變hea.。

RainyRice 發表於 24-4-10 18:00

這幾年DSE、呈分試的改變真的令人應接不暇,我都有相似考 ...

謝謝回覆!

-中文諗住生存到就得
-繁簡體冇所謂
-屋企淨係講廣東話...姐姐就同佢講英文
-冇外國護照( 本身有諗過中學先轉去IS, 不過覺得太Risky 了)
-學制冇所謂
-長遠都希望可以外國升學,但唔想咁早讀boarding School

主要係擔心IS太Hea變咗冇王管....同埋學習根基唔夠強

Radiomama 發表於 24-4-10 20:24
當年我也是怕了放工回家要跟功課溫默書,所以將孩子送到國際學校。

不過我並不是把他放入IB school就算, ...

謝謝回答!
因為小朋友都幾硬頸,怕入到IS 會唔會仲放飛?
同埋作為家長點樣可以響有限嘅工餘時間配合到IB框架?
Thank you!!!

rabbitsecret 發表於 24-4-10 20:43
謝謝回覆!

-中文諗住生存到就得

我想法和你差不多,所以一個準備 高小轉IS/有IB的LS,一個準備直接讀全IB但中文OK的IS/PIS/Private。
如果想高小轉IS,早一兩年報定ESF慢慢排,研究定幾間比較容易入的IS或其他類似ESF non-selective的IS做後備。

rabbitsecret 發表於 24-4-10 20:43
謝謝回覆!

-中文諗住生存到就得

我哋都係選擇由Y1-13在國際學校,大學才往外國去。好處是在成長階段有父母在身邊,而家就在外邊學習獨立。

你的孩子才是進入N班的階段,即是才不過兩歲,他的性格仍在陶造階段,俾多啲心機去讓佢有規律地生活、學習、遊戲和休息,家長和傭工姐姐都要配合。幼兒時候我最看重孩子的睡眠質素,量與質都重要。

另外,幼稚園開始就選擇咗IB Sch, 所以我會上IBO website睇佢嘅資料,亦有參加學校辦嘅講座;家長主動啲、自然明白孩子在「學什麼」。

至於在職家長的問題,就看你的工作性質有幾多彈性。我從幼稚園開始就陪孩子乘公交上學,回到學校後跟老師及其他家長打個招呼才離開去上班。這段路維持至小學結束,是我跟他一起的親密時間,好回味。

RainyRice    發表於 24-4-10 23:16

RainyRice 發表於 24-4-10 22:19

我想法和你差不多,所以一個準備 高小轉IS/有IB的LS,一 ...

謝謝分享! 本身都想響local讀咗小學先但因為我無Passport... 擔心之後轉極都轉唔返IS...

Radiomama 發表於 24-4-10 22:48
我哋都係選擇由Y1-13在國際學校,大學才往外國去。好處是在成長階段有父母在身邊,而家就在外邊學習獨立。 ...

謝謝分享! 而家啲家長group令我好大壓力(emoji)兩歲就已經開始認字咁樣, 所以擔心讀咗IS會唔會大落後...

rabbitsecret 發表於 24-4-11 08:22
謝謝分享! 本身都想響local讀咗小學先但因為我無Passport... 擔心之後轉極都轉唔返IS...
...

除了ESF,有些IS和新校比較易入/少人爭,入了再轉其他都容易些。還有PIS及一些歷史長的IS都不用跟外國護照要求,雖然不等於比較易入。
LS 、IS、中英文都好,在學術方面我覺得最重要要培養小朋友閱讀的興趣、習慣和能力,在幼稚園開始培養。英文好容易,中文難少少。
其實我覺得讀本地學校,甚至國際學校(如radiomama 也提到),中文真的好難,尤其是小朋友熟習咗英文覺得中文相對難之後更難上手,加上國際學校及大部份本地學校都是普教中,如果普通話不是母語,真是難上加難。經驗之談,我覺得一定要在幼稚園培養到閱讀中文故事書的興趣和能力,不要和英文差太遠。

RainyRice 發表於 24-4-11 08:51

除了ESF,有些IS和新校比較易入/少人爭,入了再轉其他都 ...

謝謝回覆! 咁調返轉你會點樣keep up英文嘅程度令到之後可以接駁到IS? thank you!

rabbitsecret 發表於 24-4-11 12:36
謝謝回覆! 咁調返轉你會點樣keep up英文嘅程度令到之後可以接駁到IS? thank you!
...

如果家人朋友間沒有英文語境,我想:
- 家中一起讀/伴讀故事書,小朋友最好自己讀到跟IS或外國學校同level的書,e.g. https://schoolreadinglist.co.uk/reading-lists-for-ks1-school-pupils/suggested-reading-list-year-1-pupils-ks1-age-5-6/
- 一星期兩次30 min 平的NET zoom;
- In person 英文net 班,幼稚園可以Trinity oral class ,大啲找一些comprehensive English class;
- 英文為主要語言的camp或興趣班/活動
- 睇真人做的英文節目好過卡通片

另外都有我幾鍾意的IS有English as second language class,所以不用太擔心

RainyRice 發表於 24-4-11 13:11

如果家人朋友間沒有英文語境,我想:

謝謝分享!睇嚟要用心計劃下先(emoji)(emoji)(emoji)

rabbitsecret 發表於 24-4-12 16:44
謝謝分享!睇嚟要用心計劃下先(emoji)(emoji)(emoji)

好似幼教那邊所講,找一間揉合本地與國際的學校,也是一個選擇。

本地學校 vs 國際學校 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3880414

國際學校 我從來只覺得係遊戲中/project中學習  唔會學唔到野
‘’hea‘’ 可能只係幼稚園 或 初小階段嘅俾人嘅印象  而我亦覺得小學 中學程度一啲都唔淺
雖然都聽過話幼稚園IB好hea唔知學左咩 我唔係IB幼稚園用家我唔知程度係點
但因為亦有唔係IB 幼稚園嘅國際學校 (是用家) 可能會structure 一點 你可多研究不同學校特性 選擇適合的
學校每星期有Email   /每月theme, 又影相知道學校activities  我又唔覺得唔知小朋友學左咩
同埋見小朋友放學返黎講返學校嘅野/唱兒歌 就知佢有學野
回家有學習興趣 /自己搵答案嘅主動性/想自己做自己試嘅精神  我覺得呢啲相比local school會強左  亦更加可貴
如果真係有心行國際 我覺得又何苦要先local 後IS  
過了mass intake  考插班  大人細路都始終有壓力  幼稚園考都係playing setting 小學去考都嚴謹好多了  不同科筆試不容易 (在local school 要boost佢英文以達標IS入學試  如佢一早入左IS 英文程度已經好好講得流利了  )當然中文方面要加強

國際學校裹, 無論咩學制,在幼稚園以至小學階段其實都差唔多。輕鬆快樂地上學是主調,我仔與他的同學仔都係渴望上學型,放暑假會覺得悶。

我們從來不覺得他們hea, 因為每天見到他們進步,小學時都是書蟲、也有喜歡運動、寫作、畫畫、溜冰、音樂、游水等,日子充實又快樂。

是的,沒有好多功課,更加沒有考試;但有持續評核,在課堂進行;每個學期有成績表、有跟老師會面,初小時老師定期發放news bulletins 。阿仔帶回家的portfolios 我會仔細睇、然後跟他溝通和了解。

不要以為國際學校嘅學生輕鬆學習等於hea, 我也不會以為local sch就不能愉快學習一樣。一切視乎家長的態度和方法。

txsuksuk    發表於 24-4-14 02:22

謝謝回覆!

-中文諗住生存到就得
既然諗住日後出外讀大學,而且屋企冇英語語境,我覺得早D入IS會好啲,因為英文底越早建立越好,通常過咗12歲母語口音比較難甩(當然亦有例外),而且英文水平要中學至追亦比較辛苦。

回覆 rabbitsecret 的帖子

以過來人經驗 , 我自己都要返工 , 唔想每日收工仲要跟功課 + 沒完沒了的溫習 , 其實你可以考慮直資 / 私校 , 據說有好多直資 , 功課不是太多 , 我自己小朋友就讀全英私校 , 有功課 , 有溫習 , 有評估之餘又唔會太 HEA , 亦有時間俾小朋友做自己喜歡的事 , 有時間玩 !!  
我地學校中文分三個程度的課程 , 除左中文每天有功課 , 英+數每星期只派一次功課 , 仲要係星期五派 , 下星期三前交 , 功課量不多 , 除左唔識做 , 我覺得小朋友起碼有能力自己完成一半 , 亦有足夠的時間俾家長教小朋友做功課

至於默書 , 英文每星期只默10個生字 , 基本每日用15分鐘溫習就可以 , 英文科是英國課程 , 以不同主題作為課程內容 , 所以英文科無書 , 評估亦沒有溫習內容 , 基本家長躺平就可以了 , 中文就按小朋友能力分班 , 我小朋友中文差 , 讀國際漢語 , 一個月先默或評估一次 , 數學就教完一個主題就會做評估 , 其他科是校本課程 , 除了中文同數學有書之外 , 其他科都無書本 , 副科家長同是躺平就可以了 !!

至於拼音 + 閱讀就更加簡單 , 我仔係幼稚園期間都有學拼音 , 但係 phonics blending 就麻麻 , 學校係小一全學年 , 每星期早上有4日 , 每堂半小時會再教小朋友拼音 , 學校仲會提不同的學習網頁俾小朋友 ,中/英/數+拼音 , 邊玩邊學 , phonics hero , KIDS A-Z , koobits 等等 !! 再唔得學校會搵老師提供獨立的支援幫小朋友 , 所以 , 其實英文我只靠學校就算了 !!

謝謝回覆!

-中文諗住生存到就得

關於中文,如果小朋友唔識中文,我認識的很多會留在外國工作成家立業。認識不諳中文而回港都可以找到工作,而且工作都順利,不過選擇比較少。見到很多posts也說有很多工種不用識中文 。
而且外國世界更大,亦不愁沒選擇,如想回港,之後再在公司內部轉回亞洲也可以。
只是提出一下這個考慮。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊