用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 李寶椿
發新帖回覆
go

李寶椿 [複製鏈接]

如果讀理科想讀醫,入李寶椿好嗎?怕佢哋太多活動,冇時間讀書!
   0    0    0    0

回覆 juniorli 的帖子

印象中, 佢地IB 最高分都係44分, 讀醫如果無45分唔使諗啩

回覆樓主:

本地E收45咩~~

juniorli 發表於 24-4-9 18:13
如果讀理科想讀醫,入李寶椿好嗎?怕佢哋太多活動,冇時間讀書!

你如果想小朋友讀醫,就唔好嘥咗LPC個位。

LPC是香港最好的lB學校,我不是指IBDP 成績,係最全面全人教育。IBDP有核心科目CSA,這些活動的精萃係全人發展,不是死讀書或者考試機器。

你如果留意他們學生的university destination ,很多都是世界級著名大學,一流大學不是考慮什麼狀元,係跟香港的大學收生及家長觀念不盡相同。

beastiebistro    發表於 24-4-16 14:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-4-16 13:52
你如果想小朋友讀醫,就唔好嘥咗LPC個位。

LPC是香港最好的lB學校,我不是指IBDP 成績,係最全面全人教育 ...
Absolutely !
LPC 除咗教讀書,仲教埋做 “人”。如果係做醫生,就係做一個好醫生。

發表於 9 小時前 |只看該作者
請問LPC 會否偏向收本港讀緊國際學校的學生? 入學要求會否一定要語文能力強? 我孩子喜歡中外歷史,喜歡思考和了解不同主義思想,尤其中國近代改革歷史。但覺得自己英文水平不夠。不知是否適合LPC的教學理念。謝謝指教。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊