用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教~西貢區校網 b3 抽飛匯知中學
發新帖回覆
go

真心請教~西貢區校網 b3 抽飛匯知中學 [複製鏈接]

西貢區校網 b3 想放棄匯知中學,去大抽獎,心大心細好煩。請求大家比意見。謝謝
小朋友成績都係B同C多,學習上領悟力不強,性格乖單純,會積極參加校內活動。
如果大抽獎,鄭植之或鄧英喜放第一位,是否有機會值得試?會否比匯知好?
   0    0    0    0

YSB 發表於 24-4-8 17:06
西貢區校網 b3 想放棄匯知中學,去大抽獎,心大心細好煩。請求大家比意見。謝謝
小朋友成績都係B同C多,學 ...

先戴頭盔,我唔識將軍澳學校

但如果肯定係入band3,無機會博band2尾,不論係咩區,我會揀一間100%學生由學校揀,仲要見埋家長的中學,唔會去博70%學生係抽,學校無得揀人的中學

LeeCC 發表於 24-4-8 18:23
先戴頭盔,我唔識將軍澳學校

但如果肯定係入band3,無機會博band2尾,不論係咩區,我會揀一間100%學生 ...

同意,起碼同學的家庭背景會正常少少,因為要交學費,較少機會出現完全唔理子女的家長

有冇機會抽到b2? 學ek前輩話齋,b3學校唔係睇成績,係睇校風。讀唔到書唔緊要,唔好學壞

揀匯知, 直資D學生揀過, 冇咁複雜。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-4-8 19:56
揀匯知, 直資D學生揀過, 冇咁複雜。

面試要見埋家長,即係注重學生家庭背景

揀咗匯知先,如果畢業試考得好,可以去叩Band 2中尾,或者讀一年去插班

朋友仔話,考得前的同學,都插班去band 2a-b

選校有無考慮教學語言?

匯知 有全英文班
鄧英喜 只有數學英教/英文班
鄭植之 初中無英文班

B3生讀匯知相對好,只是要比學費。

tpmon 發表於 24-4-8 23:00
B3生讀匯知相對好,只是要比學費。

就如樓上講,畀學費,至少家長會比較緊張孩子

朋友仔媽媽話,學生只係學習能力無咁好,有部分sen,喜歡打機,但唔係壞,band 3學校來講算比較純,精英班讀書氣氛好好多

我覺得要2邊睇。
鄭植之和鄧英喜一向都係b2生大抽獎既安全網,亦係b3生自行首選,你大抽獎填呢2間,機會一定有,如果有幸抽中,到中四選科時,你有無信心可以入到心儀既科目?

如果不幸乙一唔中,入乙二或更後志願,咁你又接唔接受到?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊