用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 VS 男拔萃書院
go

聖若瑟書院 VS 男拔萃書院   [複製鏈接]

家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人諗法係入讀男拔,雖然要俾學費,但小朋友想讀聖若瑟,因為多朋友仔
感覺小朋友係DSE路線多過IB路線,因為在三私一直都只係級二十左右,而不是級頭 ... 中文和數學比英文強 ... 如果入男拔應該都爭唔到IB位,爭到都亦未必讀得好

近年關於男拔的報導都以IB成績為主,唔知DSE成績係點 ...

讀男拔,八分鐘路行番學,考DSE VS 讀聖若瑟,五十分鐘過海讀書,考DSE

唔知三私一直既級二十係男拔/聖若瑟讀成點 ... 有無可能係前三份一?希望小朋友係讀得有信心

真心求教,請俾意思,十分謝謝

19    0    0    0

小朋友讀書,唔係你讀,俾佢自己揀。你幫佢揀,萬一讀得唔開心一定賴你。

Graff 發表於 24-4-3 12:00
家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人 ...
我知道APS男生如果拿到DBS early bird offer,是不可以放弃的。你们学校容许如此操作吗?

hiuching8 發表於 24-4-3 12:19
小朋友讀書,唔係你讀,俾佢自己揀。你幫佢揀,萬一讀得唔開心一定賴你。
...
謝謝回覆﹗小朋友得十二歳人仔,唔識諗到咁遠 ... 佢其實都唔係諗得好實,所以我話不如上網問吓意見,佢都話好 ... 我覺得只要成績中上,自然讀得有信心,而且佢係陽光型,好容易識朋友

選DBS,若有喇叭選喇叭。

猴子爸 發表於 24-4-3 12:28
我知道APS男生如果拿到DBS early bird offer,是不可以放弃的。你们学校容许如此操作吗? ...
謝謝回覆,我地學校理論上都唔俾,但每年都總有人放棄DBS而轉其他學校

Graff 發表於 24-4-3 12:36
謝謝回覆,我地學校理論上都唔俾,但每年都總有人放棄DBS而轉其他學校
SFA多人去SJC,选择去SJC都正常。你们从旺角东去金钟,再去SJC,应该很方便。

回覆樓主:

男拔近又唔錯何不選男拔?-- 間間學校在考DSE 都有人考得好有人考得差,我識人在DB入不到IB 班但考DSE 成績都唔錯- 在港大已經畢業一年了

Graff 發表於 24-4-3 12:34
謝謝回覆﹗小朋友得十二歳人仔,唔識諗到咁遠 ... 佢其實都唔係諗得好實,所以我話不如上網問吓意見,佢都 ...

正路選男拔,但選若瑟有可能7月變咗去喇叭,嗱! 有可能咋,唔一定㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DSE成績應該係聖若瑟比較好

家住太子,小朋友讀三私一直,有男拔EARLY BIRD OFFER,自一喇沙書院但唔中,中左自二聖若瑟書院 ... 大人 ...
男拔。傳統名校,現在更是典型少爺公子名校。

回覆 catf2 的帖子

謝謝您的意見

回覆 Graff 的帖子

唔知有無用家可以分享一下三私一直既級二十左右的小朋友係男拔/聖若瑟讀成點呢?謝謝

回覆樓主:

識一個正正級二十,early bird, 拿足3年 scholarship ,考到級3十內,有ib offer

根據男拔今年嘅學校報告,係非常唔理想,好似連33222都冇展示(有錯請指正)以往有既,而朋友都有同我講,管理層已經知道情況,會有改變!而SJC DSE成績起網頁有最近10年可以參考,見到上年可以企硬1A外,今年又被中文大幅拖累,應該1A/B,其實你留意下hkpapa有2016-2022 男校成績比較都睇到大約情況!
但至於你哋家住太子,冇咩理由唔揀DBS,因為讀書靠自己,讀書人去到邊都唔會有問題,慳時間都好重要!

little_parents 發表於 24-4-3 13:48
識一個正正級二十,early bird, 拿足3年 scholarship ,考到級3十內,有ib offer
謝謝您的分享

PTL_L 發表於 24-4-3 13:49
根據男拔今年嘅學校報告,係非常唔理想,好似連33222都冇展示(有錯請指正)以往有既,而朋友都有同我講, ...
謝謝您的分享和意見

Graff 發表於 24-4-3 13:40
回覆 Graff 的帖子

唔知有無用家可以分享一下三私一直既級二十左右的小朋友係男拔/聖若瑟讀成點呢?謝謝 ...
我认识的朋友仔,都是3C1D,early bird, 经过分班试,有个去了最差的3班,有个去了数学班。基本上,最难是英文。如果你儿子的英文大概达到他们小学部level,基本上去DBS(SJC也应该如此吧)都不会有什么问题。

回覆樓主:

行幾步路返學,仲要係男拔,有乜理由唔揀呀

Graff 發表於 24-4-3 12:34
謝謝回覆﹗小朋友得十二歳人仔,唔識諗到咁遠 ... 佢其實都唔係諗得好實,所以我話不如上網問吓意見,佢都 ...

陽光型,DB啦,DB多地方曬太陽~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊