用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇唔使面試嘅幼稚園?
發新帖回覆
go

有冇唔使面試嘅幼稚園? [複製鏈接]

如題。
我哋一家四口,現居海外。
計劃緊下年回流返港。
仔仔今年尾就五歲。
希望下年開學可以喺香港讀K3,所以今年年尾就要報定學校。
但係見大部份幼稚園都係要面試,咁代表我哋大概今年10月尾11月時候要返去香港面試。
咁都唔係問題,但係我見有啲直頭要second in。佢唔到面試嗰日嘅前幾日都唔會話你知確切日子。
我好難成家留喺香港成個月就係等佢interview,因為老公好難請咁耐假。
第二我哋喺香港冇屋企人,要租酒店住,租成個月可能有啲揦脷Σ(゚д゚lll)

而家係好初步計劃回流,
屋又未搵工又未搵,
始終呢啲要到時返到去先開始搵得。
所以冇話打算報邊區學校,
可能睇吓報到邊度就喺附近搵屋。
   1    0    0    0

其實私校(少數爭崩頭嘅名校除外)好多都收生不足,你直接聯絡間幼稚園,校方好多都好flexible,甚至會安排净係見你一個。

我唔會太擔心你揾唔到幼稚園,反而想提你要留意小一報名日期。如果你打算考直資/私立小學,有好多學校K2升K3個暑假已經要報名/面試。

nutellalala 發表於 24-4-1 03:56
如題。
計劃緊下年回流返港。

教育局這個網站有列出各區幼稚園有空缺的學校名,你可以先根據這網頁研究一下。另外不知道插班K3需不需要申請入學註冊證或學券或臨時註冊信。
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index-2425.html >>
10. 幼稚園幼兒班至高班(K1-K3)學位空缺資料

從另一角度看,面試也可以給機會家長小朋友認識學校老師再決定是否想入讀某間學校。而且你的情況比較特別,如果你聯絡學校,相信有些學校可以寬鬆處理約時間,這些包容度高學校也應該是比較適合你的情況。
你在這裏問應該也是想讀本地學校,那也要留意中文程度等問題,有些學校要求較高有些要求較低,例如靈糧堂的要求應該較低。你小朋友廣東話/普通話讀講的程度到哪裏?

最後,認同樓上所講,要開始留意小學報名時間表,雖然有部份直資學校已經開始要報名,但小學可以報津貼官立學校,可以參考各大報章親子平台的時間表,也可參照上年小一入學的時間表準備下來年報名。
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB%20-%20P1Leaflet_TC.pdf

真係多謝你哋提醒!完全冇諗過原來已經要開始留意小學報名時間!

我哋屋企講廣東話,佢講嘅應該OK
寫字同認字就⋯⋯

事關我哋係早兩個月先有回流嘅想法,我已經即刻download咗好多學中文生字嘅app同佢一齊睇 希望幫到少少ಥ_ಥ

nutellalala 發表於 24-4-3 01:17
真係多謝你哋提醒!完全冇諗過原來已經要開始留意小學報名時間!

我哋 ...

唔緊要,小朋友在香港小學的語境和peer pressure下,都可以追到進度的。小豆釘有target 身在外國的Chinese幼稚園生學中文的自學教材。你可以試吓。Petreon search Public post有得免費download
https://www.patreon.com/Littlebeancantonese/posts?

https://www.facebook.com/littlebeancantonese?

小一有得大抽獎,點都會有書讀。大抽獎如何抽好學校,那區比較容易抽到好學校的秘訣就要另再爬文了。

RainyRice 發表於 24-4-2 10:56
教育局這個網站有列出各區幼稚園有空缺的學校名,你可以先根據這網頁研究一下。另外不知道插班K3需不需要 ...

我諗九成都要搵要求較低嘅先⋯⋯
請問有冇邊度可以睇下大概要去到咩水平(要識睇咩字,寫咩字,等)
我毫冇概念⋯依家同佢學緊四、五劃嘅字(一至十、人、大、小嗰啲)
感覺應該人哋k1已學晒(;_;)

nutellalala 發表於 24-4-3 01:55
我諗九成都要搵要求較低嘅先⋯⋯
請問有冇邊度可以睇下大概要去到咩水平(要識睇咩字,寫咩字,等)
我毫 ...

除了等其他有經驗人士解答,另一最簡單的方法可能是直接聯絡學校,因為你的情況不同,可能有些學校不介意破例。我未試過申請K3,認識K3轉校多是去國際學校。

除了找教育局學校名單上有學位空缺的,或者試吓聯絡以下學校,或Google 村校/happy school. 加油
趙榮德-幼稚園-反起跑線聯盟-愉快學習 :
https://www.shemom.com/hot-topics/%E8%B6%99%E6%A6%AE%E5%BE%B7-%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92-%E5%8F%8D%E8%B5%B7%E8%B7%91%E7%B7%9A%E8%81%AF%E7%9B%9F-%E6%84%89%E5%BF%AB%E5%AD%B8%E7%BF%92/

nutellalala 發表於 24-4-1 03:56
如題。
計劃緊下年回流返港。
其實樓主唔係要擔心幼稚園學位,現在好多幼稚園都收唔夠人,佢地都好有彈性的
我反而擔心小朋友上小一的中文程度問題,除非讀國際學校,否則本地津貼直私都要面對中文,小朋友聽說都可能ok,讀寫就真係要跟緊啲,上到小一學校已經assume小朋友有k3的讀寫能力

建議小朋友要開始多睇中文書,寫方面家長就要多參與教導,否則上到小一小朋友就會覺得自己乜都唔識,影響自信

Grace garden

回覆 nutellalala 的帖子

都要考慮埋K3後升小你係想行IS/ local school路線如果直接睇下IS grade 1插班可能會更適合?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊