用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求指教中西區大抽獎
go

求指教中西區大抽獎 [複製鏈接]

求指教,SPC waiting, hkugac 三面後無消息,未知kc, sjc自行後補機會大唔大呢?糾結大抽獎還是take SMC offer,謝謝意見
   1    0    0    0

回覆樓主:

SMC = 深水埗聖瑪加利男女?

如不是B1A生,SPC/港同機會一般。

KC/SJC,自行後補機會,看是不是RO較前的B1A生。

好雜咁自己目標是乜嘢?

heidya 發表於 24-3-31 20:48
好雜咁自己目標是乜嘢?

除SMC之外,另外四間

adriantai 發表於 24-3-31 20:59
除SMC之外,另外四間
自尋煩惱

yslgucci2000 發表於 24-3-31 20:15
求指教,SPC waiting, hkugac 三面後無消息,未知kc, sjc自行後補機會大唔大呢?糾結大抽獎還是take SMC of ...

一句,學校推薦的次序,要三思,三思,三思...........

jjbbmom 發表於 24-4-1 00:25
一句,學校推薦的次序,要三思,三思,三思...........

無乜可以太大變化,一係抽,一係食左SMC~

抽唔到KC可以叩,食左SMC都可以叩~

yslgucci2000 發表於 24-3-31 20:15
求指教,SPC waiting, hkugac 三面後無消息,未知kc, sjc自行後補機會大唔大呢?糾結大抽獎還是take SMC of ...

俾我會抽,除非真是好重視英文,好喜歡SMC

回覆 yslgucci2000 的帖子

純男校
使kc, sjc ,,,,產生後備生 ,來自(自一+自二) qc+kc, qc+sjc, wy+kc, sjc+kc, 男拔,,,,, -而 kc,sjc 後備生,, 我估計共有15~25個, 再入機會不大,,
最叻只是少數, 中上的學生實在太多人,機會率=1/5,1/6,1/10?
如果你同學級頭前面沒人選, 你已經係申請中最叻果個,或第2,第3, 中學放你去(後備生)是有可能.最好先看看上年師兄收幾多個?

你简得这幾間而又冇被reject, 小朋友一定係1a, 咁緊係抽啦, 成績好, 就算叩門, 機會都高.

抽啦。

中西區2024年統乙學額加69個(8%)
學額增長主要來自向南區借位(+81)
英中位略增 直屬位加 公海位相應減
顯示直小例如聖類斯升中人數增加
想想今年抽獎競爭較大定少的可能性

中西區2024年度統乙學額
--------------------------------------------------------
公海+直聯

SJC(男) 12+0=12
英皇(男) 52(-1)+10(-1)=62(-2)
皇仁(男) 4+0=4
聖類斯(男) 29(-18)+55(+20)=84(+2)
--------------------------------------------------------
男校 97(-19)+65(+19)=162
女校 115(-16)+279(+22)=394(+6)
男女 10+0=10
英中 222(-35)+344(+41)=566(+6)
其他 318(+66)+7(+1)=325(+67)
合計 540(+31)+351(+42)=891(+73)
不選不派 29(-4)+0=29(-4)
學額 569(+27)+351(+42)=920(+69)

英中 222(-35)+344(+41)=566(+6)
本區 206(-35)+230(+40)=436(+5)
SJC(男) 12
英皇(男) 52(-1)+10(-1)=62(-2)
聖類斯(男) 29(-18)+55(+20)=84(+2)
英華女 86
聖提女 14(-10)+94(+15)=108(+5)
聖嘉勒女 7(-6)+71(+6)=78
高主教 6

他區 16+114(+1)=130(+1)
HK2 12+0=12
皇仁(男) 4
坑真(女) 4
聖公會鄧肇堅 4

HK3 2+6(+1)=8(+1)
BPS(女) 2+6(+1)=8(+1)

HK4 2+108=110
SHCC(女) 2+108=110

其他 318(+66)+7(+1)=325(+67)
本區 118(-2)+0=118(-2)
樂善堂梁銶琚 71
聖士提反堂 47(-2)

他區 200(+68)+7(+1)=207(+69)
HK2 26(-10)+4(+1)=30(-9)
何東(女) 4
佛教黃鳳翎 12(+1)
東華李潤田 3
維官 5(-1)+4(+1)=9
北角協同 2(-5)
玫瑰崗 0(-5) (停收中一)

HK3 27(-3)+3=30(-3)
寶血(女) 3
金文泰 4+3=7
文理(香港) 4(-3)
嶺南 3
嶺南衡怡 2
張振興 2
聖貞德 2
伊斯蘭 2
桂華山 5(+3)
閔僑 0(-3) (停收中一)

HK4 145(+81)+0=145(+81)
香港仔工業(男) 10(+8)
鴨真(女) 28(+4)
培德(女) 19(+5)
聖公會呂明才 19(+16)
香港仔浸呂 19(+15)
聖伯多祿 5(+3)
陳白沙 19(+17)
培英 14(+11)
明愛莊月明 10(+7)
明愛胡振中 0(-3) (轉區)
余振強第二 2(-2)

KL1 2+0=2
官立嘉道理 2

不選不派 29(-4)+0=29(-4)
HK3 培僑中學# 2(-6)
HK3 漢華# 4(-1)
HK3 蘇浙公學# 15(+3)
HK3 炮台山循道 2
HK4 赤航(男) 2
NT4 東華馬振玉 2
NT7 明愛馬鞍山 2

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

中西區
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2024.pdf

Poyau 發表於 24-4-9 23:57

聖類斯直屬位增加是因為什麼原因呢?
我在fb見到灣仔B1C自行聖類斯都失敗,唔知係咩原因呢?

liverpool2023 發表於 24-4-10 09:18
...

反而灣仔 B1C 爲何要自行SLS? 擔心呈三失手?

jjbbmom 發表於 24-4-10 10:33
反而灣仔 B1C 爲何要自行SLS? 擔心呈三失手?

我都唔明,自二入了鄧鏡波

liverpool2023 發表於 24-4-10 09:18
...

今年有直屬位的中西區小學人數都是高的(可能龍年),所以有理由相信中學部會相應提高學額俾小學部,因此減少左公海位數目

...

聖類斯保留直屬位未到上限85%
直小升中人數↑→ 直屬位↑
同區聖提女/聖嘉勒亦是直屬位增

...
我估因為聖類斯今年小六有3班畢業生,所以增加直屬位

liverpool2023 發表於 24-4-10 10:34
我都唔明,自二入了鄧鏡波

我明,冇上 EK

Poyau 發表於 24-4-9 23:57
咁係咪中西區B1男生唔夠位,大抽獎有機會派左去B2校?如果係咁,聖類斯都唔可以作為安全線
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊