用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 本地學校 vs 國際學校
發新帖回覆
go

本地學校 vs 國際學校 [複製鏈接]

如果再簡一次, 會選擇邊條路比自己既小朋友?
   0    0    0    0

kkandypan 發表於 24-3-29 15:31

你有什麼睇法?
是小朋友入了國際學校,但間中會諗,如果先讀幾年本地會如何?你覺得IS有什麼美中不足的地方嗎?

遲啲小朋友升小都諗緊會唔會讀國際學校,但負擔真係大,不過好似真係無本地小學咁大壓力

回覆 kkandypan 的帖子

我覺得真係要睇自己手上有幾多籌碼去判斷 : 1) 錢  2) 家長支援  3) 學生能力
錢當然係最大因素

我無錢, 但我有"家長支援"和"學生能力", 所以我讀本地都唔覺得有問題, 仲學好左個中文, 幾好.  英文又可以補習keep到水平.  我無後悔讀本地.

但國際好處真係放學無功課, 學咩嘢補咩嘢都多時間過本地學生.  壓力係細好多.

回覆 kkandypan 的帖子

選擇一間 , 結合本地 + 國際課程的私校 , 就可以解決本地 vs 國際的問題 !!

RainyRice    發表於 24-4-12 17:09

kkandypan 發表於 24-3-29 15:31

再揀一次都會由N開始讀國際學校
好適合小朋友和我自己(都好重要)
巳高小多年多無出多餘力(又唔會叫hea)學習成果都滿意

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊