用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝!
   7    0    0    0

If the kid wants to become a lawyer, why does he/she go for BBA JD or business and law? The other way round, If the kid wants to become a businessman, why does he/she go for LLB?

Gremlin 發表於 24-3-28 13:21
糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝! ...
想做律師直接讀 LLB (HKU). BBA JD (CUHK) 有D兩頭唔到岸的感覺.
HKU LLB 專攻法律. 畢業後可以做見習律師. BBA JD (CUHK) 似乎近 Business 方向多D但又比你讀多幾個法律modules (副修法律). 但讀完出來做唔到見習律師, 要再讀多一個法學專業證書課程.

而且時間要比港大讀多一年. 雖然好似多D選擇 :-

"...學生可因應自己的興趣、長處和需要而調整修業模式,如退修雙學位課程,並在完成四年本科商學課程後畢業,可獲取工商管理學士學位或工商管理學士學位(副修法律學 – 須完成有關法律課程要求)。"

Gremlin 發表於 24-3-28 13:21
糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝! ...
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。

pccw2017 發表於 24-3-30 15:49
想做律師直接讀 LLB (HKU). BBA JD (CUHK) 有D兩頭唔到岸的感覺.
HKU LLB 專攻法律. 畢業後可以做見習律師 ...

似乎,你要考慮研究多少少,會好啲~

lm251099 發表於 24-3-30 16:04
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。 ...

收生要求唔同~

回覆樓主:

其實睇下JD既course code,點解會出現係CU兩個Department ,應該唔難理解~

BBA JD (CUHK) 工商管理學士(工商管理學士綜合課程)及法律博士雙學位課程 呢個名好勁咁... 之前都有叫仔考慮下... 不過佢唔考慮CU.. 佢揀左HKU BLaw 係A2... 當時佢諗法係未sure會係邊個field發展.. 讀兩個範疇比自己將來多個選擇... 最後仔入左A1... 佢之後話入唔到Blaw對佢黎講係好事.. 佢有D同學係呢科, 話佢地好忙, 唔易讀..

回覆樓主:

其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專業,又未必入到PCLL,只可以話係佢既個人想法,偏離事實既認知,從事法律而對其他智識有一定認知,唔係更好咩。冇用,HKU和CU就冇必要開科,亦揾唔到客,咪當香港學生不懂分析吧~

謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係鐘情同UCL嘅double degree, 因一定要擺1st choice, 但依家未有消息!

LLB (HKU) —> undergraduate degree
BBA-JD (CUHK) —> undergraduate +post graduate degree

之後會take PCLL (呢個唔易入)…… 明白到會好辛苦,佢預咗…. 只係真係糾結中😐!

申利:囡non-Jupas 已收CO, 澳洲n英國亦有offer(都係double degree), 只係佢選擇响香港讀….. 希望有多啲意見參考吓!
🙏 thank you!

mcl233 發表於 24-3-31 12:40
其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專 ...
是的,真不容易。去information day, 亦有學生坦言放棄law ……

醒目開學勳章

Gremlin 發表於 24-3-31 17:23
謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係 ...
入唔到 PCLL 都仲有好多出路,好多公司都鍾意請啲有 Law 底嘅人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

lojo11 發表於 24-3-31 11:22
BBA JD (CUHK) 工商管理學士(工商管理學士綜合課程)及法律博士雙學位課程 呢個名好勁咁... 之前都有叫仔 ...
A2 Blaw, 咁A1 MBBS 起不是更忙更多野讀

Gremlin 發表於 24-3-31 17:23
謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係 ...
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住兩個degree 。

lm251099 發表於 24-3-31 21:13
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住 ...

LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智識係越多越好既,我估~

視乎各人睇法~

mcl233 發表於 24-3-31 23:47
LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智慧係越多越好既,我估~
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦

lm251099 發表於 24-4-1 07:31
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦

你指Master係乜Master先,唔係LLM? 我並非指PCLL ~

若不,又和多讀一個本科degree有幾大分別~

曾經聽過一個說法,修畢完LLB或LLB+PCLL之後,即刻去讀LLM,係未必清楚自己本身既選擇意向,有一定實質工作經驗更好。但又帶出另一個問題,投身社會後,再選擇放棄現有工作和重新投入校園生活,係唔容易既決定~

我只係說出人人要求和睇法係有唔同的~

esmehouse 發表於 24-3-31 20:54
入唔到 PCLL 都仲有好多出路,好多公司都鍾意請啲有 Law 底嘅人
他們請有Law底既人通常做甚麼職位?薪金高嗎?

醒目開學勳章

LovelyBB06 發表於 24-4-1 16:41
他們請有Law底既人通常做甚麼職位?薪金高嗎?
如 HKU / CU LLB 有些入了政府、私人公司、Bank,人工唔差,亦有自己開補習社,仲賺得多 之前識個 Co-Ed 仔做做下見習律師都辭職轉其他公司,所以唔一定入 PCLL 才有錢途,有時命水都好緊要
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

mcl233 發表於 24-4-1 09:05
你指Master係乜Master先,唔係LLM? 我並非指PCLL ~

若不,又和多讀一個本科degree有幾大分別~

我估計他指Master是JD.

照我所知,JD同LLB都可以有資格入PCLL, 但只讀LLM就不能。

CUHK 的 BBA+JD是同港大BBA+LLB差不多, -個係Bachelor+Master level而另一個係兩個Bachelor 的double degree.

這個programme要注意,第五年係self funding.  JD比LLB貴的,但學費就唔清楚。  第二,這個programme有個好處,係比一些對law未有很強烈興趣的人,有個後備exit, 起碼可以有BBA的major做backup. 例如,你想讀Finance,有BBA major in Finance, 可以直接入Master in Finance.  但係如果LLB, 就因為冇數學,比較難入出名大學的Master「轉」field.  

但係如果對行律師這條路很清晰, 直接讀LLB就可以,又快一年,以入PCLL來計, BBA+LLB或BBA+JD並沒有優勢,由於入PCLL只看law subject成績, 就算你BBA+LLB overall 有3.3但係law subjects得2.6-2.7,很大機會入唔到PCLL.

而入PCLL, HKU, CUHK 及CityU都要放自己入first choice, 可能都會收自己LLB/JD學生多啲。

另外,HKU及CUHK都有同英國大學做dual degree, HKU-UCL及CUHK-EXETER. 目標係有兩地都recognized 的機會,因為有兩個certificates分別由HKU 及UCL或CUHK及Exeter出比你,可以有HK及英國的專業試的入學資格。HKU+UCL每年只有五個位,兩間都係highly regarded law school in both markets.  CUHK及Exeter就有較多student support, 例如CUHK基本上一定有一個lawyer mentor, HKU就要學生爭的。

最後,是否要讀LLM, 正如以上講,不是必要,但係有就多張certificate 同人爭入top tier律師事務所吧!因為而家top tier基本上要first honour, 3.5GPA以上吧(如果唔係有強而有力的關係)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊