用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkugac vs spc
go

hkugac vs spc [複製鏈接]

集思廣益,謝謝
   8    0    0    0

miss_siu88 發表於 24-3-27 21:46
集思廣益,謝謝

同問,小兒也收到兩間offers!
兩間都係非常好學校!

請問各前輩們,聖保書院中三揀科是否按級成績或各科成績排名選科?

選科可否自由選擇或是套餐形式選科?

回覆樓主:

兩間成績也很好,但如果是考慮到將來本地/外地升學或就業,學校和校友的網絡就會有名顯的不同,所有傳統名校就是有著名顯優勢!因為它們有著悠久的歷史! 所為識人好過識字!

funkylife 發表於 24-3-27 22:00
同問,小兒也收到兩間offers!
兩間都係非常好學校!

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/1._senior_secondary_curriculum_(dse)_10-11-2023.pdf

聖保羅中四係任選三科的,Econ和Chem有三班,Bio和Phy有兩班

10090 發表於 24-3-27 22:55
http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/1._senior_secondary_curriculum_(dse)_10-11-2023.pdf ...

非常感謝!!

請問是否按全級名次揀科?
老師們會否提供支援 或需要學生自律性高?

恭喜你! 兩年前我哋都有同一個難題。最後我哋選擇咗SPC.  囝囝讀得好開心! 係難揀架,用呢個假期諗清楚! 最緊要近屋企。

CKBCHU 發表於 24-3-28 18:19
恭喜你! 兩年前我哋都有同一個難題。最後我哋選擇咗SPC.  囝囝讀得好開心! 係難揀架,用呢個假期諗清楚! ...

請問 SPC 係唔係理科位唔夠?

SPC chem, econ 90 個位,physics 60 個位, 其他男校好似多過佢
但係佢人數就多人好多 (E.g. 180 - 210),好似選科上,如果想選比較熱門的 chem + econ + physics 都要先同其他同學打一場仗, 血流成河

jjbbmom 發表於 24-3-28 20:03

SPC chem, econ 90 個位,physics 60 個位, 其他男校好似多過佢

無咁多人,雖然中一有210人,但升中四只有約150人,可能physics會難入少少,其他問題不大

10090 發表於 24-3-28 20:07
無咁多人,雖然中一有210人,但升中四只有約150人,可能physics會難入少少,其他問題不大
...
中一有210人,但升中四只有約150人 .... 咁嗰60個學生去咗邊?

UTB 發表於 24-3-28 20:30
中一有210人,但升中四只有約150人 .... 咁嗰60個學生去咗邊?

放洋或轉國際囉,不少學校都係如是,分別只係積唔積極補貨~

10090 發表於 24-3-28 20:07
...
SPC 是不是中四只有一班理科IAL? 即係如果中三理科成績唔係頭三十左右,也不用諗,對嗎?謝謝

mcl233 發表於 24-3-28 20:56
放洋或轉國際囉,不少學校都係如是,分別只係積唔積極補貨~
跟本補唔倒貨,一般官津讀得好好哋都唔會走,成績唔靚佢一定唔收,驚你拉低出戰成績。入讀直脂,如初中跌落最後1/3就真係要睇路。

lot888 發表於 24-3-28 21:40
跟本補唔倒貨,一般官津讀得好好哋都唔會走,成績唔靚佢一定唔收,驚你拉低出戰成績。入讀直脂,如初中跌落 ...

可能中一選校時,大家也將SPC 標籤為可以讀IAL 的直資,有利將來出國讀大學,到中三時才驚覺原來自己不是最top 那批理科生,入吾到IAL,加上中文又是SPC較弱的一環,所以中四唯有轉去讀國際學校或其他IAL /Ib學校?好過要考DSE中文

lot888 發表於 24-3-28 21:40
跟本補唔倒貨,一般官津讀得好好哋都唔會走,成績唔靚佢一定唔收,驚你拉低出戰成績。入讀直脂,如初中跌落 ...

咁CC,D記,等等,貨源來自邊度?~

回覆 Leedsforever 的帖子

又點只佢呀。早前已講過,宜家直資基本一樣,金字塔玩法,中一收勁多人幫補營運開支,一路篩,上到去已有一部份學生被轉校,再在剩下中選部份人入讀某些科目,砌靚條數。如果家長信轉走學生大部份轉去更好直脂,就真係太天真,做咗咁多年人,都重係咁易俾人呃,同騙案一樣,冇人幫倒你啦,其實你細心想想最勁D直資有冇每級加開多幾班接收這批神秘勁人,冇嘅話,批人升咗去邊?

Leedsforever 發表於 24-3-28 21:53
可能中一選校時,大家也將SPC 標籤為可以讀IAL 的直資,有利將來出國讀大學,到中三時才驚覺原來自己不是 ...

以中產為主既直資學校,初中至中中不斷有學生離校,現象並不罕見,亦唔會集中係前列,甚或甚麼追唔上,就算去到升中四階段,一樣有學生插去IB或國際學校,LPC正正就係其中一個路向,英國OIC ,Cardiff,其他寄宿私校,亦接收唔少,部份倒插返香港,莫非真係要當佢地成績係流既?球幾野既玩意,今天能比得起既家長係頗多的~

同一煩惱…請問各位知唔知這2間學校有哪種外語可以學?
仔仔比較咗其他方面,但好想知外語學習方面的分別。
感謝

全級6班,1班IAL,仲有Chem,Bio各3班,Physics雖然兩班,但揀Physics既人係比Chem,Bio少,Econ都是3班
所以係一半可以揀Physics,超過一半可以揀Chem,Bio

Leedsforever 發表於 24-3-28 21:00
SPC 是不是中四只有一班理科IAL? 即係如果中三理科成績唔係頭三十左右,也不用諗,對嗎?謝謝 ...

據經驗家長說大約級50內可選(級頭30不是人人選IAL)

請問英華開phy,chem,bio班數多嗎?是否已選到心儀科目
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊