用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 新學年起教師語文能力評核要求由IELTS和普通話水平測試 ...
發新帖回覆
go

新學年起教師語文能力評核要求由IELTS和普通話水平測試取代 [複製鏈接]

教育工作者工會黃建豪稱近年教師基準試合格率下降 認同需要改動

2001年起推行、俗稱「教師基準試」的教師語文能力評核,2024/25學年起會停辦。教育局公布,將以國際英語水平測試制度IELTS及國家語委普通話水平測試,取代相關評核的筆試及口試。

香港教育工作者工會主席黃建豪認同改動,他說近年基準試合格率下降,被外界認為是教師水平每下愈況,令教師感到壓力。

但他指出基準試考核較側重專業知識,例如教師要指出英文句子中有哪方面出錯,令部分人被「卡住」而未能通過評核。黃建豪認為教學水平要有多方面評核,包括說話、寫作能力,甚至老師講課時的魅力,今次改動相信會有利新人入行。

黃建豪又說過往普通話老師如取得國家語委普通話測試二乙等或以上成績,可視為符合基準試口語要求,在新安排下,教師就要取得二甲等,難度增加。但他認為近年大學生普通話水平改善,有信心準教師可以應付新要求。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0
   0    0    0    0

以前的英文基準試,好多老師都話難考,尤其係Writing嗰份卷,合格率偏低,要考到Level 4就更難。現在改革,相信多咗人會過到關,IELTS考到8級相對比較容易。

UTB 發表於 24-3-27 20:33
教育工作者工會黃建豪稱近年教師基準試合格率下降 認同需要改動

2001年起推行、俗稱「教師基準試」的教師 ...

要英文老師指出錯誤會卡住?!改文唔係日常工作咩?

poonseelai 發表於 24-3-27 21:07
要英文老師指出錯誤會卡住?!改文唔係日常工作咩?
因為要用 Linguistic terms 去解釋錯了些什麼,好多準老師都搞唔掂。但日常改文則不需要咁做,只要 mark 低錯誤的地方讓學生改正便可。

UTB 發表於 24-3-27 21:33
因為要用 Linguistic terms 去解釋錯了些什麼,好多準老師都搞唔掂。但日常改文則不需要咁做,只要 mark 低 ...

i see, 如果大學讀英文才會認識那些linguistic terms? 有其他途徑?

poonseelai 發表於 24-3-28 06:47
i see, 如果大學讀英文才會認識那些linguistic terms? 有其他途徑?

大學英文系有一科叫English Syntax嘅科目(或類似名稱的科目),就會涉獵到這個範圍。將我們平時學的Grammar配上大量的Linguistic terms,然後再加以分析研究。

其他途徑就係買書/去圖書館借書自學。不過呢科嘅內容都幾悶下。如果唔係要應付考試,本書睇咗幾頁就可能唔想再睇。

poonseelai    發表於 24-3-28 09:30

UTB 發表於 24-3-27 20:42
以前的英文基準試,好多老師都話難考,尤其係Writing嗰份卷,合格率偏低,要考到Level 4就更難。現在改革, ...
ielts 7.5 only, not 8. 二甲就難少少.

根據教育局向學校發出的通函,教師需要於IELTS考試的整體評級達7.5級或以上,同一張成績單中,聆聽、閱讀、寫作和口語各項均要達到不低於7.0級的水平。普通話科方面,教師須在測試在獲得二級甲等或以上成績

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240327/s00001/1711515048241/%E6%95%99%E5%B8%AB%E8%AA%9E%E6%96%87%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%A9%95%E6%A0%B8%E8%80%83%E8%A9%A624-25%E5%B9%B4%E5%81%9C%E8%BE%A6-%E6%94%B9%E8%80%83ielts%E5%8F%8A%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E6%99%AE%E9%80%9A%E8%A9%B1%E6%B0%B4%E5%B9%B3%E6%B8%AC%E8%A9%A6

cafeva 發表於 24-3-28 14:08
ielts 7.5 only, not 8. 二甲就難少少.

你講得啱,入職係IELTS7.5另加課堂語言運用考試合格。我原本討論嘅焦點係英文科科主任嘅要求(但我漏寫咗)。因為大學學位主修英文畢業嘅,入職時毋須考IELTS,但想升Panel Head時就要考番。
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/teacher/qualification-training-development/qualification/language-proficiency-requirement/CM%2074_2024_Enhanced%20LPR_EN.pdf

但我覺得升做Panel只需要IELTS 8級似乎容易咗少少。因為有一些英文程度較好的中學生已經可以考到8級,但如果要佢哋去考舊制基準試,可以99%話不能取得Level 4 (即係升做Panel嘅要求)。

但另一方面,教育局對普通話老師嘅要求卻提高咗。從中小學的課程政策或者對老師的語文要求,都反映出當局想扭轉以往香港重英輕中的文化。

UTB 發表於 24-3-28 07:58
大學英文系有一科叫English Syntax嘅科目(或類似名稱的科目),就會涉獵到這個範圍。將我們平時學的Gramm ...
現在大學 major 英文的同學真係未必識太多 Syntax。事實係學術發展一日千里,Linguistic 呢科已經越嚟越似理科,純文科人唔會想掂呢啲嘢,而佢哋揀晒 Eng Lit 都一樣畢到業。

emmyfok 發表於 24-3-30 15:08
現在大學 major 英文的同學真係未必識太多 Syntax。事實係學術發展一日千里,Linguistic 呢科已經越嚟越似 ...

大學英文系低年班有一科類似叫Introduction to English Languge,基本上係必修嘅,內容有少部分講到Syntax的。對於讀英文的人來說,呢科已經滿足到佢哋對語言學的需要。去到高年班嗰科English Syntax,我個人覺得太Technical,內容亦頗乏味,唔係人人都頂得順。喜歡Eng Lit嘅人唔揀呢科都好正常。不過聽講Syntax呢科對讀BEd(Eng)嗰班係必修的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊