用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎 VS 留直資
樓主: SiuDic
go

大抽獎 VS 留直資 [複製鏈接]

zebrabb 發表於 24-3-27 21:24
回覆 SiuDic 的帖子

今年港民都做左收票王。反觀中婦,張記,BPS自行人數都比往年少。好多家長都保守左。 ...

明白, 都驚萬一真係入左BPS,大人同小朋友都會辛苦.
或者將BPS放第二, 主力博第一志願

zebrabb 發表於 24-3-27 21:24
回覆 SiuDic 的帖子

今年港民都做左收票王。反觀中婦,張記,BPS自行人數都比往年少。好多家長都保守左。 ...

港民我自己都好鐘意, 擺左自二但都係落空

tpmon 發表於 24-3-27 21:32

張記今年開4班,較少位,只可放自一(但也不一定抽到)。

張記無打算放頭3, 頭3 嘅band 1A 進取學校只係諗過BPS, 諗住起碼少左同男仔爭

SiuDic 發表於 24-3-27 21:41
張記無打算放頭3, 頭3 嘅band 1A 進取學校只係諗過BPS, 諗住起碼少左同男仔爭
...

要自己認真分析各會員的回答。有些你已明顯感覺到不熟你校網的胡亂建議,你照跟只會成為受害者。

如張記叫你填乙三、乙四,你自己話佢識不識東區網玩法?

tpmon 發表於 24-3-28 00:37
要自己認真分析各會員的回答。有些你已明顯感覺到不熟你校網的胡亂建議,你照跟只會成為受害者。

如張記 ...

張記,五班(2023)年,知唔知有冇人乙二成功?
聖瑪瑪可/中婦,乙二會唔會有機會?
民生,乙三會唔會有機會?
嘉諾撒,乙三也會有機會?我以為她有一半Band 1女,超前女會填乙二,而非超前女會全填乙一。

如張記 ...

2023年,EK有幾位Band 1C和英文差的學生,成功抽中張記。會唔會係暗示張記少人選,有位留俾乙二?甚至更後位置?

piyohk 發表於 24-3-28 00:57
2023年,EK有幾位Band 1C和英文差的學生,成功抽中張記。會唔會係暗示張記少人選,有位留俾乙二?甚至更後 ...

這幾位成功入張記的Band 1C是否乙一入張記?如果係,不代表張記少人選有位俾乙二,只代表大抽獎有Band 1c學生是會搏Band 1a學校的

SiuDic 發表於 24-3-27 20:59
心中2個諗法:

1. 聖馬可、民生、嘉諾撒

如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS? 再者,聖馬可都係熱門,放乙二有點搏。放嘉諾撒在乙三其實好穩陣,如果想搏下,可考慮放一兩間跨區英中,然後才放嘉諾撒。

但真係要確定女兒係Band 1先,參考學校往年派Band 1學校人數,女兒的名次是否好穩陣?

heidya    發表於 24-3-28 08:44

SiuDic 發表於 24-3-27 19:35
想請教一下各位, 東區女仔Band 1B 學生, 已有1直資offer,  自一自二都已失落, 女女想博番大抽獎(心儀: ...
我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中

如張記 ...

明白的, 多謝大家意見, 我會再詳加分析、跟女兒商量、再問老師意見再作決定

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 06:23
如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS ...

謝謝你, 女女肯定係B1的,她不太鐘意嘉諾撒,但我跟她分析過嘉諾撒對地比較保險, 如果未能接受嘉諾撒就不要抽獎了

另外, 如果聖馬可放乙一, 感覺上乙二再放同等級的港民有點浪費,所以才考慮放一間1A的在乙一博下.
但亦有考慮過孤注一擲放聖馬可於乙一.博盡去

mimwing 發表於 24-3-28 06:53
我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中 ...

你們學校好好

SiuDic 發表於 24-3-28 07:52

謝謝你, 女女肯定係B1的,她不太鐘意嘉諾撒,但我跟她分析 ...

咁筲官接受到嗎?筲官也可以是保險線。
如果覺得乙二放民生有點浪費,反而放間1A在乙一、聖馬可乙二,諗法有點奇怪。聖馬可係心儀,放乙二機會又一定細過乙一,點解要諗嚟諗去? 當初選這二間自行,你哋一定係諗過鍾意才選嘛。萬一聖馬可乙二唔中,你咪仲後悔?
如果真係唔知乙二放咩好,選間跨區Band 1,有幾間1a-1b女校都非常好,搏冇人敢放/會放乙一,你乙二執到雞。

SiuDic 發表於 24-3-28 07:47
明白的, 多謝大家意見, 我會再詳加分析、跟女兒商量、再問老師意見再作決定
...
女兒商量、再問老師意見再作決定 <--- 甘樣最岩, 最好最終由女女決定並排位(如要放棄直資), 老師意見比家長更接近女女思想, 甘中左大家開心, 唔中都不會相差太遠.......自己經驗分亨享一下

mimwing 發表於 24-3-28 06:53
我地學校負責老師根據同學特質平均分配去各間band 1學校大抽,結果接近100%全中 ...
看到嗎?究意是學校成功,還是東區位非常足,足夠容納任何誤差。想成功,先要分析加策略,嘗試了解大眾想法,找出盲點,最重要要好好控制內心嘅貪婪及恐懼。好好想想吧。

heidya    發表於 24-3-28 09:30

明白的, 真係要好好咁諗清楚,好難決定, 好怕做錯決定

lot888 發表於 24-3-28 09:02
看到嗎?究意是學校成功,還是東區位非常足,足夠容納任何誤差。想成功,先要分析加策略,嘗試了解大眾想法 ...

係學校策略成功,加上家長聽話

WinnieCatCat 發表於 24-3-28 06:23
如果確定女兒是Band 1,中基 vs 嘉諾撒,覺得ok,便放棄中基抽獎吧!既然本身是鍾意聖馬可,為何又要諗BPS ...

精準

adriantai 發表於 24-3-27 20:41
接受到嘉記就搏啦

嘉記係咪Vs中基,都係差唔多?~

回覆樓主:

東區並非英中位太足夠,而係足夠,仲要係因散緊啲去直資,中西區和灣仔~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊