用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶vs聖芳濟
go

李國寶vs聖芳濟 [複製鏈接]

本身小朋友已有李國寶offer, 今日自行聖芳濟通知收咗,而家諗緊(撇除要唔要交學費),唔知點選擇好,大家有咩建議

1    0    0    0

小朋友比較喜歡哪一間?班主任/老師有甚麼意見?

嘗試比較兩校不同之處,例如一間係有宗教背景的男校,另一間係冇宗教背景的男女校。看看哪一間比較適合你的小朋友。
P.S. 學校網站找不到聖芳濟2023DSE整體表現

其他唔講, 聖方濟中文優勝好多, 要知道年中有唔少DSE學生科中文唔到3而錯失大學學位, 比我我會選成績平均好嘅, 雖然LKP都係一間唔錯嘅學校

聖芳濟

首先多謝大家意見,另外我想問聖芳濟校風及小朋友乖唔乖

ka2016 發表於 24-3-28 09:04

校風好

聖芳濟

仔中一濟記,整體全班同學都好乖,佢吔又玩過班際旅行、平安夜潑水overnight 、運動會、啦啦隊訓練、班際閃避球、海灘執垃圾、寫編程、衝浪滑板、復活節假期又可以玩密室逃脫。都ok ga 。
至於李國寶就問下其他人啦。

jkhn1234 發表於 24-3-28 13:23
仔中一濟記,整體全班同學都好乖,佢吔又玩過班際旅行、平安夜潑水overnight 、運動會、啦啦隊訓練、班際閃 ...
平安夜潑水overnight 真喺玩到班 FORM1 BB 傻晒,聖芳濟校風好,亦好適合活潑既仔仔!

當然聖芳濟啦!

聖芳濟。住附近,見到學校好乖,好書卷味。二揀一會揀聖芳濟。

車車Wong 發表於 24-3-28 14:53
平安夜潑水overnight 真喺玩到班 FORM1 BB 傻晒,聖芳濟校風好,亦好適合活潑既仔仔! ...
想請問各位聖芳濟嘅用家, 老師算唔算關愛? 會唔會只適合好動男孩子, 文靜啲嘅男孩子會唔會被老師ignore...
同埋同學仔overall嘅成績係咪都好勁? 因為小朋友有偏科,中文較弱, 請問校內有無中文補底嘅課程?
感謝各位!

ka2016 發表於 24-3-28 09:04

我多年前都好似你情況,幫仔選擇放棄直資,選聖芳濟。我那時仲未係直資自行同時知道。
聖芳濟傳統男校,極有兄弟情。現在仲有啲old bay響度教緊。
但如果你本身極重學業,你仔就要自律同自動波。不過你自行入應該都入到精英班,整體學習氣氛會好啲。

jkhn1234 發表於 24-3-28 13:23
仔中一濟記,整體全班同學都好乖,佢吔又玩過班際旅行、平安夜潑水overnight 、運動會、啦啦隊訓練、班際閃 ...

請問聖方濟去到高中選科係點樣安排?理科唔知有幾多班呢?謝謝

mooie 發表於 24-3-31 13:36
請問聖方濟去到高中選科係點樣安排?理科唔知有幾多班呢?謝謝

Bio 只係有一班,Phy Chem 各有兩班

ka2016 發表於 24-3-27 17:22
本身小朋友已有李國寶offer, 今日自行聖芳濟通知收咗,而家諗緊(撇除要唔要交學費),唔知點選擇好,大家有 ...

聖方濟校風和中文程度較好。

李國寶有兩方面較聖方濟好1)英文; 2) 資源和課外活動。

如不想比學費要李國寶較強的方面,當然選聖方濟。

本身小朋友已有李國寶offer, 今日自行聖芳濟通知收咗,而家諗緊(撇除要唔要交學費),唔知點選擇好,大家有 ...
聖方濟中文優勝好多, 學校風氣好乘巧,然而LKP近年受NCS歡迎,英文課外活動較多,比較似國際學校,玩得典架,平均水平不差。睇吓是否接受好多非華語同學

推吓post先,因為我都想瞭解更多兩者比較!
我miss左今年濟記個info day,但朋友去左讚不絕口。覺得學校氣氛輕鬆,就講著波鞋已經好吸引,亦覺得喺學生角度去安排。
但原本我係好在意S4選科問題,因為未必/多數唔係最top成績,喺直資選科又多數易過津校⋯
反而我唔太care LKP中文科,一來本身都係偏科英強中弱,咁LKP大比例呢種成績下,都會重視加強中文科輔助(我就係需要呢種),如果LKP中文太強反而又唔啱我(中文成績差異太大)

fupigpig 發表於 24-4-1 01:50
推吓post先,因為我都想瞭解更多兩者比較!
我miss左今年濟記個info day,但朋友去左讚不絕口。覺得學校氣 ...

你兩間都有offer
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊