用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 RO與27/3 自一自二結果的關係
go

RO與27/3 自一自二結果的關係 [複製鏈接]

今天出了自一自二,與RO 關係真係好大?

直資RO 和面試,兩邊睇?直資好似好睇中英文語文,同表達能力
   6    0    0    0

Macy 發表於 24-3-27 13:04

直資RO 和面試,兩邊睇?直資好似好睇中英文語文,同表達能力

係好大關係,你唔信?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

Band 1 中學會在 自行一二,最低可能會收到級幾?

有些只級1至五內。有些又可以到級15。

Macy 發表於 24-3-27 15:01

Band 1 中學會在 自行一二,最低可能會收到級幾?

唔明你問乜.....

都話睇 RO,自行收 50人,咪盡量會收 RO 第 1-50,當然當中有 D Interview 真係好唔掂,一睇就知係 SEN,講句說話都唔掂,就未必會收。又或者排 50以後的,有非常亮麗的課外活動,或有關係人士,都有機會自行收。唔排除有 D 小學的學生以前入到去間中學 (不論自行或派入) 普遍都好唔掂,或會有機會被間中學 black list 呢個小學......

醒目開學勳章 王國長老

唔係每間學校都有公佈收生準則嗎?有d睇成績多d, 有d睇面試多d

想准确,就要按每间学校去收集资料。例如QC:
小学 - 3C1D/1线/2线。
级排名多少/乐器几级/运动校队/运动全港排名/辩论/奥数/其他。
面试时表现:英文/中文/数学/科学/时事
43人中如果有几个愿意真实share已经很好。

我是從學校的角度去講收生,一般學校老師點會咁得閒/有心逐個 CASE 慢慢考慮/研究,所以 RO 係一個重要的收生指標,除非有學生在面試時表現非常突出或非常差勁,否則好大機會按 RO 次序去收正取及排後備次序。

問過做教師朋友,都係話講到尾都係主要睇RO

回覆樓主:

呢啲都要問?如果你係學校,你會點揀?

Cisssy 發表於 24-3-27 16:06
問過做教師朋友,都係話講到尾都係主要睇RO

正常丫,有得揀一定係咁揀

學校一定係睇RO,如果一個band 1,一個band2去申請同一中學,只要band1嗰個正常發揮,都肯定會收佢。

我去過一間學校,佢老實講大家主要用客觀RO去評分,之後先用主觀的面試去評分,如果成績相差唔遠的學生申請同一學校,就睇面試表現。

一定要清楚, 最少知道上年中學, 收你間小學幾多個位...可能位得一個
一定要清楚 ,同校級頭, 或RO較前,,,報了什麼中學 ..你又去報名, 等同作嫁衣裳
收風, 靠媽咪, 同佢自己問同學

猴子爸 發表於 24-3-27 15:38
想准确,就要按每间学校去收集资料。例如QC:
小学 - 3C1D/1线/2线。
级排名多少/乐器几级/运动校队/运动全 ...

仔仔自一中QC, 呢間收咁少,所以中左好surprised

知名小學/級頭/管樂8級/有運動但唔叻/有奧數獎/操行好有校內服務

面試表現相信ok, 面試完出來話唔難,數學有幾題心算,仔計唔晒,計淨1條,面試老師話冇問題

heidya    發表於 24-3-28 14:22
verykin    發表於 24-3-28 10:48

神神媽媽 發表於 24-3-28 09:10

知名小學/級頭/管樂8級/有運動但唔叻/有奧數獎 ...
"知名小學/級頭/管樂8級/有運動但唔叻/有奧數獎/操行好有校內服務

面試表現相信ok"

这个情况,QC都不选你,都不知道还选谁?

級頭 - 意思是级1-3之内?

神神媽媽 發表於 24-3-28 09:10

知名小學/級頭/管樂8級/有運動但唔叻/有奧數獎 ...
你仔仔好叻,朋友小學級一男仔自一QC自二SJC都唔收,結果入SPC。你係咪又係中QC及SPC呀?

猴子爸 發表於 24-3-28 09:37
"知名小學/級頭/管樂8級/有運動但唔叻/有奧數獎/操行好有校內服務

面試表現相信ok"

是的

猴子爸    發表於 24-3-28 13:36

Leedsforever 發表於 24-3-28 09:40
你仔仔好叻,朋友小學級一男仔自一QC自二SJC都唔收,結果入SPC。你係咪又係中QC及SPC呀? ...

是的,昨天仲收到LS call

Macy 發表於 24-3-27 13:04

自行不嬲重視RO

不同小學的不同呀!

Leedsforever 發表於 24-3-28 09:40
你仔仔好叻,朋友小學級一男仔自一QC自二SJC都唔收,結果入SPC。你係咪又係中QC及SPC呀? ...

竟然?唔通SJC真是轉咗取向?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊