用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 SIS vs DBS vs CKY
發新帖回覆
go

SIS vs DBS vs CKY [複製鏈接]

小朋友在讀SIS, DBS 同CKY分別收咗佢升小一,我好struggle幫唔幫佢轉校,想聽吓各位嘅意見?🙏🏻🙏🏻
喺我心目中呢三間都係好好嘅學校,所以對我嚟講真係好難揀
小朋友暫時喺SIS讀得好開心,呢幾日內就要幫佢做個決定,好苦惱。

SIS:語景好,小朋友唔需要適應新環境,全部可以直接考IB, 學校內主要係新加坡及內地人

DBS: 百年歷史,有好嘅connection,但精英制,只有頭60個左右可以考IB,讀得好嘅就繼續升,讀得唔好嘅好有可能G9英就會送佢去外國

CKY: 新興活動教學私校,近年IB成績好好,我認知中個個學生英文都幾好,聽講能力應該比LS名校更好,愉快學習,又有收成,但歷史短,冇乜名人校友參考
   1    0    0    0

為小朋友好就唔轉,繼續SIS,因為一直讀得開心,又穩入你想讀嘅 IB如小朋友超有能力,又有信心0係強IB學校都穩入前60,就DBS
勁過LS又冇可能唔揀CKY,因為大有機會勁過DBS

為細路就.....SIS再CKY再DBS

唔理咁多,想挑戰就DBS再CKY再SIS

Cck1234 發表於 24-3-26 01:38
小朋友在讀SIS, DBS 同CKY分別收咗佢升小一,我好struggle幫唔幫佢轉校,想聽吓各位嘅意見?🙏&#12 ...

這三間各有支持者,除非有好specific 的問題,只問意見(大家會選那間或怎樣選)只會搞亂自己。
建議父母將三間學校的各方面列出,根據每方面對父母和小朋友的重要性排出,結論便會更清晰。examples:

Fee
Network
Playground language
Public Exam system
Campus
Style
Throughtrain?
University counselling support
University placement track record
Chinese
Teaching language
Religious
Sports / Music

唔知點解,我都係最鐘意DBS,一定會揀

Cck1234 發表於 24-3-26 01:38
小朋友在讀SIS, DBS 同CKY分別收咗佢升小一,我好struggle幫唔幫佢轉校,想聽吓各位嘅意見?🙏&#12 ...

三間選任何一間都不會揀錯。根據你列出的因素…
DBS: 名校network history.香港人多,繁體字,廣東話,本來好吸引,但要10年左右本地課程,亦有機會提早出國。
SIS/CKY: 全IB,私校課程不用跟教育局不停轉
CKY:香港人多,繁體字,廣東話
SIS:語境最好,少香港人,簡體字,國語

CKY vs SIS 應該是同學國籍(有些少影響到國際視野)之爭:
- CKY歷史,其實和SIS只差十多年。
-SIS的語境好,你話CKY根據你認知都有。
-SIS 是新加坡人和內地人,CKY香港人。有沒有Preference?
-小朋友適應問題,除非小朋友是社交上有問題,否則我不覺得會是一個最大的影響因素,尤其是如果小朋友這三間都收到Offer應該適應能力高
-地點和學費,廣東話/繁簡體字,國際視野 你沒有提,就當你不介意
- 課程,其實兩間都是校本課程

SIS vs DBS 應該是名校光環網絡vs你希望小朋友留在你身邊長時間(assume 你不會向外國陪太子讀書)還是不介意有機會他要早些出國?
-地點、廣東話國語、簡繁體字你沒有提,就當你不介意
- 英文語境不會太差
- 歷史和network一定是DBS完勝
-學制你是prefer SIS 全IB, DBS就算考IB都有10年左右要跟本地課,現在新的人民科都未知是什麼來…
-精英制:相信其實三間都有,可能程度不同,但因為要篩選才入到IB,所以DBS的IB成績雖然最高,但應該不能和另外兩間比較。

RainyRice 發表於 24-3-26 18:58
三間選任何一間都不會揀錯。根據你列出的因素…
DBS: 名校network history.香港人多,本來好吸引,但要10 ...
其實讀邊間都可以。通常去到secondary, 一半機會,會轉去其他學校。

b3410 發表於 24-3-26 20:55
其實讀邊間都可以。通常去到secondary, 一半機會,會轉去其他學校。

如果這樣說,SIS轉出來容易嗎?例如的中文程度和local schools 相近嗎?DBS應該沒有廣東話要求?

RainyRice 發表於 24-3-26 21:44
如果這樣說,SIS轉出來容易嗎?例如的中文程度和local schools 相近嗎?DBS應該沒有廣東話要求?
...
轉返local學校?應該冇可能,中文差太遠。都係轉其他IB school, 或者去外國讀書。
廣東話要求係?

b3410 發表於 24-3-26 22:28
轉返local學校?應該冇可能,中文差太遠。都係轉其他IB school, 或者去外國讀書。
廣東話要求係?
...

因為如果讀SIS,廣東話太差,唔知入唔入得返DBS or CKY.

咁睇嚟三間裏面都係讀DBS or CKY 好過留喺SIS。

RainyRice 發表於 24-3-26 22:33
因為如果讀SIS,廣東話太差,唔知入唔入得返DBS or CKY.

咁睇嚟三間裏面都係讀DBS or CKY 好過留喺SIS。
廣東話應該冇所謂,而且小朋友學習能力強。其實我覺得CKY,SIS分別不大。DBS畢竟local school, 學術方面要求高d, 而且音樂運動等等其他方面更加豐富和高水準。

b3410 發表於 24-3-26 22:42
廣東話應該冇所謂,而且小朋友學習能力強。其實我覺得CKY,SIS分別不大。DBS畢竟local school, 學術方面要 ...

幾年前我不用想都會話DBS,但今年多咗留意教育新聞,見到DSE 呈分試等等不停的改變,真係覺得100% IB是有分別。
同事老公DBS校友都無俾個仔去DBS,去咗SIS再出國。

有時候見的家長都幾攪笑,有得選擇嘅時候又覺得苦惱,冇得揀時又不甘心。全都係自尋煩惱。自說自話。

回覆樓主:

想行IB又負擔到就留SIS啦,真心SIS咁好都仲要搞到咁複雜。

SIS國際觀比CKY好,無必要因為CKY IB成績好小小而轉,而且SIS數理教得好,留係SIS讀得好既升中好易轉去更top啲嗰幾間IS。

DBS始終係傳統學校,課程好深,你係咪有心理準備谷佢? 就算入到DBS IB班,同係SIS讀上去考IBDP嗰training 唔一樣。

RainyRice 發表於 24-3-26 23:03
幾年前我不用想都會話DBS,但今年多咗留意教育新聞,見到DSE 呈分試等等不停的改變,真係覺得100% IB是有 ...
DSE的確捉摸不定
不過小學打好基礎,DBS將來轉去其他邊間,讀邊種學制,都可以。

我的建議係SIS 或者DBS,始終一條龍,兩間有不同階段性學習模式,如果加上其他非學術性的分別,應該不難選擇。

講得衰D,入到DBS轉SIS 比相反方向會易啲。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

sis出过咩有名校友?

iseatrit2013 發表於 24-3-28 21:58
sis出过咩有名校友?
學校本身教學質素比較重要

iseatrit2013 發表於 24-3-28 21:58
sis出过咩有名校友?

1991至今33年歷史,應該比較少名人校友,但明星二代富二代學生比較多。

https://www.champimom.com/posts/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%90%8D%E4%BA%BA%E7%88%B8%E5%AA%BD%E7%86%B1%E6%8D%A7%E6%98%9F%E4%BA%8C%E4%BB%A3%E7%A7%81%E7%AB%8B%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1

eit2003 發表於 24-4-1 12:57
學校本身教學質素比較重要

如何可以知道學校教學質素?就算公開試成績都有家長外援。真的要問用家?但都會有主觀成份。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊