用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Abrsm Grade 3 考小一學校
樓主: Chudount
go

Abrsm Grade 3 考小一學校 [複製鏈接]

回覆樓主:

什麼證書都係假,最重要係你有實力!面試係考實力,證書只係門面,有無實力問一問就知了。

再講,呢家d cert 水份咁高,eg 考琴可以拍片,gapsk 就靠背,你估d學校唔知蠱惑咩。好好練下同大人既吹水能力,受壓能力仲好啦。

Cert 只係填form/交 portfolio 時用大部份直資1st round 都唔收
面試表現先係關鍵
1st round 已篩走八九成人
入唔到final 500 基本上學校唔會睇

Chudount 發表於 24-3-25 01:42
我小朋友今年就快五歲,剛剛考咗Grade 3 Theory Distinction,想報名入學校,其實幫助大唔大? ...

唔駛!

其實無學樂器, 都可以大把學校收!

最緊要係語文 (閱讀), 和能與大人溝通!

睇返轉頭, 昇小競爭係最少其他要求的階段.... 昇中, 昇大, 要求會越來越復雜!

昇小加油!

發表於 前天 23:03 |只看該作者
我覺得有用
反而starter滿盾冇用 (雖然有,大把人有但無得in)
我仔仔當年Abrsm grade 3 piano
叩門入到
名校好着重音樂。

發表於 昨天 10:23 |只看該作者
jennylady 發表於 24-4-26 23:03
我覺得有用

對官津就可增加有叩門面試機會,但對考直私幫助接近零(因為人人有得面試,唔會因為有多個樂器三級而影響俾唔俾offer)

發表於 昨天 10:44 |只看該作者
jennylady 發表於 24-4-26 23:03
我覺得有用

樓主孩子的三級唔係樂器,係樂理,所以只顯示孩子的數學能力和做卷能力比同齡好,這個其實也是優勢

發表於 昨天 20:13 |只看該作者
Jean1769 發表於 24-4-27 10:23
對官津就可增加有叩門面試機會,但對考直私幫助接近零(因為人人有得面試,唔會因為有多個樂器三級而影響 ...
呢個我都認同考直資私校真係唔洗cert
最緊要presentable

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊