用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大vs北大
樓主: liverpool2023
go

港大vs北大 [複製鏈接]

LeeCC 發表於 24-3-27 07:46
year1補數讀到哭

係香港係文科人,無讀過M1/M2的,真係讀到哭,係香港讀書讀左十幾年,考埋dse,都未試 ...

佢哋內地高考數學好似考埋m1+ m2! 文科人冇讀真係好艱難!

我仔昨日啱啱响西安交流完回港, 佢話人哋初中數學好深,等於我哋高中數, 見到有啲仲未教添⋯⋯我仔中四,佢話好樣衰
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-3-27 09:02
佢哋內地高考數學好似考埋m1+ m2! 文科人冇讀真係好艱難!

我仔昨日啱啱响西安交流完回港, 佢話人哋初 ...

我地中四有個內地來的插班生,core次次滿分,M2次次最高分,佢話d數初中已經學過

gracelam 發表於 24-3-27 09:02

我仔昨日啱啱响西安交流完回港, 佢話人哋初 ...
其實我都覺得M1同M2應該一齊讀, 唔明點解分開兩科, 不知所謂.

cafeva 發表於 24-3-27 14:19
其實我都覺得M1同M2應該一齊讀, 唔明點解分開兩科, 不知所謂.

以前A level 都係必須讀pure math,再加applied math (statistics,mechanics )

現在讀M1,無咗vector,MI呢d 以前會考的add math 的根基,將來如果揀理工科,大學數點讀上去?

cafeva 發表於 24-3-27 14:19

M1其實係俾讀唔到M2既人讀吧?
我親人在三大教數學,佢話M1內容極少,不讀也罷!
佢經常要幫工程系既學生惡補

LeeCC 發表於 24-3-27 14:49
以前A level 都係必須讀pure math,再加applied math (statistics,mechanics )

現在讀M1,無咗vector,MI ...

大學第一年要追返M數的
我親人在三大教數學的

liverpool2023 發表於 24-3-27 23:24
M1其實係俾讀唔到M2既人讀吧?
我親人在三大教數學,佢話M1內容極少,不讀也罷!
佢經常要幫工程系既學生 ...

m1m2教學時數少,個人覺得其實可以唔洗分開2科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊