用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華vs九龍民生
go

英華vs九龍民生 [複製鏈接]

仔仔讀書型, 音樂運動都冇特別擅長,如果目標係考dse, 呢2間邊間dse成績好d?
民生網頁搵到各科dse成績,但英華只係校務報告搵到英文科dse成績,請教各位英華其他科目成績如何?
   2    0    0    0

fishstoneb 發表於 24-3-20 10:26
仔仔讀書型, 音樂運動都冇特別擅長,如果目標係考dse, 呢2間邊間dse成績好d?
民生網頁搵到各科dse成績, ...

英華成績
注意:男校與男女校的差異

fishstoneb 發表於 24-3-20 10:26
民生網頁搵到各科dse成績, ...

其實兩間都係成績好好嘅學校,yw今年成績標青,起簡介會校方有展示,民生我無咩留意,俾唔到成績意見,不過想講係1A1B校其實成績上差唔遠,係唔係要做選校惟一呢?建議由入讀機會率、遠近、學校style等嚟選校。
相信你有考慮民生,係因為小學部學生(因自行27/3先放榜)?而考慮yw係因已有offer?自己身邊嘅人選校會分兩類(文靜型男仔),一類係覺得小朋友文靜,想佢更活躍,所以揀全人學校(你呢個case上係指英華);另一類係順佢性格而行。就自己係,小朋友係文靜乖巧型,不過幫佢揀咗全人學校,事實上都大挑戰,佢性格都係斯文,所以都要時間學習不過始終覺得男仔係活潑、轉數快啲好!全人學校都會有一班讀書仔,另一班係運動仔,玩運動唔代表係讀唔到書,最緊要我好欣賞佢哋會互相尊重互相鼓勵同欣賞大學!

回覆樓主:

唔介意男校嘅,梗係英華啦

民生中學用家,小朋友讀得好開心,學校好多活動,老師很友好,他在中學比小學時更開心更投入,非常享受學校生活。英華我們非用家,不比較。

PTL_L 發表於 24-3-20 10:44
其實兩間都係成績好好嘅學校,yw今年成績標青,起簡介會校方有展示,民生我無咩留意,俾唔到成績意見,不 ...

你成日強調英華今年成績標青
但我睇咗好多年,佢其實係一直上升,唔係只係今年標青,過去三年都已經考得好
只是今年另一男校英文跌到比英華低,你才以為英華只是今年特別好

liverpool2023 發表於 24-3-20 11:04

話英華今年成績標青又唔啱你心水?即係要寫一路上升先得?

PTL_L 發表於 24-3-20 11:13
話英華今年成績標青又唔啱你心水?即係要寫一路上升先得?

你講過不止一次這個意見
我認為這是代表你認為它只是今年成績好(你有說過,還說不要看一時成績)
其實我只是今次才提出異議
我有數據,你看了覺得是2023特別好嗎?
你有異議,亦可以提出數據去支持
我不喜歡概括當事實
不過,我不是要你認同,只是想給數據其他人參考
我不需要合心水
提出數據亦不是要得你認同
討論區既好處就是有不同聲音,讓人自行判斷

liverpool2023 發表於 24-3-20 11:19
你講過不止一次這個意見
我認為這是代表你認為它只是今年成績好(你有說過,還說不要看一時成績)
其實我 ...

首先,多謝你咁留意我,不過,我主要意思係,唔好只睇成績,呢個你又睇唔睇得出?標青係指今年特別好,並唔係話佢之前唔好喎,你唔好成日攞自己諗既想法去套落人地到啦!

喜歡男校還是男女校

adriantai 發表於 24-3-20 10:55
唔介意男校嘅,梗係英華啦
Yes英華成績很好,是Band1A學校

英華打從”親生仔”考DSE,大約四五屆吧,成績都在上升中,係近兩年才有家長貼上詳細slide先睇到整體成績,所以感覺上近兩年成績比較好。

總體講,中英文成績係吾錯的,英文5+ 50% 48%,中文 約25%

如果小朋友係由細係民生讀上去,我會睇小朋友性格加意願。去咗一間新學校,要適應要調整心態,如果佢係比較外向型,可能會容易啲。中學課程多,教得又快,呢樣已經係一大挑戰,如果仲要花好多時間去改變去適應會好辛苦。家長先最明白小朋友性格,成績方面肯讀既係邊間都唔會差太遠。

仲有男校同男女校模式會唔同,男校個人感覺要性格tough一啲。都係要睇小朋友性格同意願决定,選一間適合既係最重要。

sherry_wong 發表於 24-3-20 11:40
仲有男校同男女校模式會唔同,男校個人感覺要性格tough一啲。都係要睇小朋友性格同意願决定,選一間適合既 ...

贊成
男校和男女校係好不同的風格
(其實就是男校,幾間不同男校分別也好大)

贊成選校不能只看成績,只要在B1內,選校更重要是看學校風格、孩子特質、家庭意願
畢竟,中學對青春期的孩子影響好大

PTL_L 發表於 24-3-20 10:44
其實兩間都係成績好好嘅學校,yw今年成績標青,起簡介會校方有展示,民生我無咩留意,俾唔到成績意見,不 ...

選擇合適中學,到底順小朋友性格而行?定係小朋友文靜讀書型,反而應為佢選全人學校先對佢發展好?呢個問題大家會點選擇?

whss 發表於 24-3-20 12:03
選擇合適中學,到底順小朋友性格而行?定係小朋友文靜讀書型,反而應為佢選全人學校先對佢發展好?呢個問 ...

我自己就用對腳選咗,其實自己小朋友可以選讀書風氣重既學校,亦曾經讀過、感受過,確實讀書風氣重既學校,你會好放心交小朋友俾學校,因為學校起學業成績更加緊張過你,一步一步帶住行,冇問題既,睇家庭需要,見Facebook 有家長分享,佢唔會幫小朋友揀多活動嘅直資學校,因為小朋友就係只鍾意讀書,咁我好欣賞喎!但自己呢,就鍾意小朋友活潑轉數快有自信同識同人相處溝通,學術次之,所以果啲咩學術愈來愈差呀,唔好意思,我唔介意差極都仲係band 1學校就得喇!相處磨合上,有冇難道?!係有既,但社會上唔係就係咁㗎咩?多元人士,早啲學識磨合相處都未嘗唔係一件好事呀?!最終,結論,按家庭需要(係老土㗎喇)但好重要既,因為結果係點,都係自己承受返!

回覆樓主:

我只可以同樓主講民生唔係齋讀書學校,小朋友小學時係文靜型,但睇住佢係呢幾年都改變左好多,活躍左開朗左,感覺係上左中學,人長大左加上中學會俾好多活動佢地參與,老師同小學亦好唔同,關係亦師亦友。所以如果擔心留民生唔係全人教育其實係冇必要既。其他考慮就係家長同小朋友决定了,希望你地最後係選擇到一間最適合既。

回覆樓主:

謝謝各位的分享,請問有冇用家可以分享下英華和民生呢2間學校的學習氣氛如何?另外,如學生唔熱衷運動和音樂,入讀英華會否感壓力?係咪大多數英華仔都會參與運動或音樂比賽?

fishstoneb 發表於 24-3-20 20:37
謝謝各位的分享,請問有冇用家可以分享下英華和民生呢2間學校的學習氣氛如何?另外,如學生唔熱衷運動和音 ...

最後嗰句肯定唔會
邊有咁多人運動體藝?只不過英華運動表現出色,才讓人錯覺全民皆兵
反而我聽到有人因為學校籃球勁,一直無法正選出賽,最後退出校隊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊