用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶中學 vs. 匯基(東九龍) , 想請教大家畀多啲意見 ...
發新帖回覆
go

李國寶中學 vs. 匯基(東九龍) , 想請教大家畀多啲意見 [複製鏈接]

李國寶 vs. 匯基(東九龍)  , 想請教大家畀多啲意見

已經知道DSE匯基(東九龍)>李國寶, 但是反過來怕小朋友入咗匯基會唔會壓力好大? 匯基谷唔谷有冇補底班?

點解咁講..因為小朋友小學成績其實都唔係太標青, 估都係坊間所謂的1C, 不過可能interview比較順利發揮得比較好.

twhkleung    發表於 24-3-20 13:18
   0    0    0    0

回覆樓主:

收得就唔使驚,讀啦

回覆 suetsuetapple 的帖子

我尋日同中學家長傾開,佢話佢仔學校,有幾個來自同一間小學,但中學考試名次大兜亂,佢小朋友既成績竟然好過小學長期級十內既小朋友......佢估話可能因為佢仔既英文底子好
所以小學到中學,絕對有機會洗牌..... 有好既機會,唔好放棄

我自己仲搵緊不同資訊,希望幫小朋友盡快適應中學生活,加油

suetsuetapple 發表於 24-3-20 09:53
李國寶 vs. 匯基(東九龍)  , 想請教大家畀多啲意見

已經知道DSE匯基(東九龍)>李國寶, 但是反過 ...

幾線小學?

回覆樓主:

唔識分.大約30%B1

回覆樓主:

反過來問LKP係咪都好?

匯基東

KNKBOX 發表於 24-3-20 10:09
回覆 suetsuetapple 的帖子

我尋日同中學家長傾開,佢話佢仔學校,有幾個來自同一間小學,但中學考試名次 ...

上到中學英文科目除左history 其他都靠唔到死背,
英文叻自然有優勢,
有朋友嘅方法就買多套中文版書俾小朋友參考用

回覆樓主:

可考慮先入匯基,真係追得辛苦先轉李國寶,小學成績叻 =/= 中學一定叻,小學唔叻上到中學亦可以讀得好,冇一定。但亦都留意到中三揀科,多數跟每科排名而揀人,如果太多勁人,又真係會直接影嚮揀唔揀到自己心儀嘅科目

回覆樓主:

同意如果成績麻麻跟住揀科係一個風險. 謝謝你的意見. 暫時都是傾向李國寶 因為返學距離 近好多

suetsuetapple 發表於 24-3-21 08:46
同意如果成績麻麻跟住揀科係一個風險. 謝謝你的意見. 暫時都是傾向李國寶 因為返學距離 近好多
...

兩間都有offer?想問下小朋友是否b1a?

回覆樓主:

其實我都唔太清楚,讀係二線小學. 兩次呈分拉埋大約级10. 唔想混淆大家, 知道大家都係有心的家長. 這個是我自己理解 一間二線小學這個名次應該是全港 1bc?1c? 另外我自己覺得有一點就係佢面試小組表演得好得心應手.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊