用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 求救~ 小朋友唔識中文,其他科都有A/B,可以揀咩中學? ...
go

求救~ 小朋友唔識中文,其他科都有A/B,可以揀咩中學? [複製鏈接]

依家讀緊間英文小學有調適中文班,但老師話教育局指引調適班只係俾非華裔學生。
上過教育局睇指引咩係「非華語」定義,又話不分種族,但又唔接受華裔嘅非華語學生...
兒童精神科都有更進,只係寫咗醫生信建議學校該學童需要調適班,但就冇明確學名解釋到我仔點解接收唔到中文...
我仔因為想讀大學,依家好努力惡補中文,上堂好專心咁喺隻中文字上面寫英文拼音,只能for自己讀課文,完全唔知果個字咩意思,老師既支援只係讀慢D 等佢寫得切拼音。
返學要跟教學進度,都冇機會由淺學深,應付到默書都考唔到試,所以升中只能揀非本地課程 冇中文科既學校? 我仔理解到既中文詞語真係十個以內...
教育局冇需合既津貼中學,最壞打算係用成份糧黎讀國際學校😓
   0    0    0    0

回覆樓主:

如果讀有  IAL 的直資中學,以IAL 考大學,咁中文要求冇 DSE 咁高

KY3 發表於 24-3-19 18:23
如果讀有  IAL 的直資中學,以IAL 考大學,咁中文要求冇 DSE 咁高
thx!!! 我有望過D IAL/IGCSE 直資中學,打過兩間去問,話學校都有D 中文冇咁叻既學生,但基本要求要聽得明中文。
又有參加過國際學校開放日,老師話可以唔修中文科,所以唔識都冇問題,先諗...係咪冇其他選擇

Kairi313 發表於 24-3-19 13:06
依家讀緊間英文小學有調適中文班,但老師話教育局指引調適班只係俾非華裔學生。
上過教育局睇指引咩係「非 ...

有幾唔識先?

今時今日情勢, 中文要求只會越來越高, GIVEN 陸生過來讀書大増, 本地生所謂中文學習問題, 只會越來越不甚了了...

有無諗過轉國際學校?

或者, WORSE COME TO WORSE, 會否諗下BNO PATHWAY...

又或者搵間國際學校,嘗試報名獎學金?新學校或比較少人報的學校通常都會比較容易攞,例如Malvern, invictus , DSC… 套獎學金有什麼要求就要去每個學校website研究吓。通常音樂或運動或學業都應該可以

Kairi313 發表於 24-3-19 21:34
thx!!! 我有望過D IAL/IGCSE 直資中學,打過兩間去問,話學校都有D 中文冇咁叻既學生,但基本要求 ...

用法文,德文, 西班牙文代替中文

回覆樓主:

了解吓港同
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

可以講多少少資料點解唔識中文嗎?
1)自小外國出生/長大,回流返香港?
2)自小覺得英文重要,從來不教導/ 極少教小朋友中文?
3)香港出世,從小正常地教導中文/ 平常有用中文(廣東話)同小朋友溝通,但小朋友唔知點解真係無辦法領略到?

不同原因會有不同對策

呢類聽落似回流讀書,似岑麗香靠拼音讀劇本嗰啲,然後去讀 CMS。

不過咁,聽唔明都好少有,鬼佬住幾年都會聽得明基本嘢,極少 10 個詞語都冇。

retriever 發表於 24-3-25 10:21
有幾唔識先?

今時今日情勢, 中文要求只會越來越高, GIVEN 陸生過來讀書大増, 本地生所謂中文學習問題, 只 ...

你同佢講中文,唔係單對單,佢意識唔到人地同佢講緊野。單對單/知人同佢講野,會望住你點頭示意明白,但你用英文問返佢咩意思,你就知佢係完全唔明、靠估。

RainyRice 發表於 24-3-25 18:46
又或者搵間國際學校,嘗試報名獎學金?新學校或比較少人報的學校通常都會比較容易攞,例如Malvern, invictu ...
Thx~ 冇研究過獎學金方面㖭,我再留意下,謝謝你既建議!有去過 Invictus 開放日呀,都有同老師講過情況,可以唔洗修中文科,但間學校好似冇咩課外活動,開放日只有講過籃球隊,所以目前 Invictus 當後備,冇其他選擇就會揀呢間。

nicolemummy 發表於 24-3-25 22:08
用法文,德文, 西班牙文代替中文
我仔有學緊西班牙文同法文呀,都有望過有D 國際學校都有呢兩科。但可能會揀果間 Invictus 就冇外語

Greylay 發表於 24-3-26 21:48

可以講多少少資料點解唔識中文嗎?

事源:我仔一歲前識講簡單中文疊字,爸爸、媽媽、波波、飽飽、包包、抱抱...一歲去健康院打完疫苗之後就變左第二個人,唔認得我地,同佢講野冇反應,一聽到嘈雜廣東話(電視、街市、MTR)就會撞頭/尖叫,出現左聲音敏感、食物敏感、濕疹、大小肌張力低... 總之就係全面發展倒退,由本來識行,一放落地就訓喺度,我要用揹帶揹到佢6歲,而家仲做緊物理治療。歲半轉介去智能中心用廣東話評估,當然就係乜反應都冇,成尊佛咁坐喺度,確診咗自閉症,所以有兒童精神科醫生+臨床心理學家跟進。

以前喺屋企唔可以睇廣東話頻道,我仔會尖叫、撞頭撞到D 聲冇左為止,傾電話都唔得,同佢講野唔會理你,你要佢答你問題就要用英文問佢,佢啲英文係自己自學。依家對廣東話冇負面反應,但係都仲係冇反應,心理醫生話佢好似自己閂埋左對耳咁,真係左耳入右耳出,自動過濾咗。

我仔D 英文仲好過我地,都冇本事教到佢,有時同佢講道理都係靠翻譯app…
有時我地成家喺佢隔離傾偈笑得好開心,佢先會八卦問我地講緊D 咩。
而佢鍾意食既野,佢有時會開口問我地廣東話點講,所以依家識既詞語都係佢自發想學先識。

幼稚園本來讀緊間英文幼稚園好開心,K2排到有S位就轉左去,學校都認為係我想個仔英文好,特登唔同佢講廣東話,所以學校堅持同佢零英文,佢返完學第一日就開始發惡夢,佢唔明老師俾佢嘅指令,佢用英文表達,老師唔理佢,佢就覺得溝通冇用就直接喊,返到屋企都淨係喊,唔再講嘢,就同佢退左學,襯升小學前用左兩年時間先建立返自信唔再用喊黎表達。

所以咩方法都用過,買字卡,每日教佢一隻字,叫哥哥家姐同佢講英文之後要補多句廣東話,但都係唔work...係佢自己選擇左英文係佢母語

IC.
Just for 參巧:
不適合本地傳統學校教育(本身中文太差(sorry 太直接,希望唔好介意),即使佢現在願意learn , 都有排追,亦未必追得掂,如果顧住攪中文,很難兼顧其他科,到時全部兩頭唔到岸,人又frustrated, 分分鐘影響情緒。

回覆樓主:

可以考慮先入讀國際學校先(如果你好唔想佢去真真正正special education for “A “ children 嘅學校)
中文用平常心,當係一個外國人咁,把中文當interest 咁學。

因為係academic 以外,你還同步要處理”A” 的性格特質問題,本身已經吃力,如果呢刻硬推中文,爸媽都心身疲累,分分鐘break down .

Btw, 無論怎樣選擇,要確定間學校有正面嘅 SENS 支援( 即係有專門讀過特殊教育的老師長期坐陣的學校。以我所知,有些主流學校no matter 傳統/ international school 係有聘請這些老師)

如果你真係好在意「中文」,試吓explore 吓 ESF

1998Ruby1998 發表於 24-3-28 14:40
呢類聽落似回流讀書,似岑麗香靠拼音讀劇本嗰啲,然後去讀 CMS。

不過咁,聽唔明都好少有,鬼佬住幾年都會 ...
係呀,住喺香港十年既鬼佬(有朋友係)就算唔識寫,都起碼識聽識講
所以到依家讀緊英文小學,老師都唔信,仲同我講「佢識聽架,係佢唔想理你姐,我同佢用廣東話佢都有理我」之後老師即場同我仔講「你明明係聽得明架麻,係咪?」(我仔係唔係都點頭)「你要講,聽...到...」(我仔係可以跟住講,但唔理解,所以運用唔到),我仔就答「聽...到...」,老師就同我講,你睇,邊個話佢唔識㗎?
我就問返我仔知唔知老師講咩,「she said I can be a good boy?」我再望返果位老師,冇人講嘢,但都仲係唔信。

放復活節假之前,有晚我仔半夜醒左,所以訓得唔好,第二日返到學校仲好眼訓,老師又用中文問佢「尋晚好夜訓咩?做咩咁夜訓」我仔就以為老師問佢星期六日去左邊度玩就答「I had a Disney casting on saturday」,老師就打俾我同我講我仔話尋晚睇Disney cartoon 所以夜訓,叫我留意下...

我成日都同我仔講,聽唔明要出聲,唔好扮明,睇人地表情、語氣靠估...

Greylay 發表於 24-3-29 21:12
IC.
Just for 參巧:
不適合本地傳統學校教育(本身中文太差(sorry 太直接,希望唔好介意),即使佢現在 ...

係呀,我都係咁諗...就算佢肯學隻字點讀點寫,同一隻字配唔同字又第二個意思,佢學到好挫敗,所以依家只係同佢應付默書就算,默得幾多得幾多,都冇時間再同佢講埋解釋,小五已經唔再係默詞語,而係課文... 佢有試過做功課都做到搣爛咗本書。追又追唔到,學校又唔俾調適中文班佢由淺學起,所以我都係諗住升中直接放棄中文課

Greylay 發表於 24-3-29 21:16

其實佢用英文參加課外活動,冇人睇得出佢係A。而係學校,一來俾人標籤咗,二來老師唔信佢唔識聽依然同佢講廣東話,佢唔明指令做錯咗又唔明點解俾人話就發脾氣,老師又當係A 仔既特性。我仔去到邊都識到朋友,好主動,有同理心,識睇人表情...
而之前試過S 位、學校嘅sen 老師都同我講「A 仔係要時間適應,你突然之間轉變佢佢會唔慣發脾氣,俾D 時間佢」但我個仔好鍾意新環境新事物,佢覺得好好玩... 唔鍾意預告,鍾意我比驚喜佢... 我只係覺得嗰啲所謂專業人士,撇除我仔可能只係因為用廣東話做評估誤診之外,每個A 仔都唔一樣,點解佢唔先了解下小朋友需要啲乜?而唔係讀死書A仔係咁就咁,要我仔喊住黎跟住果種死板重複嘅訓練方法。

所以有些學校放一個真正呢方面嘅老師,就可以免除咗妳所講阿仔間學校那位不了解,誤解學生嘅老師的可笑行為。
以前我小朋友間小學有請受過專業訓練的老師,那位老師平時跟其他老師一樣,會去做班主任,同時任教佢專長科目,但她對一些有需要關顧的學生係特別有一套方法的。
其中一個家長告訴我:他兒子有 ADHD , 那位老師原來每次上課會每15 mins 俾那小朋友企起身伸展吓,或是行過圈(也教導了其他同學要欣然接納),之後才埋位繼續上課。那家長和小朋友也感到很暖心。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊