用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙官banding
go

沙官banding [複製鏈接]

喺沙官學校網站Newsletter搵到過去四年佢哋DSE成績同學生升學嘅描述, 請教大家可唔可以大概估計到佢嘅banding? 係咪某大站所講嘅Band 1B?  Thanks!

3    0    0    0

Step_C 發表於 24-3-19 11:08
喺沙官學校網站Newsletter搵到過去四年佢哋DSE成績同學生升學嘅描述, 請教大家可唔可以大概估計到佢嘅bandi ...
你可以跟某大站望望沙官前後的學校成績作比較,
大致上都無錯。。

呢間少人關注,差唔多1b/1c

精英班1A-B。

回覆樓主:

1B/C啦,去到23位已經5科19分,不過要知佢畢業生人數~

再由2012年睇佢Newsletters, 冇成績公佈,可能喺其他地方提過都唔定,近幾年Newsletters反而有講。
我都相信佢2023 DSE應該一般,照咁睇,如果話佢係B1中學,未見有跌band趨勢,只不過近一年考得差啲,合理嗎?

當然就一定唔係早年嘅龍頭大阿哥

Step_C 發表於 24-3-19 22:06
再由2012年睇佢Newsletters, 冇成績公佈,可能喺其他地方提過都唔定,近幾年Newsletters反而有講。
我都相 ...

仲係B1,但肯定跌緊㗎喇,屯馬綫沙中線通哂,沙田人輕易出九龍港島讀書,大把直資爭客

worldcat 發表於 24-3-19 21:16
精英班1A-B。

笑咗
我路過坑口鳴遠中學,應該係band 3b-c,好大塊橫額寫住(尖子組)9科100%合格

Step_C 發表於 24-3-19 22:08
當然就一定唔係早年嘅龍頭大阿哥
你講緊廿幾年前既事

依家又唔係差既, 只係冇以前咁標青

10090 發表於 24-3-19 22:14
笑咗
我路過坑口鳴遠中學,應該係band 3b-c,好大塊橫額寫住(尖子組)9科100%合格
...
有朋友仔大前年畢業,佢話非精英班上到大學應該10隻手字數得晒(實際唔知幾多,但應該唔多),佢係其中一個。但精英班係8-9成聯招升學,大半入到3大。

worldcat 發表於 24-3-20 12:18
有朋友仔大前年畢業,佢話非精英班上到大學應該10隻手字數得晒(實際唔知幾多,但應該唔多),佢係其中一個 ...
Thanks! 我見沙官有四班,有幾多班精英班?選咗科仲有分精英班?

10090 發表於 24-3-19 22:11
仲係B1,但肯定跌緊㗎喇,屯馬綫沙中線通哂,沙田人輕易出九龍港島讀書,大把直資爭客
...

掉轉都有不少九龍人入沙田讀書,例如沙崇

唔知點解,感覺"地區"官中好似每況越下,好多跌到同二三十年前完全兩回事,最勁應該算係荃官同鄉議局。

PC9394 發表於 24-3-20 13:33
唔知點解,感覺"地區"官中好似每況越下,好多跌到同二三十年前完全兩回事,最勁應該算係荃官同鄉議局。:que ...
是的,我一直都有这个问题,好像没有确实答案。荃官和乡议局跟沙官,观塘官立。。。等等有什么分别?连KC都比从前滑落了,而官校的校长也是一样是轮流更换的。QC/BPS/QES又为什么可以一直相对上强势呢?

worldcat 發表於 24-3-20 12:18
有朋友仔大前年畢業,佢話非精英班上到大學應該10隻手字數得晒(實際唔知幾多,但應該唔多),佢係其中一個 ...

有朋友仔大前年畢業,佢話非精英班上到大學應該10隻手字數得晒(實際唔知幾多,但應該唔多),佢係其中一個。但精英班係8-9成聯招升學,大半入到3大。

你以上講既係沙官定鳴遠?

hkhk8888 發表於 24-3-20 16:05
有朋友仔大前年畢業,佢話非精英班上到大學應該10隻手字數得晒(實際唔知幾多,但應該唔多),佢係其中一 ...

Thanks!!! 係呢, 佢講緊邊間呢?

Step_C 發表於 24-3-20 13:12
Thanks! 我見沙官有四班,有幾多班精英班?選咗科仲有分精英班?
兩班,選咗科都有中英數(常),同埋熱門科跟名次,變相都係集中成績名次較好的一批學生。(常)科目名年年改,明就好。

佢like沙官的,但提醒我哋有心讀就一定要入精英班,
因為精英班同普通班好似兩間學校咁,同學上堂風氣和教學資源都有分別。佢中三考試失手,所以中四入普通班。(而且中五六一般唔會再調班,除非中四五成績同中三成績落差好大。

其實你可以留意下cap出嚟的dse成績亦反映咗一二。

worldcat 發表於 24-3-20 16:53
兩班,選咗科都有中英數(常),同埋熱門科跟名次,變相都係集中成績名次較好的一批學生。(常)科目名年年 ...
非常感謝你嘅回覆, 十分有幫助, 了解多咗好多.

猴子爸 發表於 24-3-20 14:09
是的,我一直都有这个问题,好像没有确实答案。荃官和乡议局跟沙官,观塘官立。。。等等有什么分别?连KC都 ...

因為皇仁同荃官係超級名校,其他學校同佢嘅水平相差較遠,就算成績跌咗,都仲係超勁。
好似住山頂嘅富豪,就算賺少咗都係富豪,但住普通三房套私樓嘅中產,賺少咗就可能供唔起樓啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊