用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿
樓主: pigletbaby
go

藍田聖保祿   [複製鏈接]

10090 發表於 24-3-19 07:26
唔可能等放學先做工程,就是無噪音都一定食塵

校長在簡介會講的

回覆樓主:

自一考成點?都好進取吓-自二有機會嘅-祝好運(emoji)

呢個post要keep住,之前唔小家長亞囡未到級頭唔敢報,如上述情况屬實,來年真係鼓勵家長多嘗試。

lot888 發表於 24-3-19 09:18
呢個post要keep住,之前唔小家長亞囡未到級頭唔敢報,如上述情况屬實,來年真係鼓勵家長多嘗試。 ...

報 跑祿

回覆樓主:

其實藍綠有冇好似上智咁, 話會收外區優先?

adriantai 發表於 24-3-19 10:57

我覺得會,本區頭果批跨走曬,下一批先報佢(亦知有頭果批自2水泡),如果外區成績好的報佢應該會考慮

Woodstock801 發表於 24-3-19 12:00
我覺得會,本區頭果批跨走曬,下一批先報佢(亦知有頭果批自2水泡),如果外區成績好的報佢應該會考慮
...

間間都想收外區先,搞到啲人週圍走

Woodstock801 發表於 24-3-19 06:56

我見其他討論區的人講, 唔鐘意藍祿附近有個地盤,怕上 ...

哦~~原來呢個原因..我估影響不大掛因為見藍祿對面有間國際學校可能仲近工程,不過都唔知有冇機會讀自行入到已經好好多謝你祝福祝你都入到心儀學校

catf2 發表於 24-3-19 09:03
自一考成點?都好進取吓-自二有機會嘅-祝好運(emoji)

自一迦密阿女話覺得自己面試好過自二藍祿,因為心儀嘅一直都只係迦密…但後來阿女話想讀女校,但tko冇,最近又同屬band 1A既女校就係藍祿,所以自行搏搏,同埋問過班主任意見,佢又話阿女偏靜藍祿適合佢,班主任叫我幫個女報進取d話佢可以呢兩間學校…所以盡力揀自己最心儀

pigletbaby 發表於 24-3-20 01:58
自一迦密阿女話覺得自己面試好過自二藍祿,因為心儀嘅一直都只係迦密…但後來阿女話想讀女校,但tko冇,最近 ...

將軍澳好多女仔讀藍祿-我見都好乖巧,當年呀女小學原校升唔到的師姐都有兩個轉左去藍祿讀-都讀得好開心

pigletbaby 發表於 24-3-20 01:51
哦~~原來呢個原因..我估影響不大掛因為見藍祿對面有間國際學校可能仲近工程,不過都唔知有冇機會讀:questio ...

影響應該大,因為不止一個地盤,前後都有,預計入伙時間分別係2026和2031年

https://www.districtcouncils.gov.hk/kt/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/HPLC/18091/HPLC_4_2020_A.pdf

pigletbaby 發表於 24-3-20 01:51
哦~~原來呢個原因..我估影響不大掛因為見藍祿對面有間國際學校可能仲近工程,不過都唔知有冇機會讀:questio ...
個地盤係正藍祿隔離嫁, 比國際學校更近的。先唔講噪音問題, 就係食塵已經令很多家長卻步了, 所以今年報名人數先會咁少。

pigletbaby 發表於 24-3-18 11:16
想問如果tko 2線小學呈分級6,冇特異功能有拎過操行獎, 跨區自行藍田聖保祿,大家覺得有機嗎? Thx
...
唔係冇機會,都要睇面試既表現,我的孩子都是普通中文小學,多年來都是級頭幾位,但有附加校際既音樂及朗誦獎狀,都自行跨區選校,這都是其中一間,衹是有另一間收了.

pigletbaby 發表於 24-3-18 11:21
希望如你所講,日日等27日好緊張又驚,thx你既小小鼓勵
現在自行都算好了,以前要7月才知道,衹係平常心冇咩緊張.

pigletbaby 發表於 24-3-18 11:26
好廣泛,如tko區有優才有播道又有羅氏基金,但我唔知呢啲紀錄之前d學生係級幾入去,其實我女兒羅氏基金收咗佢 ...
我可以講比你聽,孩子現在入讀的中學,我所知道既係小學以往冇人入過.

間間都係收RO前既人

唔會話外唔外區.  同區點都收一個呀?

minnieevergreen 發表於 24-3-18 23:06
ST CAT 竟然都唔得???
是否英文較唔流利?

月底等你報告情況

bananaGi 發表於 24-3-20 10:30
間間都係收RO前既人

唔會話外唔外區.  同區點都收一個呀?

我朋友去聽上智簡介會(同區),校長好似係話外區優先, 結果佢哋都報曬外區, 上智留返抽獎

這點我有疑問。如果本區小學勁,無理由自行唔收,D 叻學生自然會揀其他好學校,而跨走之後大多成功離場,應該唔多人願意玩大抽獎,市場靚貨減少1/3。肯玩或需要玩嘅可能係成績稍遜或小部份係策略錯誤,這有机會直接影響學校往後DSE業積,學校應该唔會玩自己。上智較特別,勁私,勁直D學生應離區走晒或直昇,參與自行主要係荔天,協和...比對他區靚RO人數未必多,記得之前看過一個可悲觀點,深水埗一般家庭收入偏低,能投放資源於小朋友身唔多,學校要分擔某部份支出而對學校做成壓力,這觀點可能已過時或跨張,但有一定參考性。在這情況下,學校在同等條件下,被迫選一些家庭資源較好嘅外區生是可理解,这亦會給外界錯覺學校自行只收外區生。

lot888 發表於 24-3-20 10:34
這點我有疑問。如果本區小學勁,無理由自行唔收,D 叻學生自然會揀其他好學校,而跨走之後大多成功離場,應 ...

係簡介會咁樣講吸引外區客麻
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊