用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田聖保祿
樓主: pigletbaby
go

藍田聖保祿   [複製鏈接]

lot888 發表於 24-3-18 13:56
有机,觀將好多級頭都跨走晒,跨入未必多。級六成績都唔錯,放鬆心情等月尾啦。 ...

我會盡量的多謝你鼓勵

HK-MAN 發表於 24-3-18 12:07
50/50

bananaGi 發表於 24-3-18 14:09
上年朋友仔, 又係2線級6左右.  自一st paul, 自二st cat

2間都唔得

Thx ur info

lsy123 發表於 24-3-18 13:52
上網啲人話,面試時間跟RO排名有關,有冇家長可以回答下。
今年應該係根據姓氏派~

回覆 badaisu 的帖子
明白

pigletbaby 發表於 24-3-18 11:46
我仲以為今年多咗考生因為龍年,所以好怕要大抽獎

藍祿據自行申須知選250人面試
面試名單顯示只有246人申請 全見
對比學額50個 約5名申請人爭1個位

藍祿中一自行分配學位申請
https://www.spslt.edu.hk/s1-interview-list

中一自行分配學位申請表
https://www.spslt.edu.hk/_files/ugd/625b4c_da3ff71a99aa4a938b71b715c2c423bf.pdf

常見問題及解答
https://www.spslt.edu.hk/_files/ugd/625b4c_177951fff0de41cdb3702f9a5710456d.pdf

面試名單
https://www.spslt.edu.hk/_files/ugd/625b4c_abe818f646cb4bd28effbb712cfa0663.pdf

Poyau 發表於 24-3-18 19:51
藍祿據自行申須知選250人面試
面試名單顯示只有246人申請 全見
對比學額50個 約5名申請人爭1個位

係wo…全部順number…?!? 之前都冇留意即係代表藍錄只收到246張自行表格? 根本唔使揀人出嚟interview ? 咁咪即係呢度246個人未必全部1A/B生??

因為我開頭以為已經揀咗出嚟呢250人去interview就代表呢250人通常都係b1頭因為被揀過先有得interview…

咁而家咁咪即係等於all in ?? 學生個Banding range 咪比較闊咗可能1C/2A都有份in,有冇理解錯? Thx JM

pigletbaby 發表於 24-3-18 20:05
係wo…全部順number…?!? 之前都冇留意即係代表藍錄只收到246張自行表格? 根本唔使揀人出嚟interview ? :q ...

自行面試名單上246人編號順序排列
全見的話可能有1C/2A 甚或更低
收生準則重學術過六成 面試只佔一成
如同校級1-5無報 級6機會更高

祝如願獲心儀中學取錄

藍祿 自行收生準則
--------------------------------------------------------
學業成績 95 (63.33%)
課外活動 15 (10%)
操行態度 10 (6.67%)
宗教 5 (3.33%)
聯屬關係 10 (6.67%)
面試表現 15 (10%)
--------------------------------------------------------
總分 150 (100%)

回覆 pigletbaby 的帖子

當日早見個批有好多都無黎,可能巳經有直資。

係wo…全部順number…?!? 之前都冇留意即係代表藍錄只收到246張自行表格? 根本唔使揀人出嚟interview ? :q ...

收246張表唔算少呀,好多津貼英中都係咁上下
一定有band 2,實會有人想搏吓

一定唔係全B1頭。
我女學校級頭無人揀藍祿﹐最叻果個已經級十(我地是普通小學)。去到邊緣人全部有得見。

bananaGi 發表於 24-3-18 14:09
上年朋友仔, 又係2線級6左右.  自一st paul, 自二st cat

2間都唔得

ST CAT 竟然都唔得???
是否英文較唔流利?

我地2線級4﹐老師說九成九收梗﹐叫我地唔好揀。

Poyau 發表於 24-3-18 22:32

真係希望如你所講

Poyau 發表於 24-3-18 22:32

真係希望如你所講我學校唔知點解真係冇人報藍祿.. 分分鐘得我一個(反而聖cat有不過都唔多),我地d級頭一係偏好闖港島或者留守迦密宣基呢啲

lsy123 發表於 24-3-18 22:51
回覆 pigletbaby 的帖子

當日早見個批有好多都無黎,可能巳經有直資。

居然不過少d人in 機會多啲

10090 發表於 24-3-18 23:03
收246張表唔算少呀,好多津貼英中都係咁上下
一定有band 2,實會有人想搏吓
...

因為我見tko 宣基迦密英中都收5xx 表,所以以為藍祿都起碼500表…不過佢地男女校又可能不同計法d人數

minnieevergreen 發表於 24-3-18 23:04
一定唔係全B1頭。
我女學校級頭無人揀藍祿﹐最叻果個已經級十(我地是普通小學)。去到邊緣人全部有得見。

我地學校又係唔知點解冇女仔揀不過我覺得我地學校女仔真係好少人揀女校

pigletbaby 發表於 24-3-19 01:34
真係希望如你所講我學校唔知點解真係冇人報藍祿.. 分分鐘得我一個(反而 ...

我見其他討論區的人講, 唔鐘意藍祿附近有個地盤,怕上堂有嘈音(但校長講左大家有協議,地盤唔會在上堂時做有嘈音的施工), 分分鐘畢業都未起好樓,我諗係咁樣影響收生啩,再加上本區有能力跨走的都會先選跨區(我地就係其中一個)
BTW, 祝你如願入到

pigletbaby 發表於 24-3-19 01:38
因為我見tko 宣基迦密英中都收5xx 表,所以以為藍祿都起碼500表…不過佢地男女校又可能不同計法d人數:hands ...

有宣基迦密,我唔會出外區讀女校囉

Woodstock801 發表於 24-3-19 06:56

我見其他討論區的人講, 唔鐘意藍祿附近有個地盤,怕上 ...

唔可能等放學先做工程,就是無噪音都一定食塵
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊