用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖家書院 vs 藍田聖保祿
樓主: lsy123
go

聖家書院 vs 藍田聖保祿 [複製鏈接]

lot888 發表於 24-3-21 09:06
藍綠現况有點尷尬。現在交通方便,東九級頭好多跨走,未到最top又擔心難入唔報,其他區未必肯入藍田讀書, ...

黃大仙東九跨去九龍城仲方便-始終唔洗在藍田塞上去再行一段路

lot888 發表於 24-3-21 09:06
藍綠現况有點尷尬。現在交通方便,東九級頭好多跨走,未到最top又擔心難入唔報,其他區未必肯入藍田讀書, ...

冇錯, 不過藍祿仲可以係區內最top, 你講既情況...st cat, 官官就真係面對緊~走緊下波~

回覆 catf2 的帖子

我家姐個囡囡讀緊聖家,感覺聖家嘅學術都幾好,佢囡囡讀得幾開心

是男女校啊,成400人㨂,但又有人話抽獎機會大?我唔太明,抽只有70個位喎

quote]hiuching8 發表於 24-3-21 06:40
400多人申請的是不是男女校?
亦可能B1C校比B1B校受歡迎,因為多B2學生想搏,B1B學生又想穩陣啲
...[/quote]

先声明,亂估。一般人自行一攻一守,守不是自己是最喜愛,但可以接受唔後悔,以上學校可能是這類,如兩間自行都冇声氣要參加大抽獎,叻學生自行已離場,部份入咗直資,再加上抽獎冇a,b,c,都入同一個grade,有D家長就會選D更好嘅學校,而你係忠心Fans,繼續選這校,在位較多,1/3被自行食咗,重有2/3位及選票分散情况,你可較易抽重。好多時抽獎較自行容易。

回覆樓主:

其實好少人講聖家書院,大家有冇多啲資訊?

回覆 MegaKnight 的帖子

因為我家姐個囡囡唔係聖家小學直升上去嘅,見佢宜家F2 同同學都相處得好好,感覺啲老師都幾有心教,但唔會係好大學術壓力嗰種中學,所以我對呢間中學觀感都唔錯

回覆樓主:

我覺得聖家是最低調的Band One 中學。

藍綠都係。(我幫藍綠拉拉票)

回覆樓主:

哈!鬥低調都有嘅?       

小女讀緊聖家,觀塘二線小學自行入
其實聖家成績幾好嘅,3322率有九成,上年中六有同學入醫科同law
學校貼住九龍仔公園,環境唔錯,陸運會和水運會的時候,行過去就得,好方便
聖家令人感覺低調,係因為學校好注重謙虛的,教學生做好自己本分,唔好周圍認叻,校園生活又融洽,少人投訴,所以少人提及

heidya    發表於 24-3-23 12:37

回覆樓主:

其實佢增值率好高,所以係咪好谷呢?

回覆樓主:

如2間,覺得聖家增值高D, 藍祿自行冇1A唔使諗競爭咁大。  但最後DSE差不多。
藍祿 區內龍頭,大抽獎入嘅都唔會太差。
除非另一解釋 聖家小學部上嚟嘅同學仔好強, 即使走咗級 頭10+個堆。

heidya    發表於 24-3-23 12:37

我唔覺得聖家特別谷啲小朋友,功課唔難應付,每年兩測兩考,合理嘅安排
老師仲叫佢哋休息多啲,但唔好玩咁多電話

最尾呢句小朋友到70都啱用。70歲後由於之前睇得电話多都唔多睇倒嘢,唔駛再提醒。

kirstyau 發表於 24-3-23 10:56
如2間,覺得聖家增值高D, 藍祿自行冇1A唔使諗競爭咁大。  但最後DSE差不多。
藍祿 區內龍頭,大抽獎入嘅 ...
其實聖家係九龍城區女校第二把交椅,2聖家小升上,好多外來插班妹因為唔敢或唔成功插MCS而轉移視線插聖家,所以就搞入既生源亦唔係差!

PTL_L 發表於 24-3-23 21:58
其實聖家係九龍城區女校第二把交椅,2聖家小升上,好多外來插班妹因為唔敢或唔成功插MCS而轉移視線插聖家, ...

大女都考過聖家

其實聖家係九龍城區女校第二把交椅,2聖家小升上,好多外來插班妹因為唔敢或唔成功插MCS而轉移視線插聖家, ...

2023 DSE 3322%,嘉諾撒聖家仲高過瑪利諾修院,當然5+%係低過瑪利諾修院,證明嘉諾撒聖家在基本教學上做得幾好,唔係只谷精英班的那種學校

hiuching8 發表於 24-3-24 07:49
2023 DSE 3322%,嘉諾撒聖家仲高過瑪利諾修院,當然5+%係低過瑪利諾修院,證明嘉諾撒聖家在基本教學上做得 ...

其實聖家精英班只係集中頭2x名同學喺同一班, 唔會有咩特別優惠,老師都係分散,只可以講呢班讀書風氣好d,同學互相都肯指教

對, n年前有外校生級一入唔到mcs 入聖家, 反而級十幾入mcs.
當年升中不用面試, 入唔入到睇運氣.

聖家好, 某一年有四個讀醫, 也有人讀港大法律、建築, 超過十個學生入三大BBA等.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊