用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 RO 之謎
樓主: Macy
go

RO 之謎   [複製鏈接]

回覆 Macy 的帖子

這個無錯,但有先後次序。校長要谷頭30%學生開路,打穩陣腳,吸引好學生,再拉動之後70%。整間學校成績才能晉級。

如果大部份同學都識, 如何分出學校成績高低? 認真還是學術重要? 如果有1間BAND3小學的學生突然考得好好, 之後一兩屆的派位咪會好好, 好多入到BAND1中學? 但其實真實考成點, 有冇人知? 會唔會計錯分? 仲有冇其他人為調整?我真喺好唔清楚唔明白!所以都喺讀間龍校好好多!

我覺得RO個制度算公平。(1)用前人再加唔同年份去adjust; (2) 係全港排名、唔係某-區份(但當然自己區嘅其實係分到、教育局點用就唔知la), 亦從來冇公開透明過學校排名、如何排d小朋友、中學亦並非胡亂知任何人嘅排名、甚至唔知申請同學真實排名。可能有不足之處,但算係咁啦。

kpc2015 發表於 24-3-21 17:03
如果大部份同學都識, 如何分出學校成績高低? 認真還是學術重要? 如果有1間BAND3小學的學生突然考得好 ...

小學係冇banding 的,只會學生先有banding~

lot888 發表於 24-3-21 07:30
回覆 Macy 的帖子

這個無錯,但有先後次序。校長要谷頭30%學生開路,打穩陣腳,吸引好學生,再拉動之 ...

若你係果30%, 你會唔會肯留係有70%學生麻麻地既小學?談何容易,有邊間小學想前列學生走㗎,而係如何可以叫佢地唔好走,幫學校打天下~

mcl233 發表於 24-3-21 19:37
若你係果30%, 你會唔會肯留係有70%學生麻麻地既小學?談何容易,有邊間小學想前列學生走㗎,而係如何可 ...
正是這樣,一般家長邊有心力讓自己小朋友為學校的將來添磚加瓦而放棄眼前更好的機會啊。利申:我就係帶小朋友跳船的家長,並且宜家仲成日慶幸走得快好世界

pumpkinfly 發表於 24-3-21 19:42
正是這樣,一般家長邊有心力讓自己小朋友為學校的將來添磚加瓦而放棄眼前更好的機會啊。利申:我就係帶小朋 ...

咪係,自己B1A中學,走到都過檔啦,有邊個會同學校講心吖,有既,少啲囉~

mcl233 發表於 24-3-21 19:51
咪係,自己B1A中學,走到都過檔啦,有邊個會同學校講心吖,有既,少啲囉~
...

如果真係谷到小四有30%非常強勁,去到小六仲有15%留低已經要開心下了。越叻越走,係現在既生態~

回覆樓主:

唔好意思想問返ro問題

如果級3既VA 同music比級1高分,會唔會出到公海個ro 級3會比級1高?

gccky 發表於 24-3-21 20:16
唔好意思想問返ro問題

如果級3既VA 同music比級1高分,會唔會出到公海個ro 級3會比級1高?
乜你地學校冇按照呈分要求排一個次序咩?正路學校係會排定

gccky 發表於 24-3-21 20:16
唔好意思想問返ro問題

如果級1,三次呈分試,都係級1;我覺得級3就算識飛, RO 都唔會高過級1。

回覆樓主:

同意。做得級-,老師都唔會比佢VA, Music 好低分。差距不足以令級三爬上嚟。

boboapril 發表於 24-3-21 20:26
同意。做得級-,老師都唔會比佢VA, Music 好低分。差距不足以令級三爬上嚟。

...

也不一定,不少學校係主科前列生係分數差不多,係會去到計VA和音樂決先後,尤其是全人小學,好多學生都係有技能傍身,學校計呢啲科係認真的~

係不-定、機會較低,你都識話好多學生有技能傍身。級-咁有競爭力、也不會被VA 同music 拖後腿太多,咁嘅意思啫。我知學校老師同學都好認真對呈分,老師對成績好嘅同學更加倍認真。

校內成績表就算唔跟足正常呈分比率排名、也不會每科平除吧,我意思中文佔100分、VA也不會佔100分吧,當校內排名已決先後,誰屬級-同級三,其實RO理應差唔多,除非間學校真係玩嘢到體育、電腦、宗教乜都計埋同平除落去,咁間學校係大海都冇乜競爭力。

boboapril 發表於 24-3-22 00:18
校內成績表就算唔跟足正常呈分比率排名、也不會每科平除吧,我意思中文佔100分、VA也不會佔100分吧,當校內 ...

有學校排位係唔計某些科架,我估,網友就係關心呢個計法,大部份會排位既校內都唔會用999632~

RO一般唔係咁用,係指申請某間中學既申請人,當中既排位先後~

以網友所引做例子,就算某學生A呈分計係級3,只要級1和級2唔申請該校,學生A仍然係該小學申請該中學仍然係RO最前既一位~

回覆樓主:

再補充,都係搞錯晒~

呈分試係計999632~

而做排位配對係計前2次既PS1,PS1只考中英數,完全有別於999632,又點會冇左所謂競爭力呢,根本就唔同~

3/4線小學級一RO 會較低但也可以闖spcc dgs

jjbbmom 發表於 24-3-21 20:24
如果級1,三次呈分試,都係級1;我覺得級3就算識飛, RO 都唔會高過級1。
...

唔一定,學校排名計分唔同呈分試計分。級1同級3相差零點幾。分分鐘級3高過級1,當年老師講級1有機會呈上教育局既可能級10。特別係靠音藝拉高排名的級1。

簡單啲、乜科都跑出業績
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊