用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 RO 之謎
樓主: Macy
go

RO 之謎   [複製鏈接]

kwai5 發表於 24-3-19 15:27
剛呈3完, 之後畢業試, 仲有個pre S1
係呀,好多家長以為呈三完就一了百了,我想講,小朋友係真band 1生,爛船都有三斤,學術應該都還可以,只係要時間碌上去,但態度一hea 咗,死得,搵定其他學校轉都啱㗎喇!

猴子爸 發表於 24-3-19 14:18
我有时都怀疑,如果学校过分催谷,学生也不是傻瓜,反正不必一定要入精英班,就倒不如hea考,只要不需要入 ...

有部份學校中一唔跟成績分班,有啲小朋友好醒,唔會有動機同你搏命

PTL_L 發表於 24-3-19 15:50
係呀,好多家長以為呈三完就一了百了,我想講,小朋友係真band 1生,爛船都有三斤,學術應該都還可以,只係 ...

同意,要keep住個態度,一散左好難砌返好

ekhc    發表於 24-3-21 09:39

Babetoto 發表於 24-3-19 19:22

有啲家長諗住上咗中學就放手俾佢自己溫書,唔識自律嘅小朋友,就算入咗B1A校,特別係某些男校或官校,都入唔到大學

ekhc    發表於 24-3-21 09:40

10090 發表於 24-3-19 19:21
有部份學校中一唔跟成績分班,有啲小朋友好醒,唔會有動機同你搏命
咁冇人叫你同個小朋友講學校唔會以PS1分班㗎嘛,除非家長自己都係懶啫,到時有咩事,唔好賴3賴4就得喇!

Babetoto 發表於 24-3-19 19:22
嗱,呢樣呢,我就好欣賞我細既學校(男校),新生家長會時,校長好語重心長咁同我哋講,都明大家同小朋友一樣,都為呈分辛苦咗兩年先到呢一步,但正正因為咁,更加唔好一升中就唔完全放手,要跟一跟先,等佢哋穩定咗先好功成身退!當然係睇人啦,我大既好自律,基本上高小起已經唔洗理;細既,唔識形容,就係少條根

回覆樓主:

RO 係一個唔公平嘅制度

1. 以他人的成績當是你的成績
2. 抽樣作比較統計學上偏差很大
3. 假設每屆學生水平差不多本身就是謬誤

這種做法唯一的好處是行政上方便,亦比考公開試快有結果(基本上只是data matching)。

都係同意。所以,直資的出現、自一自二的面試,都係讓學生和學校可以有得選擇。做風險管理/ 生涯規劃 非常重要。 揀啱小學係好重要。

PTL_L 發表於 24-3-19 15:50
係呀,好多家長以為呈三完就一了百了,我想講,小朋友係真band 1生,爛船都有三斤,學術應該都還可以,只係 ...

以前,學校係唔操PS1既,純天然式去考,結果,好似PS1係無須準備,唔深的~

mcl233 發表於 24-3-19 21:03
以前,學校係唔操PS1既,純天然式去考,結果,好似PS1係無須準備,唔深的~
...
內容真係唔深,中英對照,不過最擔心係hea懶咗個人。考完呈三,仲有啲人話有自行、直資連呈三都唔理,即由3月-8月,5個月咁既狀態上英中,你話搞唔搞得掂?!

PTL_L 發表於 24-3-19 21:06
內容真係唔深,中英對照,不過最擔心係hea懶咗個人。考完呈三,仲有啲人話有自行、直資連呈三都唔理,即由3 ...

所以卷係唔使操,要操既係人~

mcl233 發表於 24-3-19 21:09
所以卷係唔使操,要操既係人~
咁咪要透過卷去操人囉

PTL_L 發表於 24-3-19 21:11
咁咪要透過卷去操人囉

卷係操唔到人的,跑山罰企可能得~

PTL_L    發表於 24-3-19 21:27

PTL_L 發表於 24-3-19 19:42
嗱,呢樣呢,我就好欣賞我細既學校(男校),新生家長會時,校長好語重心長咁同我哋講,都明大家同小朋友一 ...

估唔到有校長會咁講。我仲以為升中學校會鼓勵家長放手,我個女都未完全放得手,溫完都要同佢check下溫得足唔足,但我特登唔跟得好足,睇吓唔會太離譜就算,等佢學吓自己點溫書。反而有啲科我自己以前有讀嘅眼尾已經睇到要點讀會忍唔住插手,嗰啲科會考得好啲,有時放手難過插手

jenjenny 發表於 24-3-20 08:40
估唔到有校長會咁講。我仲以為升中學校會鼓勵家長放手,我個女都未完全放得手,溫完都要同佢check下溫得足 ...

因為慘不忍睹呀嘛

PTL_L    發表於 24-3-20 10:20

jenjenny 發表於 24-3-20 08:40
估唔到有校長會咁講。我仲以為升中學校會鼓勵家長放手,我個女都未完全放得手,溫完都要同佢check下溫得足 ...
冇辦法,仔係跳脫啲,所以都好認同校長講,不過都冇話分男或女,因人而異吧!你地學校仲難放手,感覺上,始終太多叻嘅小朋友了!

10090 發表於 24-3-19 19:21
就算是按成绩分班,有不少学生,特别是男生,就是不愿意读精英班,怕辛苦,又不想入补底班,怕要上额外课,那就考Pre S1时,随意些,反正对老子没什么影响。而且,考Pre S1的认真程度,也跟学生对母校的爱护程度成正比的。有一些学校,明明是程度比较深,读到P6的学生,相比全港学生的程度,不应该是B3的, 但偏偏这些学校的B3%还是有一定比例的,可能这就说明了一些情况。

其實校長唔需要操6年班全級學生,只係操頭30%已足夠,學校係靠呢D精英靚RO為學第妹開路,同樣,學校亦係靠呢30%跨入名直官津及出學校報告,如果人少入靚校,就只報近幾年入讀,或入讀校名而冇人數。之後嗰70%主要玩抽獎,而一般被家長忽視。關於中學放手問題,唔駛擔心,小朋友開始有自我思考,有自己想法,家長想幫或跟有時都冇幾會,話事人角色已逆轉,唔再係家長放唔放手,除非你想引起衝突。

lot888 發表於 24-3-20 10:59
其實校長唔需要操6年班全級學生,只係操頭30%已足夠,學校係靠呢D精英靚RO為學第妹開路,同樣,學校亦係靠 ...
我选小学时,都看重B3%的,如果B1 50%, B3 30%, 都是有问题的。如果派位差,跌落B2,都算了,但跌落B3,是完全另一回事,需要特别部处。

如果間小學,課程偏就能力較弱的一群;或課程偏重視中游/下游,頂上的~30%-40% 的band 1 小學生,其實受惠不太多。家長不能依靠學校。而學校的Pre-S1未必好有競爭力。 惡性循環會越收越弱。學校制定課程要有策略,顧及不同能力學生、提升整體學生的學習能力
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊