用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

jenjenny 發表於 24-3-23 12:48
就係hku醫科唔公平,我識能力一般的學生,小學讀唔掂傳統女校轉去IS再去英國,好易就攞到hku MBBS 4A*CO, ...

你哋學校好多人咁做
點解最後1A*都無?唔係話好易4A*咩?
達唔到co,一樣入唔到喎!
佢最後去邊?

Sing13 發表於 24-3-23 14:19

呢份係 SSC 2022-2023 的School Report, 內文有提到DSE 5+ 成績

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:AP:e7343252-0596-4a2e-9de8-a03a1fe99259

其實之前提到的數據表已有DSE 5+的資料,可參考。

superbaby1108 發表於 24-3-23 19:02

呢份係 SSC 2022-2023 的School Report, 內文有提到D ...

Page 23只搵到2+ 既各科百分比
Report邊度有DSE 5+數字?

Sing13 發表於 24-3-23 20:31
Page 23只搵到2+ 既各科百分比
Report邊度有DSE 5+數字?
see pages 14 & 15, very limited information

poonseelai 發表於 24-3-23 21:50
see pages 14 & 15, very limited information

Thanks
是有講中英數既成績

liverpool2023 發表於 24-3-23 16:46
你哋學校好多人咁做
點解最後1A*都無?唔係話好易4A*咩?
達唔到co,一樣入唔到喎!

唔係同學
個學生最後留英國

jenjenny 發表於 24-3-22 13:01
我女都曾經有這兩間Offer,雖然最後兩間都冇讀,但曾經揀了港同。對新派直至本來沒有什麼信心,甚至小學都 ...

好認同你睇法
其實我地都係仔細了解過港同既教學模式 先決定take 港同放SSC

論校友人脈 國際視野 SSC係勝一籌,不過好多校友都係已出國…
我地未諗定會否出國,咁自己小朋友既local 成績能否提升就更加會考慮
港同最吸引我既除左成績 其實係教學方法,會因應時代變化而不斷靈活變通 並無傳統包袱 間學校本身就係為左教育求變而成立
train既學生既skills,mindset比較上係追得近d將來出黎社會時既需要

而果d野 係唔少傳統學校最為缺乏既
但唔少傳統學校要改教學方法 並唔容易

另外補充一下 地鐵站行去港同 親身實測只需5分鐘
唔係網友講既10-15分鐘
而海洋公園站去赤提 實測唔塞車都一定要20-30分鐘 而且塞車機率唔少
出黎時間更長 好多巴士唔停果個站
所以travel time真係差幾遠

RainyRice    發表於 24-3-24 23:36

我係港同s1家長。如果想多了解港同,可以去圖書館找呢本書:

明德格物 共圓21世紀教育夢 : 一羣港大校友在辦學路上 / [香港大學畢業同學會教育基金編輯小組編寫].

欣賞你自己嘅努力實測,港同其實距離地鐵站不遠。

hezekiah 發表於 24-3-24 22:50
好認同你睇法
其實我地都係仔細了解過港同既教學模式 先決定take 港同放SSC

無錯,我最buy港同就係除了讀書外還equip學生將來工作需要的skills,呢様亦正係香港學生比較缺乏的。而且,我覺得佢哋係一間有熱誠做好教育嘅學校,短短的interview已經睇得出我女的特點,同我講如果我女喺度讀會加以培養她這方面的優點,我都覺得有啲可惜最後冇讀到,因為而家女間學校競爭好大,唔少同學已經比家長栽培到近乎完美,各方面相對少機會

RainyRice    發表於 24-3-28 00:38

Delete

回覆 jiljill 的帖子

jiljil大大,我有朋友的小孩現在升小五,想请教下,DBS vs SSC 那間中学比較好?好鍾意睇下你点講

derbyeugene 發表於 24-3-26 10:21

jiljil大大,我有朋友的小孩現在升小五,想请教下,DBS vs SSC 那間中学比較好?好鍾 ...

兩間都係食老本傳統名校,但唔係同一個檔次。

DB 名氣大啲,亦可以沾 DG 光,所以到依家依然好多家長當佢係 B1A 學校,相信再過十年情況一樣。

SSC 明顯過咗氣,近年 DSE/IB 成績強差人意,好多家長都無當佢係一回事了,報名只當買個保險,有其它 offer 即抽飛。

如果只得呢兩間 offers, 一定揀 DB。

Thx
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊