用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

回覆 jiljill 的帖子

我冇對號入座喎!都講咗只係睇你嘅留言唔順眼,唔認同,咪学你咁追擊人而懟你囉!

PTL_L 發表於 24-3-22 13:56
因為你俾我嘅感覺係講緊最top成績嘅人,呢類人通常會有缺陷!

[Updated to Clarify]
好多選擇全人band1 instead of 神名谷校的家庭係:父/母好成績中學畢業,入咗好大學,大學好成績畢業,出嚟工作去醫院銀行測量行fund house 律師樓家族生意,賺到錢,不過工作時間長,所以想小朋友開心成長,愉快學習找尋興趣,同一時間可以訓練思考待人接物,keep住喺Band1,到高中幾年小朋友完全有能力去考最高嘅成績。
小朋友有能力又想谷,ok家長全力支持;小朋友不受壓想先照顧好身心健康成長,留band1B,不用合理化任何事。亦唔介懷神/B1A/B1B。大家都不過想在小朋友和大人的能力範圍內找最好最合適的給自己小朋友。

以上是回應#73樓:「讀到書嘅小朋友,自然會揀讀書叻嘅學校。讀唔到書嘅小朋友,自然有各種說法,去合理化讀其他冇咁叻嘅學校。」唔直接回覆帖文費事被人話撩交嗌。
#100樓[… 想回應但comment deleted.. silence is golden]

PTL_L    發表於 24-3-22 22:18

哈,你詞窮先吧?你問我先喎

derbyeugene 發表於 24-3-22 14:00

我冇對號入座喎!都講咗只係睇你嘅留言唔順眼,唔認同,咪学你咁追擊人而懟你囉! ...

哦,我有追擊人?

你鍾意點講就點講啦。

RainyRice 發表於 24-3-22 14:02

好多係:父/母狀元成績中學畢業,入咗top大學,大學dean ...

原來香港「好多」咁樣嘅人

回覆樓主:

你打破一般人對統計同概率嘅認知

我都唔想中你計变駡戰,反正我嘅總结係:
1. 我回應你係純纯對人不對事,唔認同你嘅主觀言論,以彼之道,還斯彼身;用同你一樣方式回應你。

2. 對事不對人我就回應楼主,此po主题:赤提半船 vs 港同

3. 重申我不是「適合論」者,但我唔會强人所難,必須要人地同意及認同我的价值觀。

我同你嘅認知不在一個緯度上,thats it!!!
我亦都係一個讀書唔叻嘅父親,仔女一样。

RainyRice    發表於 24-3-22 14:20

derbyeugene 發表於 24-3-22 14:13

我都唔想中你計变駡戰,反正我嘅總结係:

你唔講我都知你係對人不對事

So, 就係睇你留言嘅態度唔順眼

derbyeugene 發表於 24-3-22 14:17

So, 就係睇你留言嘅態度唔順眼

你喜歡就好

你係啱嘅!

回覆樓主:

放下 自在

重有一点想講講,你係呢個po嘅留言套路係同2021, 2022嘅兩三po一样,一個方式及步骤:1. 首先以批判别人方式帶出自己Vs的選擇 (anti某一方);例子:我會選擇xx,跟住带出2,3個指桑罵槐嘅原因,好似你唔介意俾维修費之类,挑起被anti那方的用家,家長,支持者嘅注意。

2. 第二步,開始以自命專家或人生勝利者姿態或口吻去批評某個学校,例如:佢嘅成绩点点点,同spcc, dgs, 4女直比較点点点,言語間都係主觀意識;叫俾数据,來来去去就係big exam;但當人地拎school report或者校長報告嘅数据印証時,就以最top数据反驳,開始拉入下一步,只以成绩論事,其他都係失敗者論,最好引埋一d 「適合論」家長出來....

3. 第三步,越引越多人,最好有兩派,開始以詞窮,失败論及講唔過我呢d刺激性言詞引發兩方骂戰,樂此不疲!

RainyRice    發表於 24-3-22 14:56

回覆樓主:

https://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_02_03_02_chi.asp

4. 狂躁抑鬱症的病徵

顧名思義,患者可能出現抑鬱或狂躁的徵狀。通常患者在同一時間只有一種徵狀,但亦有例外。什麼時候出現哪一種徵狀是沒有一定的因素的。

在抑鬱期間,他們會情緒持續低落,以至影響他們不能或很難去應付日常生活。(有關抑鬱症的病徵請參考有關抑鬱症的文章。)

若患者到了狂躁期,他的情緒會出現一百八十度轉變。心情感覺良好和樂觀。這種狀態可能強烈到影響其思考和判斷力。

"""患者可能會因過分高估自己的能力而做出一些令人尷尬、有害自己、甚至是危險的行為。""""

正如抑鬱狀態一樣,病人開始難以有效地應付日常的工作和事務。躁狂的狀態會影響患者的人際關係和工作。躁狂狀態分為輕中度狂躁病 (Hypomania) 及狂躁病 (mania),它們的分別在於程度及持續時間的不同。

""""在情緒方面患者會很快樂和興奮。但若別人不同意他的樂觀觀點時,便會顯得煩躁。在思想方面,患者滿腦子新奇刺激的主意,覺得自己比其他人出衆及重要,更很快地由一個主意跳到另一個主意。嚴重的會聽到其他人聽不到的聲音。""""

在生理方面,患者會精力充沛,不能或不願意去睡,而且性慾增強。

""""在行為方面變得自我吹噓和自大,作出不切實際的計劃。說話很快,其他人很難打斷他的說話。""""

他容易作出輕率的決定,包括胡亂花費,引致災難性的後果。更會因自制力降低及感覺良好而和別人過份熟落甚至隨便跟陌生人發生關係。

"""如果躁狂的狀態變得很嚴重時,他可能會有嚴重精神病的病徵,最常見的是因過分自大而覺得自己有很重要的任務或具有特殊的力量。"""

RainyRice    發表於 24-3-22 14:57

各位家長,尤其full time mum, 師奶们,唔好咁易上當,俾人引嚟罵戰,俾人激,當笑話睇!

RainyRice    發表於 24-3-22 14:56

收到。thx

回覆樓主:

到人身攻擊了

derbyeugene 發表於 24-3-22 14:51

重有一点想講講,你係呢個po嘅留言套路係同2021, 2022嘅兩三po一样,一個方式及步骤 ...
精明家長

PTL_L 發表於 24-3-22 13:48
起你角度無問題,但我估你sample size有啲細,相信你應該只有女女冇仔仔?!如果有,你安排佢哋讀書既取態 ...

佢要既係成績成績成績、你講緊 total package。一個終點站係 DSE、你係講人生。 其實大家都冇錯,只係個 scope 都唔同,佢短視d、世界觀細d 咁解。

993rs 發表於 24-3-22 15:30
佢要既係成績成績成績、你講緊 total package。一個終點站係 DSE、你係講人生。 其實大家都冇錯,只係個 s ...
"不能够在一定程度上帮助学生争取公开试好成绩的学校是不是好学校?“jiljill肯定说不是好学校。
某些家长会话全人教育都很重要,不一定只看公开试成绩,应该看整体的教育质素。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊