用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

讀到書嘅小朋友係咪應該將所有時間放去讀書呢?這個是家長應該幫小朋友諗的問題。
讀書時候成績是否最重要?出嚟做嘢係咪賺最多錢先係最重要?這些就是小朋友成長時經學校、朋輩、家長、社會吸收到的價值觀。

RainyRice 發表於 24-3-22 13:31
讀到書嘅小朋友係咪應該將所有時間放去讀書呢?這個是家長應該幫小朋友諗的問題。
讀書時候成績是否最重要 ...

其實應該廢除強制教育,家長自己決定。百花齊放,正!

回覆樓主:

失敗者其中一個特徵系;多多藉口。

回覆樓主:

喺EK浦咗咁多年,未見過一位家長承認:「我小朋友讀書渣,所以XXX唔收,依家讀緊YYY。」

回覆 jiljill 的帖子

https://www.happyseeds.com.hk/%E ... %E5%88%86%E6%9E%90/
呢D坊间排名個個唔同喎!

港同 18
SSC 24
SPC 26
港華 39
SPSS 47

咁又点呢?你又唔認同?

回覆樓主:

在網上看到的:

<鹹魚青菜,各有所好。>
基本意思是,每個人有其愛好,所謂各取所需、各愛其愛,故須尊重人家所愛。

作為家長不懂得尊重別人,如何教識子女專屬別人呢?

RainyRice    發表於 24-3-22 13:42

見過有㗎,大把人問band 2 &3,如果你問我仔女係咪渣?我答你㗎,都入唔到spcc,又唔係全港第一,梗係渣!

咁睇你都係,失敗者仲有一個特質,以成功者口吻自居,呢d叫自大+自卑+失敗。

RainyRice    發表於 24-3-22 13:53

derbyeugene 發表於 24-3-22 13:41

https://www.happyseeds.com.hk/%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4% ...

係呀,你喜歡可以自己整過出嚟,有人信就得㗎喇。

肯定唔係top啦!讀得渣添!我自己都係,so?

嘩!竟然有人仲係咁 old school 既,我以為7、80年代要脫貧先咁單一剩係睇分數

RainyRice    發表於 24-3-22 13:53

jiljill 發表於 24-3-22 13:34
失敗者其中一個特徵系;多多藉口。

起你角度無問題,但我估你sample size有啲細,相信你應該只有女女冇仔仔?!如果有,你安排佢哋讀書既取態係會唔同同有調整,因人而異!兩性小朋友成長,性格係完全唔同,就算同性都未必一樣,明明好活潑又讀到書嘅小朋友你放起只讀書既地方,佢會讀到既仲會讀得好好,但睇到既,接觸到其他方面如待人接物、解難問題上就少咗。
另一方面,其他網友既立場都啱㗎喎,因為大家追求既嘢係唔同,而家世界好闊喇,讀書好重要,但唔係最重要!我大既學校成績唔係最top,但我好appreciate 佢讀到呢間學校,因為一所津校願意花心力去explore 學習以外既體驗係要花時間、精神、心力,大既一個月有數日定一兩日要join service 既活動,同NGO合作,學校鼓勵學生自己直接email,同所負責機構商量、溝通,以致送埋佢哋去機構開會,傾下義務工作嘅詳情,呢啲咪學習以外既經驗囉!呢啲經驗係對佢第時出社會有好大既幫助!讀書得十幾年,做人做成世呀!

derbyeugene 發表於 24-3-22 13:45

咁睇你都係,失敗者仲有一個得質,以成功者人口吻自居,呢d叫自大+自卑+失敗。 ...

承認失敗、查找不足、迎難而上,先至係成功之道。

所以人哋入到港大你讀浸大,一定係人哋比你聰明、比你勤力、比你認真,而唔係你覺得浸大適合你小朋友多啲。

TAIOU4    發表於 24-3-23 14:13

PTL_L 發表於 24-3-22 13:48
起你角度無問題,但我估你sample size有啲細,相信你應該只有女女冇仔仔?!如果有,你安排佢哋讀書既取態 ...

你講嘅嘢唔係錯,但係你有錯誤嘅前設:就係讀到書嘅人,一定冇social skill;成績好嘅學校,一定培養唔出有social skills嘅小朋友,事實係咁咩?

嗱,你又玩口術啦!我估你父母係基层,你係基层拼搏出身,有强烈自卑感,但後天努力,讀書唔錯,有d成就仔,然後仔女讀書都好,跟住呢就開始心里飄飄然,自我成功滿足,就要人地好似你咁先係啱,成功..... 批判人係你兴趣,真人係咪好mean呢? 我估下咋

RainyRice    發表於 24-3-22 13:54

回覆樓主:

以我所見超B1A嘅學校比其他學校更加唔著重「教」,因為收得你,就預咗你自律、自動波去學。

我一向唔講適合論,你係咪答錯人!我做人原则係,得就得,唔得就唔得,最憎人晤得扮得,喂,唔好扣帽子去我度!

jiljill 發表於 24-3-22 13:52
你講嘅嘢唔係錯,但係你有錯誤嘅前設:就係讀到書嘅人,一定冇social skill;成績好嘅學校,一定培養唔出 ...
因為你俾我嘅感覺係講緊最top成績嘅人,呢類人通常會有缺陷!

derbyeugene 發表於 24-3-22 13:52

嗱,你又玩口術啦!我估你父母係基层,你係基层拼搏出身,有强烈自卑感,但後天努力 ...

你呢啲咪典型「對人不對事」囉

一般人詞窮就會有咁嘅表現

回覆樓主:

講唔過你

就試下攻擊你

搞搞下自然咗變咗罵戰

呢啲技倆我見得多

TAIOU4    發表於 24-3-23 14:15
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊