用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

想請問各位用家或認識用家的人,在隔離見到有人話現在的band1AB中學,好多時啲學生測驗考試時會經常唔合格,但到DSE出嚟成績會好好,可能這個是想挑戰成績好的学生挑戰自己更進步。想請問這兩間學校是不是都是這樣增加測考難度去挑戰學生的?謝謝

RainyRice 發表於 24-3-22 09:05
想請問各位用家或認識用家的人,在隔離見到有人話現在的band1AB中學,好多時啲學生測驗考試時會經常唔合格 ...

其實都唔係而家/近年嘅事,回想20年前自己開始讀(所謂BAND 1A)中學,已經慣咗唔合格,從錯誤中學習,年級愈高愈係咁樣,老師手緊係好事,出到去考公開試咪過晒關。

RainyRice    發表於 24-3-22 12:15

jiljill 發表於 24-3-17 17:51
自己去官網望下赤提同港同公開試成績,分別不是一般的大,如果是我根本不需考慮。
...

贊成很多客觀資料上網有很多,SSC的問題都已經研究過。或者你/用家可否分享更多港同書院的資訊?有朋友小朋友在讀,每天都聽到他催促小朋友去補習練樂器,但問他關於學校又完全不予置評….
我細小朋友都讀新派學校,所以我完全沒有特別鍾愛歷史悠久的學校,但網上爬文後除了見到支持者眾,仍然不太認港同書院。( https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3878856 )
港同書院除咗成績上到B1A、學費相宜、多人爭所以如果入到非常厲害…外有什麼過人之處?知道港同中學仍要求學生玩一樂器/choir/musical… 知道好多學生話讀得開心,聽到大家話活動教學的同一時間課程比較深。不知大家可否分享多些的教學方法,課外活動有什麼去啟發學生思考同時又可以準備到背誦型的公開考試。謝謝分享。

TAIOU4    發表於 24-3-23 13:50

想請問各位用家或認識用家的人,在隔離見到有人話現在的band1AB中學,好多時啲學生測驗考試時會經常唔合格 ...

發錯

回覆樓主:

以這位人士的思維,只有成績才是唯一標準。
唔怪得香港那麼多高分低x人士

同埋根據資深會員之前搜集的資料表,以有公布5+的學校計,SSC位處#20, 都給批評為”成績強差人意‘’,其他後過的例如: SJC, 培正,張祝珊,情何以堪。

同埋以我所知, 唔少人放港同去SSC, 原因係有各人嘅考慮,眼光要闊啲,睇嘢要闊啲。

superbaby1108 發表於 24-3-22 09:32

我贊成,但我到而家都唔知港大同學會的賣點…. ,咁受歡迎是不是就是因為成績同上面的points,同潘sir力sell . 好想知仲有乜嘢好特別的地方,小朋友要升中,唔想Miss咗啲重要considerations

好似講緊港同赤提,我刪一刪之前的。

Rpp 發表於 24-3-22 10:04
好似講緊港同赤提,我刪一刪之前的。

我今次冇離題㗎

RainyRice 發表於 24-3-22 09:26
贊成很多客觀資料上網有很多,SSC的問題都已經研究過。或者你/用家可否分享更多港同書院的資訊?有朋友小 ...

我小朋友唔係讀呢兩間,不過之前選校時有去了解過港島B1學校,包括這兩間,所以有些個人的看法。

superbaby1108 發表於 24-3-22 09:32

我估你講果位係批評全人教育的。

RainyRice 發表於 24-3-22 09:57
我贊成,但我到而家都唔知港大同學會的賣點…. ,咁受歡迎是不是就是因為成績同上面的points,同潘sir力sel ...

據朋友早前放棄YW SJC take 港同講番,老師好年輕,有活力,容易同學生打成一片,行project based 你可以理解同MSS有啲相似,初中做group project 多,不過聽朋友講,唔好以為唔洗讀書,默測考都一樣多,另外,上高中要考公開試,一樣要認真溫書,至於高中學校點push,就冇聽佢講喇!請用家指正!仲有,佢提到一點,其中唔揀sjc 原因係,佢覺得sjc精英運動員比較多,佢小朋友起港同嘅話,會多啲起運動上可以嘗試或發揮(不過佢小朋友唔算特別好運動方便)。但就冇聽到佢話校舍特別靚同似國際學校。

RainyRice    發表於 24-3-22 12:16

根據「大考」排名:

SSC:75-95

培正:33-46
張祝珊:34-50
SJC:57-75

情何以堪?

有時可能係用家概括式說法,或者有冇說出既背景因素~

宜家有一樣東西叫做PG,除非學校調整返為真PG,若用沿有成績,去報海外大學就大煲了,或者,留港專心考DSE~

TAIOU4    發表於 24-3-23 13:54

回覆樓主:

之前又話成績為主㗎?
做乜又搬龍門?唔睇數據啦?
反而睇這個備受質疑的網站?

回覆樓主:

有部分家長似乎好反對用成績去分優劣。我明白每個人都有自己嘅睇法,但係學生讀書唔係求分數係求乜嘢?學校唔係用分數去區分優劣咁應該用咩準則?

唔好因為自己小朋友讀唔掂書就話讀書叻冇用,咁樣嘅思想一世都唔會有進步。

回覆 jiljill 的帖子

唔洗由2021講同一样野講到2024年啦!我佩服你嘅職業道德,3年幾仍然鍥而不捨咁侮辱SSC及港同 (仲有其他一兩間唔記得) 唔止係間学校,仲有家长!得啦,你係傳统名校支持者吖嘛,兼且只要為咗達到成绩虐兒都在所不適吖嘛,仲有你係old school吖嘛,得嘞,知道了,继续你的表演!

jiljill 發表於 24-3-22 10:28
有部分家長似乎好反對用成績去分優劣。我明白每個人都有自己嘅睇法,但係學生讀書唔係求分數係求乜嘢?學校 ...
其實唔係唔求分數,唔求就唔會報band 1校,只不過而家多咗人唔「只」求分數啫!

RainyRice    發表於 24-3-22 12:38

derbyeugene 發表於 24-3-22 10:28
回覆 jiljill 的帖子

唔洗由2021講同一样野講到2024年啦!我佩服你嘅職業道德,3年幾仍然鍥而不捨咁侮辱SS ...

我幾欣賞港同,可以短短幾年間由一間普通嘅學校升格為一線中學。反之SSC就有少少「食老本」嘅感覺。

不過如果有得揀,我寧願畀小朋友讀一線傳統名校,始終人哋用一百幾十年去證明自己有能力培養出優秀嘅學生。

derbyeugene    發表於 24-3-22 10:39

PTL_L 發表於 24-3-22 10:29
其實唔係唔求分數,唔求就唔會報band 1校,只不過而家多咗人唔「只」求分數啫! ...

不想和不能是不同的。

很多人把不能說成不想。

TAIOU4    發表於 24-3-23 13:55
derbyeugene    發表於 24-3-22 10:40

jiljill 發表於 24-3-22 10:32
不想和不能是不同的。

很多人把不能說成不想。
係你認知啫,而家仍然好多可能
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊