用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀開傳統學校可以唔經agent成功轉到國際學校嘛? ...
go

[中學] 讀開傳統學校可以唔經agent成功轉到國際學校嘛? [複製鏈接]

請問有人唔經agent 自已成功同小朋友轉讀 IS 嘛 ?
我小朋友今年10歲,想9月轉讀IS

Thank you.
   3    0    0    0

vanjane 發表於 24-3-15 19:03

大把成功例子,不過你個timing絕對增加咗無謂嘅難度。

首先,睇吓自己嘅條件:
1)foreign passport holder
2) 英文能力
3)成績品行
4)經濟能力

然後睇吓心儀邊間國際學校?熱門果啲真係暫時死咗條心先,target 新校、甚至無一條龍中學果啲小學會容易啲;轉入國際學校後再睇吓有冇機會apply熱門嘅中學。

Radiomama 發表於 24-3-15 20:17
大把成功例子,不過你個timing絕對增加咗無謂嘅難度。

首先,睇吓自己嘅條件:

多謝你嘅意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
係呀,比正常申請遲左好多(emoji)(emoji)‍♀️  因為我老公最近先贊成轉去IS

今年10歲即係year 5, 明年9月year 6, 英制或IB冇中學嗰啲就唔太適合,因為一開學就已經要報中學。
如你有foreign passport,會比較多一條龍IS肯即時收你小朋友,冇嘅話可能直接報year 7好啲。

mandy_ng207 發表於 24-3-15 21:34
今年10歲即係year 5, 明年9月year 6, 英制或IB冇中學嗰啲就唔太適合,因為一開學就已經要報中學。
如你有f ...

都係一心直接報year 7

請問今年九月幾多歲
10歲 → Year 6
11歲 → Year 7

回覆樓主:

反而想知agent其實幫到d咩?最後都係睇返心儀學校的admission policy都小朋友的能力

kooliestgirl 發表於 24-3-15 23:13
反而想知agent其實幫到d咩?最後都係睇返心儀學校的admission policy都小朋友的能力
...

我都想知,但我估佢哋會幫你揀適合程度的學校去報,同埋會大量intensive咁幫小朋友補習準備考入學試

kooliestgirl 發表於 24-3-15 23:13
...

多數係咁說你去D少人報的新校,但呢啲其實自己打電話/send email 報都不難。
多人爭個D又已經收滿,到時都係叫你慳d.
其實你問下EK都知邊D少人報。

vanjane 發表於 24-3-15 21:30
多謝你嘅意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
係呀,比正常申請遲左好多(emoji)(emoji)‍♀️  因為我老公最 ...

好奇一問,因乜「贊成」轉去國際?
國際學校有咩問題令佢唔安心定係唔想俾貴學費?
其實揀國際學校仲要睇咩埋邊個學制、會唔會到時又唔適應。

Poyau 發表於 24-3-15 22:58
請問今年九月幾多歲
10歲 → Year 6
11歲 → Year 7

今年9月11歲

vanjane 發表於 24-3-16 09:20
今年9月11歲

咁你真係好遲⋯
可以考慮耀中、KIS、DSC中學
新校如Stamford American 就係報grade 6.
出名少少嗰啲都多數無位,除非有外國護照

vanjane 發表於 24-3-16 09:20
今年9月11歲

除樓上提及外 看看以下如何
IS考IB ASHK KCIS NAISHK

Radiomama 發表於 24-3-16 07:38
好奇一問,因乜「贊成」轉去國際?
國際學校有咩問題令佢唔安心定係唔想俾貴學費?
其實揀國際學校仲要睇 ...

佢開頭諗住照升讀本地中學,到大學再到英國升讀大學,但而家知道DSE廢廢地,先諗中學轉讀 IS

Poyau 發表於 24-3-16 10:56
除樓上提及外 看看以下如何
IS考IB ASHK KCIS NAISHK

會試埋Malvern college

Poyau    發表於 24-3-16 18:29

vanjane 發表於 24-3-16 17:52
佢開頭諗住照升讀本地中學,到大學再到英國升讀大學,但而家知道DSE廢廢地,先諗中學轉讀 IS
...

要轉就早d轉

mandy_ng207 發表於 24-3-16 09:32
咁你真係好遲⋯
可以考慮耀中、KIS、DSC中學
新校如Stamford American 就係報grade 6.

想知 DSC 校風如何? thanks

kooliestgirl 發表於 24-3-16 17:57
要轉就早d轉

積極處理緊

Poyau    發表於 24-3-16 18:29

vanjane 發表於 24-3-16 18:01

DSC 高中考加拿大 OSSD
考慮將來升學出路如何

https://www.dsc.edu.hk/learning/signature-program

vanjane 發表於 24-3-16 18:01

我之前有研究這間學校,另一個post都有分享過,再喺下面寫多一次:

吸引之處:真正國際化,知道好多真expat和領事小朋友去讀。學生、師資、課程國際化,容易入,小班、沒有英語入學要求但有真正英文語境,校內有很多課堂設施、課外活動選擇。學校說雖然沒有ALevel or IB 課程,但可以適度地在課程範圍以內支持小朋友考不同的公開試.Facebook 見到學校有很多課外活動,參加很多國際學校間的比賽甚至國際比賽。學費相對便宜。
但:校舍在太古城屋苑裏,校舍不夠開揚,加拿大課程沒有公開試,不清楚加拿大diploma的國際認受性。相信大部份大學都承認,但我知道澳洲悉尼大學因為OSSD online program 的fraud case 所以不承認OSSD,新聞都有講,可以自己Google。都有人會當佢踏腳石讀好英文再轉去其他IS.

當日去學校tour,有上堂中的小朋友從課室走出來打招呼熱情友善,老師好似見怪不怪,亦顯示出學校不會太嚴。在中文課室門口貼的中文寫作有小朋友寫自己的background (本地名校轉入去,讀得好開心)。亦可以見到真的好多日本人。
另外佢website有post到嚟緊有Online webinar可以聽吓.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊