用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HKUGA vs 英華 vs St Joseph
go

HKUGA vs 英華 vs St Joseph   [複製鏈接]

請問各位這三間學校, 不計交通和學費,大家會怎樣比較? 優次如何? 謝謝分享!
   4    0    0    0

KTlove 發表於 24-3-15 16:51
請問各位這三間學校, 不計交通和學費,大家會怎樣比較? 優次如何? 謝謝分享! ...

我都好想俾意見你,但我自己會太偏頗,所以希望其他網友會俾多啲有參考性嘅意見你!我自己偏愛單性學校,因為小朋友除咗果啲咩同異性相處少啲外,起學習模式、氛圍上,都係單性合適啲,男校係有一套教男仔嘅方法,加上我old seafood,鍾意有歷史嘅學校,貪佢校友network。揀得yw sjc,即係想全人啲,兩間暫時都係得dse,而yw 22-23年成績好好,21-22冇咁好;sjc 21-22年成績亦好好,22-23冇咁好,咁只係代表人地仔成績好,暫時唔關自己小朋友事,咁既情況下,我揀免費既!拋磚引玉~~

SJC > HKUGA . 贊成讀書,不應該只計成績,也要學做人處事思考。SJC有強勁的校友network ,鼓勵小朋友思考去解決問題,不是spoon feed小朋友,又不會只谷成績,學生出嚟會有wider perspective ,認識的畢業生都well rounded。
HKUGA教學理念鼓吹思考,做project,將來又有ALevel,所以感覺都不錯。
YW只去過幾次小學,除了成績好似好好之外沒有特別深印象,所以不能評論。

回覆樓主:

冇乜嘢優次,睇你自己想點

SJC > YW > HKUGA

回覆樓主:

SJC> YW>HKUGA

回覆樓主:

HKUGA > YW JOE

男女校同男校,比錢定免費,學校歷史,公開試,音樂體育成績,已經係公開的資料。蘋果vs啤梨vs橙,有人讚蘋果,也不代表合你口味。

phinarto 發表於 24-3-16 10:52
男女校同男校,比錢定免費,學校歷史,公開試,音樂體育成績,已經係公開的資料。蘋果vs啤梨vs橙,有人讚蘋 ...

選一種最多人鍾意食嘅就對了

會唔會用'食藥'比較更可取,生果食錯冇乜後果,藥食錯往後問題大。所以選藥選應用層面廣,已多年認証,知道藥物功效,有机會引起的副作用,如真發生亦有詳細精準處理方法。

回覆樓主:

間間都係頂級名校嚟講都冇話乜嘢食錯藥呀, 而且係咪食錯冇人知㗎,除非你可以讀完六年之後,坐時光機返返六年前去另一間讀多一次

adriantai 發表於 24-3-16 11:09
間間都係頂級名校嚟講都冇話乜嘢食錯藥呀, 而且係咪食錯冇人知㗎,除非你可以讀完六年之後,坐時光機返返 ...
終於有人講出 XX vs YY 的漏洞

家長講得啱,人民生活方式在變,病菌亦不继進化。如果一隻藥物經歷不同情况,冇產生大問題,依然確認有郊,這就是大眾認為好藥。醫生開藥放心,病人服用安心。世界有此事物係非常相似,概念可借鏡,什至套用。

我認同生果論多些 他人鐘意又唔代啱自己口味 當然有些水果係較多人鍾意食 有人鍾意傳統亦有人嫌傳統
Track record 歷史 有人重視 亦有人唔care 用驚食錯藥來比喻似乎係反映個人preference 多些

謝謝大家的意見大家嘅比喻都非常有趣好有創意!

lot888 發表於 24-3-16 11:42
家長講得啱,人民生活方式在變,病菌亦不继進化。如果一隻藥物經歷不同情况,冇產生大問題,依然確認有郊, ...
講起概念,諗住10幾年有樓盤賣前海概念,10幾年後都係概念⋯⋯

KTlove 發表於 24-3-15 16:51
請問各位這三間學校, 不計交通和學費,大家會怎樣比較? 優次如何? 謝謝分享! ...

如果選成績好的,那HKUGA無疑

catf2 發表於 24-3-16 10:08
SJC> YW>HKUGA

按名氣排就是咁,按成績排剛好掉轉。
睇家長是重「名」定係重「利」

lot888 發表於 24-3-16 11:06
會唔會用'食藥'比較更可取,生果食錯冇乜後果,藥食錯往後問題大。所以選藥選應用層面廣,已多年認証,知道 ...

正好講明藥往往有更好既藥取代

adriantai 發表於 24-3-16 11:09
間間都係頂級名校嚟講都冇話乜嘢食錯藥呀, 而且係咪食錯冇人知㗎,除非你可以讀完六年之後,坐時光機返返 ...

食錯自己知就算了
就算入咗st Joe,按上年計,都有三成機會過唔到3322。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊