用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HKUGA vs 英華 vs St Joseph
樓主: KTlove
go

HKUGA vs 英華 vs St Joseph   [複製鏈接]

KTlove 發表於 24-3-17 07:29
嘩~~ 從UGA YW St Jo 引申到金庸筆下的愛恨交纏⋯⋯再看人生的抉擇和際遇,有意思!:h ...
「飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛」 如果中六同學仔能夠認真地睇完尼十六套小說,相信 DSE 中文科嘅成績應該不會太差。我印象最深刻的是殷素素講過越係靚嘅野就越係要小心。自此以後,我喺HKALE 揀升大學主修科、揀女友拍拖、揀老婆結婚、幫阿仔揀幼稚園/小學/中學....etc 都引此為鑑,真係畢生受用!感觸良多!

kiwi2007 發表於 24-3-23 18:02
「飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛」 如果中六同學仔能夠認真地睇完尼十六套小說,相信 DSE 中文科嘅成績應 ...
好大感觸喎分享下啦

「飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛」 如果中六同學仔能夠認真地睇完尼十六套小說,相信 DSE 中文科嘅成績應 ...

唔通專登揀過唔靚女友嘅

adriantai 發表於 24-3-23 18:19
唔通專登揀過唔靚女友嘅
當年拍拖嘅係 MCS, 而結婚嘅係 SMCC, 因此對某些女校的特質有比較深入了解吧....

kiwi2007 發表於 24-3-23 21:33
當年拍拖嘅係 MCS, 而結婚嘅係 SMCC, 因此對某些女校的特質有比較深入了解吧.... ...
即係MCS靚女,SMCC賢淑

以前D 靚仔冇乜活動,亞爸亞媽又唔得閒,好多小朋友升中前自己睇咗最小幾套金庸。而家D小朋友太忙,家長又唔多重視中文,去到中學,老師要求下才睇一套書.......................理嘅其中一本,有D重係睇網上嘅summary,有文化嘅散文就更少,中文程度就..........

PTL_L 發表於 24-3-23 21:37
即係MCS靚女,SMCC賢淑
尼位同學答得非常好!

回覆 kiwi2007 的帖子

多謝讚揚我都覺得瑪莉同保祿做太太真係好一流,有教養、氣質

kiwi2007 發表於 24-3-23 21:33
當年拍拖嘅係 MCS, 而結婚嘅係 SMCC, 因此對某些女校的特質有比較深入了解吧.... ...

港女黎架

柯士甸道的校服最簡樸,修女的薰陶比較深厚,無翻天覆地的擴建,無頻密的曝光率,無跟潮流的轉直資,平淡中帶點沉實。
何東道的校服比較鮮明,紅磚牆滲透著傳統氣質,比較陽光和活潑,外貌沒太大變遷,亦無逐流而追直資,優雅中帶點貴氣。
男女校 vs 男校 vs 男校 其實好似無得直接比較,大前題係用家 100%主導決定,或是父母已有 97%的意向/心水/目標 i.e. 1% vs 2% vs 97%. 如果係熱愛踢波嘅無忌,梗係想揀真正大草地足球場嗰間仁仁啦,現實可以,媽?

kiwi2007 發表於 24-3-24 09:21
柯士甸道的校服最簡樸,修女的薰陶比較深厚,無翻天覆地的擴建,無頻密的曝光率,無跟潮流的轉直資,平淡中 ...
熱愛足球係揀星展,可以,爸?

我就打死吾信你㨂胡孟菁(SMCC)而吾㨂李+因(MCS), 當然大前題係你有得㨂

ckcleung 發表於 24-3-24 15:33
我就打死吾信你㨂胡孟菁(SMCC)而吾㨂李+因(MCS), 當然大前題係你有得㨂
關咗燈,都係一樣啫

回覆樓主:

胡孟菁都揀左英華
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊