用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 醫護
發新帖回覆
go

醫護 [複製鏈接]

最近韓國醫護真係出名,一個冠冕堂皇理由就抗議政府安排,醫學院擴招就會降低醫生素質與水平?難道界定了入讀醫科要求都有降低嗎?我地既香港醫學院某位人仕,就真係曾經講過為了要多學生而降低入讀資格,呢個就真係降低醫生素質及水平啦. 韓國受世方國家思想,令那些醫護為了錢視醫護工作等同兒戲,仲好意思講佢地既醫女"長今",還好她是朝鮮,唔係就真係翻生罵死呢班醫護不配做醫生護士.
香港醫療係世界知名,但都係有呢類人仕存在,唔係點會醫治病人都唔會一次性解決,永遠都要病人睇多幾次才會好(所指普通病). 公立醫院急症室多人唔係除了收費低所致,還有他們大部份都係忙到唔想病人睇第二次.唔似一般街診那些, 街診那些居然仲要掛滿診而不收病人......真係有失醫德.

(所以香港學生就算考到好成績,感覺德育方面真係好差)
   0    0    0    0

天外之人 發表於 24-3-14 15:58
最近韓國醫護真係出名,一個冠冕堂皇理由就抗議政府安排,醫學院擴招就會降低醫生素質與水平?難道界定了入讀 ...
學識.學歷.
從來沒有說過.跟品格掛鈎的.

全世界如是.

stillgood20 發表於 24-3-14 16:15
學識.學歷.
從來沒有說過.跟品格掛鈎的.

掛鈎唔代表唔可以去實行,所有既小學都講德、智、體、群、美五育,品行既德都係排在第一位,為何咁既教育冇"德行"方面去成長,連EK內家長最祟拜既SPCC,都話建立崇高的品德及奉公忘私的精神,唔攪好品格既人,都已經有失教育意義.
同埋我想應該不是全世界都係咁吧,主要受西方思想教育那些容易啲吧,感覺西方教育全都係不惜一切為自己去做,冇品既成長,所以做就現今太多有學識有學歷但是走向壞事路上,如你咁講無掛鈎,那"品學兼優"這個字不應存在了.品行上連最講求最好既醫護,都可以講同品行唔掛鈎,這個"醫心"有多高尚?

回想起以前細個病了,都衹會去同一個醫生(因為真係一次就好),記得那時候都晚上8-9點,居然仲好多病人,那時候無知多口問了醫生叔叔一句,咁夜仲有咁多病人,醫生講:都唔想咁多,但有病人來我都要負責任醫好他們,未關門前不論幾夜都醫.以前既醫生醫德,現今真係少之又少,

PS: 我估各EK家長既孩子品行好好,但孩子將來身邊人係渣男或敗女,各家長都唔想吧.唔通真係有錢就無所謂.

又一單醫療事故,有高學識學歷又如何,
冇品格唔細心仲害死人,正常出事既醫護自己都過意不去.除非真係如你所講,冇品格既心,自然好似冇事發生般,咁樣咪等同一個冷血既人冇分別,教育出咁既人才..........咁既階級教育,好嗎?

天外之人 發表於 24-3-16 18:24
又一單醫療事故,有高學識學歷又如何,
冇品格唔細心仲害死人,正常出事既醫護自己都過意不去.除非真係如你所 ...

相信你講緊浸會那單, 聽到我都嚇了一跳, 但在未清楚事情始末, 究竟那裡出問題, 我唔會跳咗去話醫護冷血無品格

近排真係多了醫療事故,或者因走了不少有經驗人員

poonseelai 發表於 24-3-16 20:18

相信你講緊浸會那單, 聽到我都嚇了一跳, 但在未清楚事情 ...
原來浸會都係,我所指博愛那單,我唔係話針對性那些醫護冷血無品,而係因應有家長所指現今世界教育學識學歷沒有說過要跟品格掛鈎的,印證唔會理會孩子心理成長,為求入到好學校,學校選人又係咁,衹要學識學歷才要緊,所以才會令現今社會教出的人才,不論什麼樣的人都為自私心態不澤手段達到目的,唔會理會事情既好與壞.
醫療事故多咗,我唔會賴因走了不少有經驗既人員,好多野都係連帶關係做成,公立醫院忙出現事故明白,連私立醫院出現事故就難以解釋,所以唔係話讀書好隨便入醫科咁簡單.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊